Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Petek, 15. 3. 2013, 11.02

8 let

Sašo Bertoncelj: Želim se vrniti na zmagovalni oder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je Sašo Bertoncelj lani na konju z ročaji prvič v karieri slavil skupno zmago v svetovnem pokalu, ima tudi za novo - ta se bo začela konec tedna v francoskem La Roche sur Yonu - visoke cilje.

Prvi večji bo že na aprilskem evropskem prvenstvu, kjer Bertoncelj po dveh neposrečenih nastopih tokrat odkrito napoveduje, da ga zanima le kolajna.

"Sezona je prišla zame ravno ob pravem času. Sprva sem menil, da bo uvodna tekma svetovnega pokala na sporedu kar malo prehitro, a na koncu so se mi ti zadnji tedni priprav že kar malo vlekli, tako da z nestrpnostjo pričakujem prve tekme. Zdravstveno stanje je dobro, tudi na treningih mi gredo vaje dobro od rok in sem zelo dobro pripravljen," je pred začetkom nove gimnastične sezone povedal Bertoncelj in poudaril, da bosta glavna vrhunca leta aprilsko evropsko in jesensko svetovno prvenstvo, večji cilj pa bodo tudi sredozemske igre poleti v Mersinu.

Svetovni pokal tako letos zanj ni "v prvem planu", saj bo bolj priprava na velike tekme: "Lahko se še vseeno izide, pa mi uspe ubraniti skupno zmago, a je to bolj malo verjetno. Rad bi tako fizično kot predvsem psihološko dobro pripravljen dočakal evropsko in svetovno prvenstvo ter sredozemske igre."

"Sezono sem si zastavil drugače kot ponavadi. Resda bodo svetovni pokali še vedno pomembni, a začel sem pripravljati težjo vajo z izhodiščno vrednostjo 16,700 točke. In čeprav bi z lažjo vajo ta čas prejemal višje ocene, saj jo za zdaj delam lepše kot težjo, jo bom v okviru priprav na evropsko in pozneje svetovno prvenstvo skušal tudi na svetovnih pokalih prikazati čim večkrat, pa čeprav mi ne bi bilo treba in bi bila dovolj lažja. Gre predvsem za psihološko pripravo za težke tekme, tako da ne bo nič neobičajnega, če bom kdaj izpadel v kvalifikacijah," je razložil Škofjeločan, ki pred novo sezono veliko sodeluje tudi s psihologinjo Tanjo Kajtna.

"Veliko delava v tej smeri in odločila sva se, da bi bilo dobro, da večkrat delam težke vaje, tudi takrat, ko mi ni treba. Lahko se bo zgodila kakšna napaka več, a to bo vse v smeri dolgoročne priprave na največje tekme. Tudi za dolgoročnejše cilje, kot je nastop na olimpijskih igrah v Riu leta 2016," je še pojasnil Bertoncelj, za katerega bo prvi večji cilj že aprilsko EP. Po tekmi v Franciji bo nastopil še na dveh svetovnih pokalih, v Cottbusu in Dohi, potem pa ga že čaka prvenstvo stare celine: "Po dveh ponesrečenih nastopih na EP si letos želim, da bi se spet vrnil na zmagovalni oder. Leta 2011, ko sem branil medaljo, sem se deset dni pred prvenstvom poškodoval in sem tekmoval poškodovan, na zadnjem evropskem pa sem se dva dni prej zastrupil. Ob boljši psihološki pripravi bi morda tudi to premagal. Za letos upam, da bom zdrav, da bom cel. Seveda grem na medaljo!"

Telovadec Narodnega doma je ob tem dodal, da bi se rad osredotočil predvsem na čim lepšo izvedbo svoje vaje: "Če bom naredil svojo vajo tako, kot je treba, jih ni veliko ne v Evropi ne na svetu, ki me lahko premagajo. Če bom dobro telovadil, tudi medalja oziroma uspeh ne bo izostal. Ne obremenjujem se s konkurenco, sicer spremljam, kaj fantje delajo, a to zgolj za lastno motivacijo."

Ne spreglejte