Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2019,
22.22

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Simone Biles Teja Belak Adela Šajn Tjaša Kysselef Stuttgart

Sobota, 5. 10. 2019, 22.22

4 leta, 6 mesecev

Stuttgart, svetovno prvenstvo, kvalifikacije

Simone Biles dobila kvalifikacije, Adela Šajn 101.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Adela Šajn | Adela Šajn je v kvalifikacijah mnogoboja zasedla 101. mesto. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Adela Šajn je v kvalifikacijah mnogoboja zasedla 101. mesto.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ameriška zvezdnica Simone Biles je bila prepričljivo najboljša v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Stuttgartu, glavnega sita za olimpijske igre 2020. Bilesova je zbrala 59,432 točke, druga je bila njena rojakinja Sunisa Lee (57,166). Najboljša Slovenka v kvalifikacijskem mnogoboju Adela Šajn (47,832) je med 174 telovadkami zasedla 101. mesto.

Slovenske telovadke Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn so nastopile že v petek, prvi dan dvodnevnih kvalifikacij, v katerih se jim nastopi niso izšli po načrtih. Glavni cilj slovenske vrste je bila namreč olimpijska norma, že po prvem dnevu pa je selektor reprezentance Andrej Mavrič povedal, da za preboj na OI ne bo dovolj.

Tjaša in Adela solidni, Teja štirikrat padla

Andrej Mavrič: Teja očitno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi šla še enkrat na olimpijske igre. | Foto: Vid Ponikvar Andrej Mavrič: Teja očitno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi šla še enkrat na olimpijske igre. Foto: Vid Ponikvar Mavrič je pred prvenstvom ocenil, da bi do cilja, nastopa na OI 2020, najlažje prišli preko mnogoboja, zato je bil nastop na vseh štirih orodjih tudi pogoj za uvrstitev v ekipo za SP. Seveda, če bi dekleta pokazala sestave brez večjih napak, kar pa se je zalomilo zlasti Belakovi, olimpijki v Rio de Janeiru 2016, ki je imela po oceni selektorja sicer med trojico največ možnosti za še en nastop na OI.

"Tjaša in Adela sta sicer obe solidno opravili mnogoboj, brez večjih napak, a imata preslabo dvovišinsko bradljo, da bi zbrali dovolj točk. Teja pa je katastrofalno odtekmovala. V mnogoboju je naredila štiri padce, tako da je tekmicam 'podarila' kar štiri točke in pol. Očitno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi šla še enkrat na olimpijske igre," je po nastopih svojih varovank razmišljal Mavrič.

Šajnova je tako kvalifikacijski mnogoboj končala na 101. mestu, Kysselefova (47,699 točke) na 106., Belakova (44,765) pa je bila na koncu 144. Zato pa je imela najboljši dosežek Slovenk na posameznem orodju - na preskoku je bila s povprečjem 13,999 točke med 29 tekmovalkami, ki so prikazale dva skoka, 15.

Zgodovinski nastop Simone Biles:

Simone Biles upravičila naziv kraljice gimnastike

Večina najboljših, med njimi Američanke na čelu z olimpijsko šampionko Simone Biles, Kitajke, Rusinje in Japonke, je nastopila danes.

Simone Biles je upravičila naziv kraljice tega športa in se že v svojem uvodnem nastopu 49. SP vpisala v zgodovino, ko ji je na parterju uspela prvina trojni dvojček, ki bo poslej nosila ime Biles II.

Dvaindvajsetletnica, ki si želi v Nemčiji obogatiti rekordno zbirko 14 zlatih medalj s SP, nastopa na svojem petem prvenstvu, že zdaj pa ima v gimnastičnem pravilniku kar tri svoje prvine; če ji bo uspel še seskok z gredi, lahko doda v zgodovino še četrto.

Danes smo dobili še preostalih devet ženskih reprezentanc, ki bodo nastopile v Tokiu. Američanke, Rusinje in Kitajke so si ekipni nastop na OI 2020 pritelovadile že na lanskem SP, zdaj so si olimpijsko vozovnico pritelovadile še reprezentance Francije, Kanade, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Nemčije, Belgije, Japonske in Španije.

Preberite še:

Adela Šajn
Sportal Slovenske telovadke bodo še trepetale za olimpijsko vozovnico
Sašo Bertoncelj
Sportal Gimnastična vrsta v Stuttgart po olimpijske norme
Simone Biles
Sportal Največja zvezdnica svetovne gimnastike osrečila navijače
Ne spreglejte