Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

karate

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 16.31

8 let

Slovenski karateistki z odličji iz Lizbone, Markač ni imel sreče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prejšnji konec tedna je Lizbona gostila 41. evropsko prvenstvo v karateju za kadete in mladince in 6. evropski pokal za mlajše člane. Slovenska reprezentanca je osvojila srebrno in bronasto odličje.

Tekmovanja se je udeležilo 831 tekmovalcev in tekmovalk iz 46 evropskih držav. Slovenske barve je zastopalo 27 tekmovalcev, na prvenstvu pa je sodilo tudi sedem slovenskih sodnikov.

Slovenija je ob koncu tekmovanja bogatejša za dve medalji, srebrno in bronasto, ki sta si ju priborili karateistki Maša Simonič in Kati Florjančič. Maša Simonič, članica KK Kovinar Maribor, je nosilka rjavega pasu (1. kyu), nastopila je v konkurenci kadetinj, v kategoriji izvajanja kat. Vse do tretjega kroga tekmovanja je ostala neporažena, v nastopu za finale pa je izgubila proti slovaški tekmovalki, novi evropski prvakinji Emi Braždovi, s tesnim rezultatom 2:3, vendar je v borbi za bronasto medaljo zbrala dovolj moči in koncentracije ter prepričljivo premagala nemško nasprotnico Marie-Josephine Richter. Simončičeva je osvojila šele drugo medaljo v katah v zgodovini slovenskega karateja, v samostojni Sloveniji.

Kati Florjančič, članica ŠD Gorica, nosilka črnega pasu (1. DAN), je tekmovala v kategoriji kadetinj, v borbah do 59 kilogramov. Na Portugalsko je prišla odločena, da seže po najvišjih uvrstitvah, in predano delo na pripravah se je obrestovalo, saj se iz Lizbone vrača z osvojeno srebrno medaljo. Premoč je morala priznati le prvakinji, Ukrajinki Irini Zaretski.

Najboljši slovenski karateist, Juš Markač, na prvenstvu ni imel športne sreče, saj se je po dveh suverenih zmagah v tretjem krogu tekmovanja srečal s trenutno najboljšim tekmovalcem na svetu, v kategoriji mlajših članov do 78 kilogramov, Makedoncem Beratom Jakupijem. Jukupi je osvojil naslov prvaka, Markač pa se je moral tokrat zadovoljiti s sedmim mestom. Dobre rezultate so dosegli tudi nekateri drugi slovenski karateisti: Blaž Hribovšek peto mesto v kategoriji mladincev do 55 kilogramov, Lara Puščenik sedmo mesto v kategoriji mladinke do 48 kilogramov in Tadej Dajčman sedmo mesto v kategoriji kate mladinci.

Ne spreglejte