Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
13. 5. 2017,
4.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić kajak

Sobota, 13. 5. 2017, 4.15

6 let, 7 mesecev

Slovenski majhnost in zavist #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Špela Ponomarenko Janić | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Špela Ponomarenko Janić, najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah, že komaj čaka prva letošnja tekmovanja. Po dolgih letih je imela končno tudi družbo na treningih, v tem času pa je spoznala slovenski majhnost in zavist.

Špele Ponomarenko Janić ni treba posebej predstavljati. Primorska kajakašica na mirnih vodah ima v svoji vitrini že medalje z svetovnih in evropskih prvenstev, trikrat je že nastopila tudi na olimpijskih igrah. V Braziliji je v enojcu dosegla svoj najboljši rezultat, ko je na 200-metrski razdalji zasedla četrto mesto.

Vedela je, da jo nekdo čaka

Letos sta se ji na treningu pridružili dve mlajši tekmovalki (Anja Osterman in Mia Medved), ki ju je do zdaj poznala le s tekmovanj. "Pred tem nisem nikoli sodelovala z njima in nisem vedela, kako delujeta. Na koncu sem bila pozitivno presenečena. To je tudi dodaten košček v mozaiku za mojo motivacijo: zmeraj je bil nekdo na treningu in tudi če kdaj nisem imela prave volje, sem vedela, da me nekdo čaka," je uvodoma povedala 35-letna kajakašica ki je tudi to zimo trenirala v Avstraliji. Tam sta ji družbo delali tudi Anja in Mia.

Začutila je slovensko nevoščljivost

Z dekleti bi sodelovala že prej, a, kot pravi, slovenski sistem tega ni dopuščal in ne izključuje možnosti, da so jim to preprečevali tudi trenerji. "Lepo bi bilo, če bi se nam pridružila še kakšna tekmovalka, ampak tukaj so čudni interesi in slovenska nevoščljivost. Bila so dekleta, ki so imela možnosti priti zraven, ampak so jim v klubih prepovedali. Tudi Mia (Medved op. p.) od takrat, ko je šla stran, ne dela več s klubskim trenerjem in ne dobiva finančne pomoči. Zdaj si mora vse plačevati sama in to ni preprosto. To je ta naša slovenska majhnost," razmišlja Ponomarenko Janićeva, ki pravi, da sta dekleti v zadnjih mesecih izjemno napredovali.

Ne pričakuje čudežev

Primorska kajakašica si želi nastopiti tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, ki bi bile že njene četrte. Tokrat se spogleduje z možnostjo, da bi nastopila tudi v dvojcu, za četverec pa je trenutno premalo kakovostnih kajakašic. V dvojcu se bo preizkusila z Anjo Osterman, s katero bosta nastopili na tekmah svetovnega pokala, evropskem prvenstvu, za svetovno prvenstvo pa se bodo odločili pozneje. Špela se zaveda, da na prvi tekmah ne more pričakovati čudežev.

Špela Ponomarenko Janić bo nastopila tudi v kajakaškem dvojcu. | Foto: Osebni arhiv Špela Ponomarenko Janić bo nastopila tudi v kajakaškem dvojcu. Foto: Osebni arhiv

"Zagotovo je to nov začetek. Veliko bo treba trenirati, ker ima Anja povsem drugačno tehniko veslanja, tako da je potrebnega veliko usklajevanja. Poskusili bova. Če bo večja možnost za uspeh kot v enojcu … Zagotovo bi bila po vseh teh letih veslanja dobrodošla sprememba. Mia bo kmalu enakovredna in takrat bo še več možnosti za iskanje različnih kombinacij," je svoje kratkoročne cilje razkrila naša sogovornica, ki ima v enojcu še vedno visoka pričakovanja.

Ne spreglejte