Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
20.07

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

kanu Špela Ponomarenko Janić Mia Medved Rok Šmit kajak

Sreda, 23. 8. 2023, 20.07

8 mesecev, 1 teden

sp v sprintu na mirnih vodah

Slovenski kajakaši uspešno preskočili kvalifikacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Mia Medved | Mia Medved je bila danes zelo dobra na posamični tekmi na 1000 metrov. | Foto Kajakaška zveza Slovenije

Mia Medved je bila danes zelo dobra na posamični tekmi na 1000 metrov.

Foto: Kajakaška zveza Slovenije

V Duisburgu se je začelo svetovno prvenstvo kajakašev in kanuistov v sprintu na mirnih vodah. Že prvi dan so bili na delu vsi slovenski tekmovalci, vsi kajakaši so kvalifikacije uspešno preskočili.

Rok Šmit je nastopil na 200 in 500 metrov, bolje se je odrezal na 500-metrski progi, kjer je bil v svoji kvalifikacijski skupini četrti ter si tako zagotovil mesto v petkovem polfinalu. V naslednjo fazo tekmovanja je prišel tudi na 200 metrov, kjer je bil v svoji skupini peti ter napredoval kot eden izmed najhitrejših petrouvrščenih iz več kvalifikacijskih skupin.

"Prvotni cilj je bil zadoščen, saj sem se uvrstil v polfinale. Z veslanjem, sploh na 500 metrov, sem izredno zadovoljen. Res sem napredoval od svetovnih pokalov. Imamo še nekaj stvari, ki jih moramo popraviti do polfinala. Res se veselim te tekme. Trenutno se bolje počutim na 500-metrski razdalji. Na 200 metrov sem startal predvsem za svojo dušo, saj je zabavno tekmovati na najkrajši razdalji," je po nastopu povedal Rok Šmit, ki ga v četrtek čaka polfinale na 200 metrov, pa tudi kvalifikacije mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov z Mio Medved, ki je bila danes zelo dobra na posamični tekmi na 1000 metrov.

To je bil zanjo debitantski nastop na tej razdalji, saj običajno tekmuje na 200 in 500 metrov, ker pa lahko na posamični razdalji svetovnega prvenstva nastopi le po ena predstavnica iz države, ima prednost Špela Ponomarenko Janić, ki je bila boljša v internih izbirnih tekmah. Medved je na svojem drugem članskem svetovnem prvenstvu v kvalifikacijski skupini na 1000 metrov v cilj prišla kot druga, takoj za eno izmed glavnih favoritinj za kolajno Poljakinjo Justyno Iskzrycko, kar je pomenilo zanesljivo napredovanje v polfinale.

"Nisem se obremenjevala, želela sem le ostati mirna. Poljska tekmovalka je zelo dobra, ena izmed najboljših, tako da sem vedela, da bo hitra in sem se je poskušala držati, da mi ne uide. Na koncu sem zadovoljna s svojim nastopom," je dejala Medved.

V naslednji fazi tekmovanja bo tudi Ponomarenko Janić. Primorka je v svoji kvalifikacijski skupini kajakašic na 500 metrov v cilj prišla kot peta, tako da je morala počakati na razplet drugih kvalifikacijskih skupin, saj si je napredovanje na koncu zagotovila po času.

"Jutri v polfinalu moram pokazati veliko več kot danes," je povedala Špela Ponomarenko Janič. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije "Jutri v polfinalu moram pokazati veliko več kot danes," je povedala Špela Ponomarenko Janič. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

"Na ogrevanju sem se počutila odlično. Morda sem nekoliko prelahko vzela te kvalifikacije. Razmere so kar zahtevne. Veter se vrti. Na startu je bilo mirno, potem sem imela na sredini proge nek pas, kjer je bil veter v prsi. Za kvalifikacije se je težko pripraviti. Običajno vse napredujemo, tokrat pa je šlo drugače, na srečo se je razpletlo v mojo korist. Jutri v polfinalu moram pokazati veliko več kot danes," je povedala izkušena tekmovalka.

V četrtek zjutraj bo najprej veslala v kvalifikacijah na 200 metrov, popoldne pa še v izjemno pomembnem polfinalu na 500 metrov. Zelo pomemben četrtek čaka tudi Jošta Zakrajška. Danes je uspešno preskočil kvalifikacijsko oviro v moškem kajaku na 1000 metrov, ki je prav tako olimpijska disciplina in kjer je prav tako na voljo pičlih šest mest za nastop na olimpijskih igrah. V kvalifikacijski skupini je Zakrajšek v cilj prišel kot tretji. S tem je brez težav napredoval v četrtkov polfinale, kjer ga čaka zelo močna tekmovalna skupina, na čelu s Portugalcem Fernandom Pimento.

Na članskem svetovnem prvenstvu pa je danes debitiral dvojec Matevž Manfreda/Anže Pikon. Primorsko-gorenjska naveza je veslala v kvalifikacijah kajakaških dvojcev na 1000 metrov. V svoji skupini v cilj sta prišla kot šesta, kar jima je prineslo napredovanje v polfinale.

Preberite še:

Nejc Polenčič
Sportal Slovenski upi do dveh bronov na SP
Žiga Lin Hočevar
Sportal Mladi Slovenec do izjemnega uspeha
Ne spreglejte