SiolNET. Sportal Drugi športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
evropsko prvenstvo športnikov invalidov v Laškem

Slovenija v pričakovanju domače kolajne

0

termometer

EPINT 2017
Foto: Vid Ponikvar

Slovenija bo za slaba dva tedna postala evropska prestolnica namiznega tenisa. Laško bo med 26. 9. in 5. 10. gostilo evropsko prvenstvo športnikov invalidov EPINT 2017. Tekmovanje, to bo že 15. evropsko prvenstvo, organizira Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite v sodelovanju z Namiznoteniško zvezo Slovenije.

Evropsko prvenstvo v Laškem za Slovenijo predstavlja organizacijski in tekmovalni izziv. O tem sta danes na novinarski konferenci spregovorila predsednik ZŠIS-POK in predsednik organizacijskega odbora EPINT 2107 Damijan Lazar in podpredsednik Roman Pungartnik, svoje vtise pa je strnila tudi paraolimpijska prvakinja iz leta 2004 ter ambasadorka prvenstva Mateja Pintar Pustovrh.

EPINT 2017 Foto: Vid Ponikvar

"Organizacija je v sklepni fazi, pozornost posvečamo zadnjim malenkostim. Prepričan sem, da bomo organizirali evropsko prvenstvo na najvišji ravni in da bomo organizacijsko letvico dvignili še nivo višje. Maksimalno se bomo potrudili v okviru finančnih zmožnosti. Ponovno nam je uspelo, da smo že pred tekmovanjem presegli povprečno število udeleženk in udeležencev," je tekmovanje napovedal Damijan Lazar.

"Hvala vsem lokalnim organizacijam, šolam in ostalim ustanovam, ki nam pomagajo pri organizaciji. Vsi vemo, da je Slovenija uspešen organizator. Športnice in športniki se v Laškem počutijo kot doma, lokalno okolje jih je sprejelo, želijo si stika z nami. To je EP za igralce. Želimo pa si, da bi ravno zavoljo dobre organizacije v naše vrste dobili še kakega mladega športnika," pa je dodal Roman Pungartnik.

Kdo bo zastopal Slovenijo?

Ljubiša Gajić (glede na stopnjo invalidnosti je klasificiran v tekmovalno kategorijo 2), Primož Kancler (kategorija 3), Bojan Lukežič (kategorija 3), Barbara Meglič (kategorija 4), Andreja Dolinar (kategorija 4), Andrej Žnidar (kategorija 4), Luka Trtnik (kategorija 7). Sedmerica se pripravlja na EPINT2017 pod taktirko trenerja Darka Kojadinoviča.

EPINT 2017 Foto: Vid Ponikvar

Napad na kolajno

"V zadnjem času sem imela tudi v službi kar nekaj projektov, ki so povezani z namiznim tenisom. Se pa najbolj od vsega veselim tega prvenstva v našem Laškem. Ker bo to naše prvenstvo, naš namizni tenis. V Laškem že več kot 10 let živijo za ta šport. Komaj čakam, da vidim na delu stare tekmice in nove obraze. Menim, da se nam obeta nov organizacijski presežek, ki ga v Sloveniji vedno znova dosežemo, pa tudi kako novo slovensko medaljo,“ je povedala Mateja Pintar Pustovrh.

31 držav

Na prvenstvu bo sodelovalo 287 tekmovalk in tekmovalcev iz 31 držav. Prvi obračuni bodo na sporedu v četrtek, 28. 9., ko bo na sporedu tudi uradna otvoritev prvenstva. Finalni obračuni v posamični konkurenci sledijo 30. 9., v ekipni pa 4. 10.

Leta 2007 v Kranjski Gori

Slovenija ima bogate izkušnje na področju organizacije mednarodnih tekmovanj v paranamiznemtenisu. Letošnji turnir Slovenia Open Thermana Laško je bil že 14. po vrsti. Trinajstkrat je potekal v mestu ob Savinji, ki danes gosti tudi evropsko prvenstvo, enkrat pa v Kranjski Gori.

Sprva je turnir organiziralo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Med 28. aprilom 2004 in 2. majem je v Laškem sodelovalo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Leta 2007je tekmovanje gostila Kranjska Gora, ki je tako opravila generalko za evropsko prvenstvo, ki ga je Slovenija gostila isto leto. Slovenija je dosedaj osvojila 16 kolajn na EP, prvo leta 2001 Andreja Dolinar (bron).

Kdo bo zastopal Slovenijo?

Ljubiša Gajić (glede na stopnjo invalidnosti je klasificiran v tekmovalno kategorijo 2), Primož Kancler (kategorija 3), Bojan Lukežič (kategorija 3), Barbara Meglič (kategorija 4), Andreja Dolinar (kategorija 4), Andrej Žnidar (kategorija 4), Luka Trtnik (kategorija 7). Sedmerica se pripravlja na EPINT2017 pod taktirko trenerja Darka Kojadinoviča.

Pogled trenerja: Darko Kojadinovič

"Reprezentanca je zbrana in izbrana. Uvodoma bi pohvalil moji varovanki in varovance. Veliko odrekanj in naporov je bilo. Mirno lahko rečem, da je naš mladi up Luka Trtnik odlično pripravljen. Za njim sta dva izredno naporna meseca, ko je treniral po tri ure na dan. Nastop v Laškem bo zanj tudi generalka za evropske igre mladih, ki bodo prihodnji mesec v Italiji.

Najbolj izkušen mož je Bojan Lukežič, ki bi se ob dobrih igrah, je tudi nosilec, lahko boril za preboj med 8 v Evropi. Primož Kancler je bil zavoljo bolezni mesec dni brez treninga. Upam, da mu ni pobralo preveč moči.

Prepričan sem, da se bosta izkazali tudi Barbara Meglič in Andreja Dolinar, ki je na zadnjem turnirju na Češkem celo zmagala v svoji skupini. Lepše popotnice za EPINT2017 ne bi mogla imeti. Po svojih najboljših močeh bosta opravila Ljubiša Gajić in Andrej Žnidar. Naša ekipa si zasluži podporo, zato vabljeni v Laško!"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin