Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
18.45

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Anka Pogačnik judo

Četrtek, 11. 5. 2023, 18.45

11 mesecev, 3 tedne

SP v judu, Doha 2023 (četrtek)

Anka Pogačnik do drugega kroga, zlato Japonki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Anka Pogačnik | V četrtek je slovenske barve v Katarju zastopala Anka Pogačnik. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

V četrtek je slovenske barve v Katarju zastopala Anka Pogačnik.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenska judoistka Anka Pogačnik je na svetovnem prvenstvu v Dohi v kategoriji do 70 kg obstala v drugem krogu. Minuto in pol pred koncem je izgubila dvoboj z drugopostavljeno Nizozemko Sanne van Dijke. Zmagala je Japonka Saki Nizoe, Gruzijec Luka Maisuradze oa je osojil zlato v moški kategoriji do 90 kg.

Andreja Leški
Sportal Andreja Leški do naslova svetovne podprvakinje

Enaintridesetletna Anka Pogačnik je v uvodu prepričljivo obvladovala dvoboj z 21-letno Kubanko Idelannis Gomez Feria. Predčasno ga je Slovenka dobila po metu, ki ga je podaljšala v končni prijem v parterju. Nizozemska nosilka bronastih odličij z zadnjih dveh svetovnih prvenstev in z olimpijskih iger v Tokiu Sanne van Dijke pa je nato suvereno opravila s tekmovalko v kimonu s slovenskimi simboli in se v šestem medsebojnem dvoboju veselila pete zmage.

Gorenjka je imela svoje minimalne priložnosti, a nobene resne, tekmica pa je s trdnim gardom izsilila tri kazni. "Držala sva se taktike, ki sva se jo dogovorila s trenerjem Grego Brodom. Ni mi jasno, zakaj sem dobila tri kazni. Pogledala bom posnetek in upam, da se bom iz tega kaj naučila. Judo je vedno zelo na meji. Dobiš kazen ali pa jo ne dobiš. Tudi ob eni od mojih kazni je ona držala prepovedani enostranski gard, sodnica pa je za izogibanje borbi kaznovala mene. Včasih vpliva tudi ime tekmovalca pri mejnih odločitvah." Treme slovenska reprezentantka ob borbah s favoriziranimi tekmicami po več kot desetletju izkušenj nima več. "To mi celo ustreza. Nimam kaj izgubiti. Sanne ima olimpijsko in svetovno kolajno, ima vse in jaz lahko le pridobim. Obenem je to zame dodaten izziv."

Kot za večino, pa je tudi za Anko Pogačnik SP le pot do Pariza, kjer želi končno okusiti olimpijske igre. Nazadnje v kvalifikacijah za Tokio 2020 je bila druga v čakalni vrsti in ostala doma. Krivo je bilo majhno število točk iz prvega cikla kvalifikacij, kjer imajo dosežki le 50-odstotno veljavo. Na poti do Pariza se bo v kratkem to "polovično" obdobje končalo in položaj je zdaj boljši. "Zdaj grem vsaj še čez 14 dni v Linz," pa pravi tekmovalka, ki bo v zadnjem trenutku skušala svoj zbir še povečati.

Judo Doha 2023
Sportal Ruski gledalci zaradi vojaških simbolov izključeni s SP v Dohi

Četrtkova naslova na Japonsko in v Gruzijo

Saki Nizoe, ki so ji številni pripisovali vlogo prve izzivalke, je hitro ukrotila fizično bržkone močnejšo Nemko Giovanno Scoccimarro. Po dobri polovici dvoboja je sledil ipon in nato zaključek v parterju. Glavni kandidatki za zmago sta se morali zadovoljiti z bronom. Dvakratna svetovna prvakinja Barbara Matić s Hrvaške je Elvismar Rodriguez iz Venezuele premagala šele po več kot dveh minutah in pol podaljška. Drugo odličje je osvojila olimpijska podprvakinja Michaela Polleres iz Avstrije.

Olimpijski prvak Laša Bekauri je na SP iskal svojega izzivalca in ga našel kar v domačem taboru. Luka Maisuradze, ki je izločil tudi Slovenca v turškem kimonu Mihaela Žganka, je v podaljšku tudi s kančkom sreče premagal sicer nekaj aktivnejšega rojaka. Presenečenje je bron Šveda Marcusa Nymana. Na stopničke pa se je uvrstil še 22-letni Japonec Sanshiro Murao in s prvo kolajno na SP potrdil vlogo velikega talenta, ki jo dokazuje skozi vse leto.

Kaja Kajzer
Sportal Kajzerjeva deveta na SP v Dohi, Hojak izgubil prvo borbo
Ne spreglejte