Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
22.35

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

atletika košarka 3 x 3 Taekwondo Dunja Lemajič zlato balinanje Aleš Borčnik Tarragona Sredozemske igre 2018

Petek, 29. 6. 2018, 22.35

2 leti, 9 mesecev

Sredozemske igre, Tarragona 2018, 8. dan

Še tretja zlata za Slovenijo v Tarragoni! Prigaral jo je balinar Borčnik.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Aleš Borčnik | Foto Simon Kavčič

Foto: Simon Kavčič

Slovenska reprezentanca je na Sredozemskih igrah v Tarragoni že pri 30 medaljah, danes je še tretjo zlato priboril balinar Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju, najzahtevnejši disciplini v tem športu. Srebro je v metu diska osvojil Kristijan Čeh, bronasti sta bili taekwondoistka Dunja Lemajić in judoistka Patricija Brolih, pa še moška ekipa v košarki 3 na 3.

"To je zagotovo najtežja disciplina v balinanju. Če jo primerjam z atletiko, je to tek na tisoč, tisoč petsto metrov. V petih minutah pretečemo kakšen kilometer, s tem, da mečemo krogle. Treba je imeti tudi moč v nogah," nam je še zadihan po finalni bitki, v kateri je za en sam met (37:36) premagal Italijana Stefana Pegorara, razlagal prvak Aleš Borčnik.

Garanje v izjemno težkih razmerah

"To je svetovno prvenstvo v malem, od boljših manjkata le še Argentina in Kitajska." | Foto: Simon Kavčič "To je svetovno prvenstvo v malem, od boljših manjkata le še Argentina in Kitajska." Foto: Simon Kavčič "Razmere na velodromu v Tarragoni so bile zahtevne, balinarji so obračunavali na žgočem soncu in odločala je predvsem dobra fizična pripravljenost. "Mi smo navajeni igrati pozimi v dvoranah, a pogoji so bili enaki za vse. Igrišče je bilo, kakršno je bilo. Veliko so zgrešili pri pripravi, poleg sonca in temperature prek 30 stopinj je pihal še veter, ki nas je stalno premetaval pri korakih," je opisal pogoje, v katerih je osvojil zlato.

Balinarska konkurenca na Sredozemskih igrah je izredno močna, še pravi Borčnik: "To je svetovno prvenstvo v malem, od boljših manjkata le še Argentina in Kitajska. Tukaj smo Hrvaška, Francija, Italija in Slovenija, ki smo vedno tam-tam. Zmaga lahko vsak, jaz bi bil lahko zlahka tudi tretji ali četrti. Zelo vesel sem, da sem po bronu in srebru s prejšnjih iger zdaj dobil zlato, kot sem obljubil."

Še tretja atletska, še druga srebrna

Atletski miting je Slovenijo razveselil z novim odličjem. Po včerajšnjem srebru Tine Šutej in bronu Maruše Mišmaš je danes srebrno odličje dobil metalec diska Kristijan Čeh. Z metom 62,03 metra je dosegel svojo najboljšo daljavo v karieri in zaostal le za Ciprčanom Apostolosom Parrelisom. 

Danes sta odličji prejeli srebrna Tina Šutej in bronasta Maruša Mišmaš, medtem je novo srebro osvojil metalec diska Kristijan Čeh. | Foto: OKS/Aleš Fevžer Danes sta odličji prejeli srebrna Tina Šutej in bronasta Maruša Mišmaš, medtem je novo srebro osvojil metalec diska Kristijan Čeh. Foto: OKS/Aleš Fevžer

Ambiciozna taekwondoistka do brona

Dunja Lemajić je prišla po odličje, želela pa si je več od brona. | Foto: Simon Kavčič Dunja Lemajić je prišla po odličje, želela pa si je več od brona. Foto: Simon Kavčič V polfinalu taekwondo turnirja je v kategoriji do 67 kilogramov nastopila Dunja Lemajić. Pomerila se je s Hrvatico Mateo Jelić in izgubila z 2:8. "Nisem imela ravno najboljšega dneva, tukaj je tudi zelo vroče in se težko diha. A moja polfinalna nasprotnica je bila tudi prva nosilka v moji kategoriji in prva favoritinja za zlato, tako da je bil zame malce neugoden tudi žreb. A vseeno, bron je bron," je pojasnjevala po polfinalnem porazu, razumljivo malce razočarana.

Cilje na igrah je izpolnila, a le delno, še pravi naša taekwondoistka: "Moja želja je bila medalja, vedno pa ciljam na zlato. Želja se mi na žalost tu ni uresničila, se bo pa zato zagotovo na kakšni drugi tekmi. Do konca leta imamo še nekaj velikih nagrad, naslednje leto je svetovno prvenstvo, ki je največji turnir pred olimpijskimi igrami, potem pa 2020 kvalifikacije in upajmo na Tokio."

Dunja je imela prav, Hrvatica je pozneje upravičila vlogo favoritinje in osvojila zlato.

Judoisti igre sklenili s še enim odličjem

Judoisti so danes končali sredozemski program, nastopila sta še dva Slovenca in se prek repasažov prebila v boj za bronasti medalji. Patricija Brolih (do 78 kg) jo je dobila po zmagi proti Alžirki Kaouthar Oulalla, Vito Dragić (nad 100 kg) pa je ostal brez.

Bronasti tudi košarkarji 3 x 3

Z bronatim odličjem 18. Sredozemske igre končujejo tudi košarkarji Milan Kovačevič, Stojan Đekanovič, Dejan Trnjak in Jan Novak, ki so v malem finalu turnirja 3x3 z 18:11 premagali Grke. V polfinalu so Slovenci kar s 3:21 izgubili proti poznejšim prvakom Francozom. Srebro so osvojili Italijani.

Slovenski košarkarji so v polfinalu naleteli na premočne Francoze, v boju za bron pa so porazili Grke. | Foto: Simon Kavčič Slovenski košarkarji so v polfinalu naleteli na premočne Francoze, v boju za bron pa so porazili Grke. Foto: Simon Kavčič

"Poraz v polfinalu je bil eden najtežjih v karieri. Morali smo se hitro pobrati, igrali smo bolj sproščeno, na srečo smo osvojili tretje mesto, borili smo se za vsako žogo in zmagali. Pričakovali smo resda več, vsaj finale in borbo za najvišja mesta, a smo zadovoljni tudi s tretjim mestom," je tekmo ocenil Đekanović.

Rokometašice so igrale tekmo polfinala proti Črni gori in izgubile s 23:26. Jutri se bodo pomerile za bron z Makedonijo, ki je v drugem polfinalu izgubila proti Španiji.

Darko Jorgić
Sportal Še drugo zlato za Slovenijo! Priskrbel ga je Darko Jorgić.
Maruša Štrajhar
Sportal Za medalje tokrat poskrbeli judoisti, rokometaši izgubili četrtfinale proti Hrvatom
David Habat
Sportal Rokoborec iz diaspore, znane po polki, prinesel zmagovito miselnost
Sportal Telovadcem se je utrgalo, rokoborec jezen po porazu v finalu
Sportal Veselje simpatičnih sester Šalehar in neprespanega plavalca Stevensa
Tjaša Ristič
Sportal Dan se je začel slabo, zvečer priteklo nekaj solz sreče #video
Lokostrelci Sredozemske igre
Sportal Zbirka slovenskih medalj se povečuje, slovenski junaki tretjega dne so lokostrelci
Tjaša Ristič
Sportal Prvo zlato za Slovenijo! Vražja karateistka Tjaša pometla s konkurenco.
Sredozemske igre 2018 otvoritev
Sportal Še nogometno svetovno prvenstvo jih ne gane, kaj šele Sredozemske igre #video

 

Ne spreglejte