Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
20.15

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

svetovni rekord Calaeb Dressel

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 20.15

3 leta, 5 mesecev

Caeleb Dressel

Sanjski svetovni rekord Američana: kot prvi zemljan se je spustil pod 50 sekund

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Ameriški plavalec Caeleb Dressel je na tekmi ISL (International Swimming League) v Budimpešti dosegel nov svetovni rekord na 100 m mešano. V ponedeljkovem polfinalu se je z 49,88 kot prvi zemljan spustil pod mejo 50 sekund in za 38 stotink sekunde izboljšal aktualni svetovni rekord Rusa Vladimirja Morozova.

Američan  Caeleb Dressel je poskrbel za nov podvig. | Foto: Reuters Američan Caeleb Dressel je poskrbel za nov podvig. Foto: Reuters

Budimpešta je za Dressla izjemno prizorišče. Na svetovnem prvenstvu 2017 je v madžarski prestolnici v velikem olimpijskem bazenu osvojil kar sedem zlatih odličij. Lani v južnokorejskem Gwangjuju je bil na najvišji stopnički zmagovalnega odra šestkrat.

Nekoč Mankočeva disciplina

Lepe spomine na disciplino 100 m mešano imajo tudi slovenski ljubitelji plavanja. Ljubljančan Peter Mankoč je v njej postal evropski prvak kar 10-krat, dvakrat je bil tudi svetovni prvak, vsemu temu pa je dodal tudi dva svetovna rekorda (2001, 2009) in evropskega.

"Lahko mu le čestitam, a ta rekord me ne preseneča. Razvijajo se metode treninga, razvija se znanstveni pristop in vedenje o plavanju, suha vadba, dodatna prehrana. Če najdemo še super športnika, kar Dressel je, je to kombinacija, ki pripelje do takšnega dosežka," je za STA o novem rekorderju povedal Mankoč.

"Če kdo, je prav on tisti, od katerega sem novi rekord pričakoval"

Kot pravi, je Dresslov rekord pričakoval že prej. "Je svetovni rekorder v delfinu in kravlu, bil je tudi ameriški rekorder v prsnem plavanju in izredno dobro zna odplavati pod vodo. Če kdo, je prav on tisti, od katerega sem novi rekord pričakoval," je še dejal Ljubljančan, ki trenutno živi v Estoniji in deluje v tamkajšnjem olimpijskem srednješolskem centru. "Vsaj zaenkrat je to zame velik izziv. Prvi napredek je viden, zato sem vsaj zaenkrat s svojim delom tukaj v Estoniji zelo zadovoljen."

Preberite še:

Calaeb Dressel
Sportal Američanu prestižni šprint, Avstralec izenačil svetovni rekord Japonca
Ne spreglejte