Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
20.57

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ukrepi Koronavirus sponzorji OKS

Sreda, 8. 4. 2020, 20.57

4 leta

OKS in sponzorji iščejo rešitve

Slovenski sponzorji naj ne bi krčili prispevkov športu, toda ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
predstavitev oblacil za rio oks | OKS pripravila interventne ukrepe za ohranjanje sponzorstev v športu, ki ga je močno prizadela koronakriza. | Foto Vid Ponikvar

OKS pripravila interventne ukrepe za ohranjanje sponzorstev v športu, ki ga je močno prizadela koronakriza.

Foto: Vid Ponikvar

Sponzorji slovenskega športa v svojih izhodiščih niso naklonjeni zmanjševanju sponzorstev in donacij ter poudarjajo tako družbeno odgovornost kot dolgoročna partnerstva skozi šport, je glavna ugotovitev spletne konference, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez. Sponozrji športa torej nočejo pustit na cedilu, a bodo po koronakrizi bržčas tudi sami potrebovali pomoč.

Na konferenci, ki so jo poimenovali Iniciativa OKS - ZŠZ za pripravo interventnih ukrepov v podporo ohranjanja sponzorstev v športu, so sodelovali predstavniki velike večine sponzorjev slovenskega športa in predstavniki športnih klubov in zvez. Ti se strinjajo s predlaganimi interventnimi ukrepi, ki jih je in še bo OKS poslal v obravnavo pristojnim organom za normalizacijo delovanja športa po koncu epidemije, saj se zavedajo velike težave likvidnosti športnih organizacij.

Foksi OKS
Sportal OKS: Športne organizacije imajo 25,5 milijona evrov izpada prihodkov

Vse bo odvisno od stanja v gospodarstvu

OKS pa je danes vlado pozval, da se pri odločanju o ukrepih zgleduje tudi po državah v soseščini in s finančno injekcijo sorazmerno slovenskemu položaju priskoči na pomoč športu. Pri tem omenja pristop Avstrije in Švice, ki sta že napovedali neposredno pomoč športu, vsaka s po nekaj sto milijoni evrov.

OKS je že prejšnji teden na vlado naslovil predloge ukrepov za ublažitev izpada prihodkov športnih organizacij. Po ocenah krovne športne organizacije v državi je predviden izpad prihodkov za športne organizacije po doslej zbranih podatkih 25,5 milijona evrov.

Zaradi tega predlaga posebno državno finančno pomoč športnim organizacijam v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti. Način razdelitve in pogoje bi določilo resorno ministrstvo s soglasjem vladnega strokovnega sveta za šport.

Kakšni so ukrepi?

V današnjem video nagovoru je predsednik OKS Bogdan Gabrovec znova izpostavil potrebo za pomoč. "Želimo, da se zmanjša ali celo ukine DDV za prireditve, kar bi imelo neposredne učinke na klube in društva. Želimo tudi, da bi se dodeljena sredstva od države čim prej akontacijsko namenijo za športno dejavnost, ne glede na to, da dejavnosti ni. So pa v teku vse priprave, ko se kriza konča, bo potrebno imeti vse pripravljeno, da se nadoknadi vse tisto, kar je bilo v teh mesecih izgubljeno," je dejal.

V predlogih ukrepov, predstavljenih prejšnji teden, je tudi popolno oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za prejemnika sponzorstva za dejavnosti športnih klubov in drugih športnih organizacij. Prav tako naj bi bili sponzorjem priznane davčne olajšave v višini trikratnika danega zneska.

Med predlogi je tudi namenska finančna podpora družinam oziroma posameznikom v začasnem plačilu večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine za 18 mesecev po koncu epidemije in ukinitev zakona o davku od srečk, da bi imela več sredstev Fundaciji za šport (FŠO).

Gabrovec pa je danes apeliral na vlado, da priskoči na pomoč tudi organizatorjem velikih športnih prireditev, ki so bili primorani te zaradi pandemije odpovedati. Pri tem je potrebno prepoznati "tisti del stroškov, ki je nepovraten in ki je prizadel širšo skupino, ne samo šport. To je turizem, to je transport, to so namestitve v hotelih. Moramo biti solidarni tudi s tem delom gospodarstva, ki doživlja škodo."

Zaradi odpadlih velikih športnih tekmovanj ob koncu zimske sezone in v spomladanskem času je bil po ocenah OKS v vseh naštetih gospodarskih panogah povzročen izpad prihodkov v vrednosti več kot 25 milijonov evrov.

Alarm v Nemčiji

Vsi športi v Nemčiji so v krizi kot posledica pandemije koronavirusa, je opozoril vodja nemškega olimpijskega komiteja Alfons Hörmann. "Morda se zdaj sliši nekoliko panično, toda trenutno ni športa, za katerega nas trenutno ni strah. Vsakdo ima težave na svoj način," je v intervjuju za revijo SPONSORs dejal predsednik nemške družine olimpijskih športov.

Izbruh koronavirusa "pušča globoke in trajne sledi povsod, zato je v tej fazi težko oceniti, v kolikšnem obsegu so bili prizadeti različni športi", je dejal.

Prvi mož krovne nemške olimpijske organizacije je prepričan, da je zelo razveseljivo, da se na nacionalni ravni razpravlja o neštetih predlogih za reševanje in da so bili na zvezni ravni politiki "zelo konstruktivni".

"Na primer, obstaja zaveza, da bi sredstva, ki so bila rezervirana za letošnjo olimpijsko delegacijo v Tokiu, ali druge tekmovalne športe, ki jih zdaj ni mogoče porabiti, porabili za druge nujne ukrepe," je predstavil.

Pri načrtovanju športnega proračuna so bili tudi izraženi "jasni signali", da, "če se bo kriza še naprej razvijala, kot se, pomeni, da zadnja beseda še ni bila izrečena."

Hörmann je bil pred prevzemom zdajšnjega položaja od 2005 do 2013 predsednik nemške smučarske zveze.

Preberite še:

Janja Garnbret
Sportal Za zadnji olimpijski vozovnici v Moskvi šele novembra?
Tokio krogi
Sportal Po vozovnico za OI v Tokiu do 29. junija 2021
Prelog, Pirih, Pirih, Kolander
Sportal Mariborski olimpijec na življenjskem vrtiljaku
Tokio 2020
Sportal Mok se sooča z dodatnimi stroški za prestavljene OI
Ne spreglejte