Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
14. 6. 2014,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tacen Benjamin Savšek Luka Božič

Sobota, 14. 6. 2014, 14.22

8 let

Šel je na vse ali nič, dobil je zmago

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svetovnem pokalu v Tacnu so se končale posamezne vožnje. Slovenske navijače sta na noge dvignila Benjamin Savšek in Luka Božič, ki sta osvojila prvo in tretje mesto.

V soboto so s finalnimi vožnjami opravili kanuisti, kajakaši in kanuistke. Slovenci so se najbolj izkazali med kanuisti, saj sta se kar dva uvrstila na stopničke. Benjamin Savšek je bil prvi, njegov uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Luka Božič. Kajakaš Martin Albreht je bil sedmi, kanuistka Alja Kozorog pa je bila deseta.

Najizkušenejši v slovenski reprezentanci Benjamin Savšek je dolgo čakal na zmago na domači progi v Tacnu, saj se mu do zdaj nikoli ni uspelo uvrstiti na stopničke. Še lani si je razbijal glavo, kako mu nikakor ne uspe vožnja na domači progi, letos pa je Beniju le uspelo sestaviti pravo finalno vožnjo in se zavihteti na sam vrh. Savšek je že na začetku proge naredil eno napako, vendar je v nadaljevanju ostal zbran in spodnji del odpeljal sanjsko.

"V drugih vratih se mi je vožnja nekoliko podrla, ampak sem že v polfinalu videl, da lahko tudi z eno napako naredim dober rezultat. Spodnji del sem res dobro odpeljal. Šel sem praktično na vse ali nič, nekoliko sem tudi krajšal linije in uspelo mi je. Res sem vesel, da mi je končno uspelo zmagati na domači progi. To je tisto, kar sem si zmeraj želel," je takoj po tekmi povedal nasmejani kanuist s Tacna.

Božič tretji šele po pritožbi

Razlog za dobro voljo pa je imel tudi drugi slovenski kanuist Luka Božič, ki so mu naknadno odvzeli dve kazenski sekundi, kar je na koncu zadostovalo za tretje mesto. Luka je pokazal, da je iz pravega testa in da njegovi letošnji rezultati niso le naključje, ampak plod trdega in sistematičnega dela. Luka je v svoji karieri dosegel nov mejnik, saj se je na tekmah svetovnega pokala v kanuju enosedu prvič uvrstil na stopničke. "Že po izbirnih tekmah sem se počutil bolje kot lani. Svoje vožnje sem skozi tekmovanja samo še stopnjeval in kronal s tretjim mestom na svetovnem pokalu v Tacnu, za kar sem zelo vesel," je uvodoma povedal primorski kanuist, ki priznava, da je ta rezultat tudi njega presenetil.

"Da, tudi mene je rezultat nekoliko presenetil, ampak sem se na tekmo dobro pripravil in upam, da bom to raven forme držal skozi celotno sezono," je povedal Luka, ki ob prihodu v cilj ni vedel, da so mu po krivici prisodili še en dotik. "Ob prihodu v cilj nisem vedel, da so mi pripisali še en dotik, in sem bil že prepričan, da je to moj končni rezultat. Na koncu se je izkazalo, da so storili napako, in vožnja je izpadla še boljša," je še povedal Ljubo, kot ga kličejo v kajakaških krogih.

Slovenski uspeh je dopolnil tudi Anže Berčič, ki se je moral na koncu zadovoljiti s petim mestom, čeprav si je želel nekoliko več. Ravno on je lani v Tacnu stal na najvišji stopnički. Na drugo mesto se je med kanuisti zavihtel legendarni Michail Martikan.

Martin Albreht razočaran nad finalno vožnjo

V kajaku, v naši nekdaj paradni disciplini, se je ob odsotnosti Petra Kauzerja v finale uvrstil le Martin Albreht, ki pa je bil po svojem nastopu nad končnim sedmim mestom vidno razočaran. Visokoraslemu kajakašu iz Tacna se je finalna vožnja povsem porušila. "Nisem zadovoljen, pravzaprav sem zelo razočaran nad svojim nastopom v finalu. Na štartu sem bil miren, na progi pa me je razmetavalo, tako da nisem našel pravih občutkov. Ne vem, kaj naj rečem. Ni bilo dobro," je o svojem nastopu povedal Albreht. Med kajakaši se je zmage veselil Nemec Fabien Doerfler, drugi je bil Italijan Andrea Romea, tretje mesto pa je pripadlo Sebastianu Schubertu.

Med kanuistkami je mlada Nina Bizjak osvojila deseto mesto. S kar 15 sekundami prednosti je zmagala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Katerina Hoskova, tretja pa Kitajka Qianquian Teng.

V ekipnih vožnjah brez slovenske medalje

V ekipnih vožnjah slovenskim tekmovalcem ni uspelo priti na stopničke. Slovenski kanuisti (Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič), ki so veljali za favorite, so po veliki napaki Luke Božiča pristali na sedmem mestu. Zmago so si priveslali Avstralski kanuisti.

Nekoliko bližje uspehu so bili kajakaši (Janoš Peterlin, Martin Albreht, Simon Brus), ki so na koncu pristali na nehvaležnem četrtem mestu. Zmagala je nemška ekipa. Med kanuistkami pa so se v ekipnih vožnjah zmage veselile Kitajke, ki so bile tudi edine na štartu.

Ne spreglejte