Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
23.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Domen Škofic plezanje

Sobota, 20. 8. 2016, 23.01

6 let, 6 mesecev

Imst, svetovni pokal, plezanje

Škofic po tretji zmagi: Ne morem verjeti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Domen Škofic | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenska prevlada v športnem plezanju se nadaljuje tudi v avstrijskem Imstu s kar dvema Slovencema na stopničkah. Domen Škofic je zmagal, Mina Markovič pa je na četrti tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti na Tirolskem osvojila drugo mesto.

Za najboljši slovenski dosežek je v finalu poskrbel Domen Škofic, ki nadaljuje odlične predstave. Dvaindvajsetletni Radovljičan je zmagal še tretjič v tej sezoni. To je njegova že četrta zmaga, potem ko je lani konkurenco prvič premagal v Puursu.

Škofic še okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala

Škofic je z letošnjo tretjo zmago, slavil je tudi v Chamonixu in Brianconu, edino v Villarsu je ostal brez finala na 13. mestu, okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Trenutno najboljši slovenski plezalec, prvi Slovenec v moški konkurenci, ki je prevzel vodstvo v seštevku svetovnega pokala, in Avstrijec Jakob Schubert sta v finalu dosegla enako višino, a je imel Škofic boljše izhodišče iz polfinala ter je tako slavil pred Avstrijcem, ki je bil drugi. Tretje mesto je osvojil Francoz Gautier Supper.

"Ne morem verjeti. Lani se je zgodila ena zmaga. Za letos sem si zadal za cilj vsaj dve, da naredim korak naprej, ampak to je že kar malo neverjetno, da od štirih tekem na treh zmagaš. Tega si nisem predstavljal. Če se človek sprosti in uživa in poskusi na vsaki tekmi pokazat tisto najboljše, kar zna, se očitno zgodijo takšne stvari. Ne bi mogel biti bolj vesel. Samo upam, da bom užival še naprej in da bom vedno pokazal to, kar znam. Čeprav je pogled na razpored v skupnem seštevku zelo lep, pa se z njim ne obremenjujem, ampak se skušam osredotočiti na vsako tekmo posebej," je dejal Škofic.

Tri Slovenke v finalu ...

Mina Markovič  je končala na drugem mestu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mina Markovič je končala na drugem mestu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na sporedu je bil še ženski finale, v katerem so nastopile kar tri Slovenke. Skupno štirje Slovenci so se prebili v finale četrte tekme svetovnega pokala v težavnosti. Mina Markovič in Škofic sta v polfinalu zasedla drugo mesto, Janja Garnbret je bila tretja, Tjaša Kalan pa je finale ujela z osmim mestom.

V finalu se je največ pričakovalo od 17-letne Garnbretove, ki pa se ni najbolje znašla v tako imenovani strehi ter na koncu prvič v tej sezoni ni zmagala. Zlati niz treh zmag je prekinila s še vedno solidnim petim mestom. Boljše od Korošice je plezala Markovičeva, ki se je prvič v tej sezoni zavihtela na stopničke. Slovenske nastope v finalu je končala Tjaša Kalan na sedmem mestu.

... ena na stopničkah

Pred Markovičevo, ki je skupni seštevek svetovnega pokala dobila v pretekli sezoni, se je uvrstila le domačinka Magdalena Röck. Tretje mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim.

Rebeka Kamin je v polfinalu osvojila 16. mesto, Urban Primožič pa je bil 17. Milan Preskar in Veronika Meke sta tekmovanje končala v kvalifikacijah na 31. mestu, Martin Bergant pa je zasedel končno 32. mesto.

"Sem zadovoljna s plezanjem, mislim, da sem kar dobro plezala, kdaj mi je tudi malce zmanjkalo dodeljenega časa, privoščila sem si tudi kar veliko napak, ampak kljub temu se je dobro izšlo in sem se rešila. Vidim, da je pripravljenost v redu, glava je tudi na pravem mestu, vidim, da se da in da se da tudi še višje. V primerjavi s prejšnjima dvema tekmama sem naredila kar precej sprememb v samem mentalnem pristopu, pristopu na treningu, v zaupanju. Zaupam ekipi, ki je trenutno v reprezentanci, zelo dobro sodelujemo in hvala fantom za podporo, da so mi znali na pravi način v pravem trenutku pomagati in da smo skupaj naredili, da je zdaj tako, kot je," je bila zadovoljna 28-letna Markovičeva.

Karavana v športnem plezanju se bo ob koncu prihodnjega tedna ustavila še v italijanskem Arcu na peti tekmi svetovnega pokala v težavnosti, 26. in 27. avgusta. V Arcu bosta prvič nastopila kar dva Slovenca kot vodilna v seštevku težavnostnega plezanja, na vrhu sta Škofic in Garnbretova.

Odlični slovenski nastopi so tudi zelo dober obet za svetovno prvenstvo, ki bo v Parizu, mestu luči, od 14. do 18. septembra. Po Parizu bodo na sporedu še tri preizkušnje, Wujiang in Xiamen oktobra na Kitajskem in novembrsko sklepno dejanje v Kranju.
Ne spreglejte