Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
15.54

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Metka Lobnik Patricija Brolih judo

Petek, 12. 5. 2023, 15.54

12 mesecev

Slovenski judoistki s pogumnim pristopom do 9. mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Patricija Brolih | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Patricija Brolih in Metka Lobnik sta na svetovnem prvenstvu v judu v Dohi v kategoriji do 78 kg osvojili deveto mesto. Kanček sreče pri žrebu jima je namenil prost prvi krog, s pogumnim pristopom pa sta nato obe dosegli po eno zmago, drugo borbo pa po dobrem nastopu s favoriziranima tekmicama izgubili. Za svetovno lestvico sta osvojili po 320 točk.

Patricija Brolih je uspešno začela tekmovanje. Shu Huei Hsu Wang s Tajvana je po uvodnem otipavanju najprej vrgla za vazari, nato pa akcijo končala v parterju.

V nadaljevanju se je "stepla", kot trenerji v žargonu imenujejo aktiven in odprt judo, s četrto nosilko, Izraelko Inbar Lanir, ki se v zadnjih dveh letih na grand slamih in velikih nagradah redno uvršča med osmerico najboljših.

Tekmovalka iz Bežigrada je dolgo uspešno preprečevala tekmici, da bi prišla do svoje borbe. Na koncu je odločil dvojni napad Izraelke. Na prvega je Slovenka odgovorila s protinapadom, izkušena tekmica pa se je odločila še za eno tehniko za met in končni prijem.

"Želela sem si seveda več"

"Psihični pristop k tekmi je bil najboljši v moji karieri. Naredila pa sem drobno napako, a vseeno sem na dobri poti, da svoje nastope izboljšam. Napake pač pridejo, s trenerjem pa bova tekmo še analizirala, a že zdaj vem, da nisem povsem poslušala navodil. Delala sem svojo akcijo in ji pustila, da me je prijela tja, kamor me ne bi smela," je o dvoboju z Izraelko povedala Slovenka.

Dodala je, da se je uspešno izognila tekmičinemu zgornjemu prijemu, kar je bil eden od ciljev. "Nazadnje me je tako prijela v Abu Dabiju. Po domače povedano me je 'začopatila', da sem takrat videla vse zvezde."

Povsem zadovoljna pa 26-letna Ljubljančanka na koncu ni bila. "Želela sem si seveda več. Nekaj novih točk je, a vem, da sem zmožna več. Gremo korak za korakom. V prihodnje moram še bolj verjeti vase in se še bolj 'stepsti'. Imam kondicijo, tehniko in moč. A že danes je bilo veliko bolje."

Metka Lobnik | Foto: STA/Katja Kodba Metka Lobnik Foto: STA/Katja Kodba

Metka Lobnik je presenetila Kazahstanko

22-letna Metka Lobnik, novinka na svetovnih prvenstvih, je sprva presenetila Kazahstanko Aruno Jangeldino, tretjo lani na azijskem prvenstvu v Nur Sultanu. Brez strahu se je lotila tekmice in si že v prvi polovici dvoboja priborila končni položaj, a se je po vazariju tekmica še enkrat izvila.

Svoje drobne priložnosti je imela tudi Kazahstanka, a je Slovenka ostala suverena ter povsem v končnici še enkrat pripravila končni položaj in z novim vazarijem končala tekmo.

Sledil je obračun z nemško evropsko prvakinjo Alicio Böhm. Tudi proti izkušeni Nemki je bila blizu metu. Tekmica pa je priložnost dolgo iskala v parterju, predvsem pri pripravi vzvoda. Izkoristila je edino napako tekmovalke mariborskega Apolona in skušala akcijo nadaljevati v parterju, a se je Slovenka izvila. Na koncu je izkušena nasprotnica reševala drobno prednost do konca tekme.

"Moja borba je bila dobra, po napakici pa sem padla in se še rešila iz končnega prijema. A tega vazarija mi ni uspelo nadoknaditi. Moja želja je bila agresivna dobra borba. S Kazahstanko sem šla na met, končala pa kar z dvema tehnikama v parterju," je še povedala tekmovalka, ki velja za enega največjih talentov v Sloveniji in tudi v Dohi trema pri njej ni bila posebej velika.

Tudi nastopa v Parizu študentka razrednega pouka na Univerzi v Mariboru še ni povsem odpisala: "To je cilj, a gremo korak za korakom in nabiramo točke. Najprej grand prix, grand slam, pomembna prelomnica je tudi svetovno prvenstvo. Upam, da se na koncu vse izide."

V soboto bosta kot zadnja v Dohi v moški težki kategoriji nastopila Enej Marinič in Vito Dragič.

Rusija na SP v judu do prvega zlata

Rus Adam Adamjan je novi svetovni prvak v judu. V Dohi je, sicer pod nevtralno zastavo, v kategoriji do 100 kg ugnal Čeha Lukaša Krpaleka. Gre za eno tistih zmag, ki v športnem svetu vzbuja kritiko. Ruskim športnikom so po suspenzu zaradi vojne v Ukrajini šele tik pred SP dovolili nastop v Katarju. Ukrajina iz protesta na SP ne nastopa.

V moški konkurenci sta brona osvojila Zelim Kotsojev iz Azerbajdžana, ki je v odločilnem obračunu ugnal prvega judoista s svetovne lestvice Gruzijca Iljo Sulaminadzeja, in Izraelec Peter Palchik.

V ženski konkurenci do 78 kg se je zmage veselila Inbar Lanir, ki je v tretjem krogu premagala tudi slovensko reprezentantko Patricijo Brolih. V velikem finalu je Izraelka premagala eno od glavnih favoritinj Audrey Tchumeo iz Francije.

Bronasti kolajni sta osvojili nizozemska veteranka Guusje Steenhuis ter prva nosilka in branilka naslova Italijanka Alicia Bellandi.

Preberite še:

Anka Pogačnik
Sportal Anka Pogačnik do drugega kroga, zlato Japonki
Judo Doha 2023
Sportal Ruski gledalci zaradi vojaških simbolov izključeni s SP v Dohi
Andreja Leški
Sportal Andreja Leški do naslova svetovne podprvakinje
Ne spreglejte