Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2012,
14.43

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kajak kanu Simon Brus Sašo Taljat Luka Božič

Sreda, 5. 9. 2012, 14.43

8 let, 2 meseca

Slalomisti v lov na evropske kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred slalomisti na divjih vodah je še zadnje veliko tekmovanje v sezoni 2012. Najboljši mladinci in mlajši člani bodo ta teden tekmovali na evropskem prvenstvu, ki ga gosti Solkan.

Slalomisti na divjih vodah imajo ta konec tedna izjemno priložnost, da slovensko bero kolajn z največjih tekmovanj še dodatno obogatijo. Solkanska kajakaška proga bo namreč gostila zadnje letošnje veliko tekmovanje – evropsko prvenstvo v slalomu za mladince in mlajše člane. Slovenska ekipa brani kar pet zlatih kolajn, ki so jih osvojili na lanskoletnem EP za mladince in mlajše člane v Banjaluki.

"Cilj je medalja, čeprav bo težko, ker je velika konkurenca, pa tudi nisem tako pripravljen, ker sem bil letos kar precej poškodovan. Za vse tekmovalce bo enako, bomo pa imeli Slovenci morda nekaj prednosti, saj tukaj na izbirnih tekmah tekmujemo vsako leto," je povedal Simon Brus, ki si je pozimi med smučanjem poškodoval ramo, poleti pa med enim izmed treningov utrpel hud udarec s špico čolna v rebra, tako da je zaradi te poškodbe moral tudi izpustiti svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v ZDA. Konkurenca med kajakaši je res izjemna, saj bodo poleg Slovencev Brusa, Martina Albrehta in Matica Štruklja, tekmovali še letošnji skupni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Etienne Daille, njegov rojak Vivien Colober, Čeh Jiri Prskavec, Poljak Rafal Polaczyk, Italijan Lukas Mayer, Slovak Martin Halčin …, vsi z izkušnjami s tekem svetovnega pokala.

Prvi favorit kanuistične tekme mlajših članov bo branilec lanskega naslova Anže Berčič, ki je pretekli vikend v Bratislavi z drugim mestom priveslal do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala. Bolj kot kajakaška tekmovanja pa ga trenutno skrbi študij, saj ga že prihodnji teden čakajo obveznosti na Fakulteti za šport: "Napadati bo treba. Nimam nobene prednosti, evropski naslov je bil že lansko leto. Potrudil se bom, glede na to, da je nizka voda in precej daljša proga, pa bo nekoliko težje. Konkurenca je zelo podobna lanski. Trenutno pa se bolj kot z veslanjem ukvarjam s študijem, saj ne želim ostati brez štipendije in želim tudi pri študiju napredovati. Časa prej ni bilo, v ponedeljek pa me že čakajo študijske obveznosti. Na visoka mesta bosta ciljala tudi preostala kanuista Jure Lenarčič in Blaž Cof.

Napeta tekma se obeta tudi v konkurenci kajakašic, kjer bo olimpijka Eva Terčelj branila naslov evropske prvakinje, ki si ga je priveslala v Banjaluki. Konkurenco ji bodo delale Nemka Ricarda Funk, ki je na tekmi svetovnega pokala v Pragi osvojila tretje mesto, Italijanka Maria Clara Giai Pron, Francozinja Nouria Newman …

Jasne cilje pred tekmo v Solkanu imata tudi Luka Božič in Sašo Taljat, tretjeuvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Medalje v svetovnem pokalu so poskrbele, da je motivacija spet narasla. Pripravljena sva dobro, na svetovnih pokalih pa sva se pripravljala tudi za to EP. To je najino zadnje skupno EP. Imava jasen cilj – ponoviti lanski uspeh. Vse bova naredila za zmago," je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa razkril, zakaj je to njuno zadnje EP mlajših članov. "Staram se. Skrajni čas, da neham," se je pošalil Taljat in nadaljeval: "Upam, da bova ohranila dobro pripravljenost in sproščenost, ki sva ju prikazala v zadnjih štirinajstih dneh, na zadnjih svetovnih pokalih. Mislim, da se bomo lahko veselili."

Na prvenstvu bo startalo 355 čolnov iz 27 držav, skupaj s spremljevalnim osebjem pa je na prvenstvu več kot 500 ljudi. Zaradi izjemno velikega števila tekmovalcev so se prireditelji odločili, da proge po kvalifikacijskih vožnjah ne bodo spreminjali in bo ostala enaka tudi za polfinale in finale, prav tako pa bodo tekmovalci veslali le v eni moštveni vožnji.

Ne spreglejte