Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
13. 4. 2012,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Petek, 13. 4. 2012, 11.54

8 let

Sokoli v Beograd po prvo zmago: Pritisk velik, želja večja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Pritisk je velik, želja in volja po zmagi še večja," sporočajo Ljubljana Silverhawks pred sobotnim (ob 13.00) spopadom z Beograd Vukovi, ki jih na Adi še nikoli niso premagali.

Po štirih visokih zmagah (na pripravljalni tekmi s Kragujevac Wild Boars, na dveh slovenskega prvenstva in na uvodni regionalne lige Sportklub CEFL proti Zagreb Patriots) to soboto Ljubljana Silverhawks čaka prva velika preizkušnja. Od te tekme bo večja, težja in pomembnejša le še pričakovana finalna! Najboljše slovensko moštvo ameriškega nogometa gostuje pri največjih rivalih, Beograd Vukovih. Te so lani doma v desetem poizkusu prvič premagali, takrat je Bo Moncur pritekel pet "touchdownov". Na beograjski Adi Ciganlji Vukovi niso izgubili že pet let! Na prejšnjih dveh gostovanjih so bili Silverhawks sicer blizu, a jih je številnejša domača ekipa do zadnje četrtine utrudila in jim v zadnjih minutah prizadejala boleča poraza.

"Pritisk je velik, želja in volja po zmagi še večja," sporočajo iz Ljubljana Silverhawks. Cilj Ljubljančanov v 2012 ni le naslov prvaka, temveč sezona brez poraza in zato je ta tekma tako zelo pomembna. A v Beogradu še niso zmagali ... "To bomo skušali spremeniti. Videl sem jih na posnetkih. So trda ekipa. Mislim, da jim lahko otežimo delo. Lance Kriesien je res dober podajalec. Je zelo atletski. Imajo pa tudi dobrega tekača. To bo velik izziv," pred svojo prvo tekmo za Silverhawks pove Anthony Gardner, ki je ljubljansko ekipo na mestu podajalca okrepil sredi tedna. Kriesien je prejšnji vikend v srbskem derbiju proti Wild Boarsom dosegel štiri "touchdowne" po zraku in enega po tleh. Tekač, ki ga omenja Gardner, pa je Brandon McDowell. Ta je proti Kragujevcu dosegel dva "touchdowna", Silverhawks pa ga dobro poznajo že izpred dveh let, ko je bil MVP ob zmagi na bowlu v Sloveniji. Kriesiena in McDowella bo skušal zaustaviti Desmond Hendricks, lanski MVP obrambe lige, ki se je pred tednom dni vrnil v vrste Silverhawksov. Hitri in atletski "linebacker" je strah in trepet za podajalca in tekače. Na Kriesienove podaje bosta prežala Maurice Jones (okrepitev Silverhawksov iz letalske baze Aviano) in še lani član Vukovov, srbski reprezentant Marko Bates. Jones bo poleg vloge "cornerbacka" še vračal začetne udarce in "punte". V tej funkciji je letos zelo nevaren tudi Jernej Pavlič.

Silverhawks so odločeni, da utrujenost letos ne bo težava. V Beograd gredo s polnim avtobusom igralcev. Na vsakem igralnem mestu imajo vsaj eno zamenjavo. Številčnejša in močnejša je tudi linija. X faktor pa bodo tekači ljubljanske ekipe. V minulih sezonah se slovenski niso mogli kosati z beograjsko obrambo, zato so Silverhawks imeli ameriško okrepitev na tem igralnem mestu (lani in leta 2009 Moncurja, predlani Jordana Capitania). Letos se je ljubljanska ekipa odločila za podajalca, "linebackerja" in ameriškega trenerja in zato sredstev še za tekača ni. Matej Pavlič, Gregor Črepinšek in Nikola Grbič so na prvih tekmah pokazali velik napredek, ampak ali bodo kos tudi Vukovom? Ker je napadalna linija Silverhawksov letos boljša, bi morali imeti lažje delo. Zaradi poškodb ne bo Izaka Šabca in Eldina Žerića. Vprašljivi so nastopi Milana Narata, Bojana Justina in Roka Sedeja.

Izziv fantov trenerja Marka Garze bo psihična pripravljenost - napake ne bodo dovoljene. Zagreb Patriots in Wild Boars so denimo proti Vukovom z nekaj napakami v eni četrtini zapravili presenečenje. "Pripravljamo se, da ne bi bilo mentalnih napak, da bomo čim bolj uigrani, da bo šlo brez težav. Proti ekipi, kot so Vukovi, lahko izgubiš že zaradi ene ali dveh napak," opominja športni direktor Uroš Valant. Obema ekipama lahko nalogo oteži še dež. Silverhawks so ga sicer že vajeni, potem ko so v nalivu minulo soboto visoko zmagali proti Kranj Alp Devils. "Če bo dež, bomo bolj pozorni na igro po tleh. Žogo se v takih pogojih težko meče. Potem se lahko osredotočiš na igro po tleh. A mislim, da McDowell sam ni tako problematičen, ampak kombinacija McDowella in Kriesiena, ki je zelo mobilen. Obenem je treba ves čas pazit tudi na njegove dolge podaje. Ne moreš imeti osem igralcev v žepu. Ves čas moraš paziti, da ti kak lovilec ne uide nazaj, ker takrat ima McDowell veliko prostora za tek," razlaga Valant. Tako v teoriji, kako bo na igrišču, pa bomo videli v soboto popoldne. Derbi bo predvajan tudi na malih ekranih.

Ne spreglejte