Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
12.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

ritmična gimnastika

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 12.55

5 let, 7 mesecev

Ritmična gimnastika, SP

Slovenske ritmičarke prebile led na svetovnem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Aleksandra Podgoršek | Državni prvakinji Aleksandri Podgoršek se na kvalifikacijah svetovnega prvenstva ni vse izšlo po načrtih.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Državni prvakinji Aleksandri Podgoršek se na kvalifikacijah svetovnega prvenstva ni vse izšlo po načrtih.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki je že opravila prvi dan kvalifikacij na 36. svetovnem prvenstvu v Sofiji. Aleksandra Podgoršek, Jekaterina Vedenejeva in Anja Tomazin so danes nastopile z žogo, najbolje pa se je po pričakovanjih odrezala naturalizirana Slovenka Vedenejeva, ki je za svoj nastop prejela oceno 17,450 točke.

Slovenska trojica, katere cilj je izboljšati ekipni rezultat z zadnjega SP 2015 (24. mesto), je solidno prebila led v dvorani Armejec. Najbolje se je pričakovano odrezala 24-letna Vedenejeva, Rusinja, ki je poleti prejela tudi slovenski potni list, saj je daleč najbolj izkušena, čeprav je zanjo to šele prvo SP.

"Vedenejeva mi je po nastopu povedala, da je vajo z žogo lepo naredila, izpustila je sicer mojstrstvo, sicer pa nastop oddelala po pričakovanjih in brez napak. Tudi Tomazinova, pri 17 letih debitantka na SP, je solidno opravila nastop, večji del vaje je bil dober, v zadnjih desetih sekundah pa se ji je pripetila velika napaka z izhodom s terena, a pri tveganih elementih se ti lahko zgodi tudi kaj takega," je uvodoma iz Sofije sporočila vodja ekipe in trenerka reprezentance Lena Salaujova.

"Podgorškova sicer v sestavi ni naredila večje napake, a je trema naredila svoje, zato nastop ni bil takšen, kot smo ga pričakovali. Ne nazadnje je stara komaj 17 let in potrebuje izkušnje, teh pa se ne da pridobiti v enem letu, ampak je to proces odraščanja športnika. Morda od nje že takoj pričakujemo preveč, ker gre res za velik talent," je o uvodnem nastopu državne prvakinje dejala trenerka in dodala: "Tik pred tekmo je Aleksandra prikazala dve popolni sestavi z žogo zapored, ko je šla na tekmovalni tepih, pa ji ni šlo po načrtih."

Podgorškova je za vajo z žogo prejela 14,150 točke, Tomazinova pa okroglih 11 točk. "Nič mi ni padlo po tleh, a sem bila preveč živčna. En rizik sem izpustila, padla sem iz ene težine, eno izpustila, drugo premalo zadržala ... Nič hujšega, a takoj se nabere za točko ali dve. Na treningih je bilo dobro. Verjetno sem si malo preveč želela, a pred mano so še trije nastopi, da popravim vtis," je iz Bolgarije javila 17-letna Podgorškova.

Po nastopih prve skupine tekmovalk so pričakovano na vrhu tri Rusinje, glavne favoritinje za naslov. Z žogo je bila najboljša Aleksandra Soldatova (20,250 točke) pred sestrama dvojčicama Dino (20,250) in Arino Averina (20,050).

Kvalifikacije bodo potekale do večera, v torek se bodo Slovenke predstavile še z obročem, zvečer pa bosta na sporedu tudi že prvi dve končni odločitvi - finale z obročem in žogo.

Ne spreglejte