Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
16.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

boks Ema Kozin

Torek, 9. 10. 2018, 16.14

5 let, 6 mesecev

Ema Kozin pred povratnim dvobojem z Irais Hernandez

Slovenska šampionka pričakuje zmago: Ne smem ji dovoliti, da me začne preganjati po ringu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Ema Kozin | Ema Kozin se bo v nedeljo v Münchnu še drugič v mesecu dni spopadla z Mehičanko Irais Hernandez. ""Ne smem ji še enkrat dovoliti, da me preganja po ringu," pravi 19-letna Ljubljančanka, ki je s Hernandezovo v Zagrebu remizirala. | Foto Simon Kavčič

Ema Kozin se bo v nedeljo v Münchnu še drugič v mesecu dni spopadla z Mehičanko Irais Hernandez. ""Ne smem ji še enkrat dovoliti, da me preganja po ringu," pravi 19-letna Ljubljančanka, ki je s Hernandezovo v Zagrebu remizirala.

Foto: Simon Kavčič

Slovensko boksarsko šampionko Emo Kozin to nedeljo v Münchnu čaka povratni dvoboj z Mehičanko Irais Hernandez, s katero se je pred mesecem dni v Zagrebu razšla z neodločenim izidom. "Ne smem ji še enkrat dovoliti, da me preganja po ringu," pravi 19-letna Ljubljančanka, ki se bo v super srednji kategoriji (do 76,2 kg) bojevala za naslov svetovne prvakinje po različicah WBF, Wiba in WBU.

"Pričakujem zmago," pred svojim 16. poklicnim boksarskim dvobojem pravi Ema Kozin, ki je 8. septembra v Zagrebu sploh prvič v karieri ostala brez zmage. Z Mehičanko Irais Hernandez se je po desetih rundah razšla z neodločenim izidom in ostala brez šampionskega pasu WBC silver, kar pa jo je še dodatno spodbudilo za povratni spopad, ki jo čaka konec tedna na Bavarskem.

Ema Kozin
Sportal Slovenska najstniška boksarka brez zmage, a tudi brez poraza

"Na to tekmo smo se pripravljali podobno, a hkrati različno. Na začetku, takoj po prvem dvoboju, smo dvignili fizično pripravljenost, delali smo s sparingi in se posvetili tudi fizični moči, nato pa smo ritem malo upočasnili, da sem se fizično in psihično spočila," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani razlagala Kozinova.

S kondicijskim trenerjem naredili "ogromen premik"

V hrvaški prestolnici pred mesecem dni ni bila v najboljši formi, bila je utrujena, danes pa je v veliko boljšem stanju, kar so v ekipi dosegli z angažmajem kondicijskega trenerja Tadeja Černoša. "Priključil se nam je pred mesecem dni. Je vrhunski strokovnjak za fizično pripravo, delal je z olimpijskimi športniki. Z njegovim prihodom smo naredili ogromen premik," pravi Emin trener Rudolf Pavlin.

Z Eminimi uspehi raste tudi njen trenerski štab. Rudolf Pavlin (drugi z desne) lahko po novem ob tesnih sodelavcih Redžu Ljutiću (drugi z leve) in Karliju Zaniugu (desno) računa še na pomoč Tadeja Černoča (levo). | Foto: Simon Kavčič Z Eminimi uspehi raste tudi njen trenerski štab. Rudolf Pavlin (drugi z desne) lahko po novem ob tesnih sodelavcih Redžu Ljutiću (drugi z leve) in Karliju Zaniugu (desno) računa še na pomoč Tadeja Černoča (levo). Foto: Simon Kavčič

Njegovi varovanki je grozila izgorelost, pravi: "Ema je zapadla v preutrujenost, tudi njena krvna slika je pokazala, da je preutrujenost 200-odstotna. To smo v zadnjem mesecu popravili, imamo pa še en teden priprav. Po naših analizah bo Ema v nedeljo pripravljena odlično in vsi komaj čakamo na ta povratni dvoboj. Včeraj je naredila deset rund brutalnega sparinga z Jako Hladom in česa takega pri njej še nisem videl, zato smo polni optimizma."

Habib Nurmagomedov Conor McGregor
Sportal Ponižani Irec zapisal besede, ki jih ne razume nihče #video

Po zagrebški šoli: Malo me je presenetila, čeprav me ne bi smela

"Počutim se veliko bolje, veliko bolj spočita sem, kot sem bila pred dvobojem v Zagrebu," priznava tudi slovenska šampionka z nič kaj krvoločnim vzdevkom Princesa. Hernandezova jo je v njunem prvem spopadu nekoliko presenetila z agresivnostjo, še pravi: "Vedeli smo, da ni slaba, da je izkušena borka, čeprav se zdi, da je imela malo tekem. Na posnetkih sem videla, da je izkušena. Da z izkušnjami nadomesti tisto, kar ji zmanjka v tehniki. Zame je bila šola, malo me je presenetila, čeprav me ne bi smela. Svojo taktiko bi morala prej spremeniti, ne bi se smela potegniti nazaj. To je bila šola, zdaj smo se ukvarjali prav s tem. Iz tega sem se naučila več, kot bi se ob zmagi."

"Ne smem ji dovoliti, da me začne preganjati po ringu"

Na povratnem dvoboju bo pobudo prevzela sama, napoveduje Kozinova: "Ključen del moje taktike je, da s svojim presingom ustavim njen presing. Da se ne premikam preveč nazaj. Tudi s kakšnim obračanjem, ker sem v tem boljša kot ona. S tem lahko tudi izkoristim svojo hitrost. Sem malo hitrejša od nje. Ne smem ji dovoliti, da me začne preganjati po ringu. Ne pričakujem, da bi lahko pokazala zelo drugačen obraz, mislim, da precej drugače ne zna boksati. Takoj na začetku bo začela riniti vame, na to pa bom tokrat pripravljena. Mislim, da imam v ringu precej več rezerve kot ona."

Irais Hernandez je izkušnje nabirala predvsem kot amaterska boksarka, med profesionalkami ima do zdaj le pet borb, v teh pa dve zmagi, en poraz in dva neodločena izida. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Irais Hernandez je izkušnje nabirala predvsem kot amaterska boksarka, med profesionalkami ima do zdaj le pet borb, v teh pa dve zmagi, en poraz in dva neodločena izida. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ljubljančanka priznava, da je Hernandezova njena najtežja tekmica do zdaj: "Fizično je močna, a bolj s tem svojim rinjenjem kot z udarci. Zaradi prerivanja sem v hrbtu in vratu čutila bolečine, njeni udarci pa niso naredili prav velike škode. Res jih sproži veliko, a od njenih stotih udarcev sem resno čutila zgolj kakšna dva. Dela pa toliko, da te zmede, da te kar malo ustavi. Mislim, da je to njen slog, da meče udarce. Ni videti, da bi gradila kakšen nokavt."

Conor McGregor, Habib Nurmagomedov
Sportal Noro: Rus ponižal Irca, nato pa se je začelo! #video #foto

V Münchnu veliko bolj spočita z več energije

Ema se bo v nedeljo borila za tri pasove svetovne prvakinje, po različicah WBF, Wiba in WBU. "Niti ni tako pomembno, za koliko pasov se bo borila, pomembno je, da Ema v Münchnu pokaže, česa je sposobna, in izkoristi še tiste rezerve, ki ji jih v Zagrebu ni uspelo. Veliko bolj je spočita, tudi vzdušje v Münchnu bo povsem drugačno, kot je bilo v Zagrebu. Pritisk bo manjši. Pričakujem, da bo Mehičanka boksala podobno, pritiskala, mi pa ji bomo odgovorili z neizkoriščeno rezervo. Upam, da bo to dovolj za zgodovinski dosežek in da bo Slovenija dobila prvega svetovnega prvaka v dveh težnostnih kategorijah," še napoveduje Pavlin.

Po spopadu v Münchnu študentka matematike načrtuje nekaj počitka. "Malo 'si ga bom vzela na izi'. To seveda ne pomeni lenarjenja, še vedno bom trdo trenirala, a psihično se bom poskušala razbremeniti. Nadgraditi bom poskušala fizične rezerve in se že pripraviti na prihodnje leto in nove podvige," pravi borka, ki je zadovoljna tudi s kategorijo do 76,2 kilograma, čeprav ji hujšanje za srednjo (do 72,6 kg) ne pomeni prevelike težave.

"Remi v Zagrebu je bil zame šola. Iz tega sem se naučila več, kot bi se ob zmagi." | Foto: Vid Ponikvar "Remi v Zagrebu je bil zame šola. Iz tega sem se naučila več, kot bi se ob zmagi." Foto: Vid Ponikvar

V dveh kategorijah ima več manevrskega prostora

"Super srednja mi ustreza. Še bolj pa zdaj po enem mesecu, ko sem se na to težo, ki jo ves čas držimo, torej okoli 75, 76 kilogramov, dodobra navadila. Pridobila sem tudi moč, kar mi je morda prej malo manjkalo. Dobra kategorija je in mislim, da jo bom obdržala, a če se bo ponudila kakšna priložnost v srednji kategorij, jo bom zagotovo vzela. Če bi se nemara pojavila priložnost za dvoboj s Claresso Schields (ameriško prvakinjo srednje kategorije po različicah IBF in WBA, op. p.), smo se že pogovarjali, da bi jo vzeli v srednji kategoriji, ker se mi zdi, da bi jaz pri spuščanju kilogramov lahko prihranila več energije kot ona. Z dvema kategorijama pa imam tudi več manevrskega prostora pri taktiki. Pod 72 kilogramov mi spet ni tako težko priti. Prej sem se morala s teh kilogramov, ki jih imam, spuščati pod 72, zdaj mi tega ni treba narediti, kar je vsekakor prednost, a bolj psihična kot fizična. S tem se mi ni treba obremenjevati."

Ema Kozin
Sportal Potrjeno, slovenska boksarska junakinja 14. oktobra za svetovni naslov
Ema Kozin
Sportal Kozinova oktobra vnovič v ring, želja povratni dvoboj s Hernandezovo

 

Ne spreglejte