Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 8. 2021,
18.51

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Nejc Žnidarčič Simon Oven Anže Urankar evropsko prvenstvo divje vode spust

Sobota, 14. 8. 2021, 18.51

2 leti, 8 mesecev

SABER, EP V SPUSTU NA DIVJIH VODAH

Slovenski kajakaši ekipni evropski prvaki, Anže Urankar pa bronast!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič, | Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so evropski prvaki! | Foto Nina Jelenc

Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so evropski prvaki!

Foto: Nina Jelenc

V španskem Saberu se je s posamičnimi in ekipnimi finali v sprintu na divjih vodah zaključilo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. V dopoldanskem delu tekmovanja je Anže Urankar med kajakaši priveslal do brona, za las pa sta pod zmagovalnimi stopničkami ostala Ana Šteblaj in Nejc Žnidarčič, ki sta bila četrta. V popoldanskem sporedu je ekipa kajakašev v postavi Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič priveslala do naslova evropskih prvakov.

V finalu kajakašev smo imeli v igri za kolajne kar štiri predstavnike, na koncu pa si je mesto na zmagovalnem odru priveslal svetovni prvak v tej divjevodaški disciplini iz leta 2017 Anže Urankar. Kajakaš Kajak kanu kluba Ljubljana je bil v finalni vožnji 0,660 sekunde počasnejši od zmagovalca, Belgijca Maxima Richarda. Na drugo mesto je priveslal Francoz Maxence Barouh, ki je zaostal za 0,060 sekunde.

"Vožnja nikoli ne more biti popolna"

"Malo me je motila zgodnja ura, saj nisem jutranji tip človeka. A medalja je tu, tako da se ne morem pritoževati. Sem zadovoljen. V zgornjem delu sem imel nekaj težav, a tako je, vožnja nikoli ne more biti popolna," je povedal Anže Urankar.

Tik pod zmagovalnim odrom je tekmovanje zaključil branilec naslova iz leta 2019 Nejc Žnidarčič, ki je naredil napako in bil četrti. Od Belgijca je bil počasnejši 0,780 sekunde. Simon Oven je priveslal na sedmo mesto, Tim Novak pa je bil osmi.

Šteblajevi se je kolajna izmuznila

V konkurenci kajakašic je Ana Šteblaj na svojem drugem članskem prvenstvu in v prvem finalu članskih prvenstev upala na kolajno, a se ji je ta za malo izmuznila. Kljub napakam je kajakašica ljubljanskega kluba priveslala tik pod zmagovalni oder na četrto mesto. Čeprav je mlada tekmovalka dosegla izvrsten rezultat, pa je ostalo nekaj grenkega priokusa, a pridobila je dragocene izkušnje za prihodnja tekmovanja najvišje ravni.

Zelo dober rezultat je dosegla tudi 16-letna Nika Ozimc, ki se je v finale prebila s 15. časom kvalifikacij, v finalu pa je bila deseta. Tako Ano Šteblaj kot Niko Ozimc že čez dober teden čaka nastop na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Solkanu.

Naslov evropske prvakinje si je priveslala Francozinja Pauline Freslon, druga je bila Čehinja Barbora Dimovova, tretja pa še ena Francozinja Lise Vinet.

"Malo me je motila zgodnja ura, saj nisem jutranji tip človeka. A medalja je tu, tako da se ne morem pritoževati," je povedal bronsti Anže Urankar. | Foto: Nina Jelenc "Malo me je motila zgodnja ura, saj nisem jutranji tip človeka. A medalja je tu, tako da se ne morem pritoževati," je povedal bronsti Anže Urankar. Foto: Nina Jelenc

Slovenci dobili, po kar so prišli

Popoldne so sledile še ekipne tekme, kjer so slovenski kajakaši startali na zlato kolajno in jo na koncu tudi osvojili. S tem so preprečili popolno francosko zmagoslavje v ekipnih preizkušnjah, saj so prav v vseh ostalih ekipnih tekmah zmagali Francozi. Podobno je bilo v posamičnih vožnjah, kjer je za edino nefrancosko zmago poskrbel Belgijec Maxime Richard.

Po zlati kolajni v ekipni tekmi je bil Nejc Žnidarčič zadovoljen, saj je dobil vsaj majhen obliž na rano s posamične tekme. "Me kar boli, moram priznati. Pa ne toliko zaradi četrtega mesta, temveč zaradi res slabe vožnje. S takšno, kot sem jo imel včeraj, bi zmagal za več kot pol sekunde. Nimam kaj, zdi se mi, da sem prvič po letu 2017 brez posamične medalje, a nimam kaj. Kar se tiče ekipe, smo vsi vedeli, da lahko zmagamo, in smo si to res želeli, ker nihče od nas na tem evropskem prvenstvu ni pokazal tistega, kar bi lahko. Ta zlata kolajna je majhen obliž," je povedal Žnidarčič. Drugi so bili Francozi, tretji pa Čehi.

Spustaše v konkurenci mladincev in mlajših članov čez dober teden čaka evropsko prvenstvo v Solkanu, člane pa ob koncu septembra svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah v Bratislavi.

Preberite še:

Kajakaši, spust na divjih vodah (Tim Novak, Anže Urankar in Simon Oven)
Sportal Kajakaši deseti v ekipni tekmi klasičnega spusta
Ne spreglejte