Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2024,
9.30

Osveženo pred

1 ura, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

Sara Čopar Janja Garnbret Janja Garnbret Mia Krampl Rosa Rekar športno plezanje

Nedelja, 6. 10. 2024, 9.30

1 ura, 33 minut

Svetovni pokal v plezanju, Seul

Rosa Rekar s petim dosežkom v finale zadnje tekme sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Rosa Rekar | Rosa Rekar | Foto Ana Kovač

Rosa Rekar

Foto: Ana Kovač

Devetnajstletna slovenska športna plezalka Rosa Rekar je navdušila v polfinalu zadnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Seulu v Južni Koreji in se uvrstila v popoldanski finale v disciplini težavnost. Z višino 35+ je bila nekaj časa vodilna, na koncu pa so bile od Slovenke boljše štiri plezalke. Ženski finale bo ob 13.00.

Janja Garnbret hitrostno plezanje olimpijske Tokio
Sportal Včasih nebodigatreba, zdaj vse bolj zanimiv

Rosa Rekar, ki je letos s četrtim mestom navdušila že na tekmi svetovnega pokala v Brianconu, je v polfinalu Seula krepko popravila svoje izhodišče iz kvalifikacij, ko je bila 21. V polfinalu sta nastopili še dve Slovenki, a tokrat polfinalna smer ni bila pisana na kožo dvakratni olimpijki Mii Krampl. Sezono je končala že pred finalom z višino 33+ in 15. mestom. Po kvalifikacijah je bila deveta. Na steni se ni najbolje znašla tudi Sara Čopar, ki je dosegla višino 27+, kar je bilo dovolj za 17. mesto od 26 polfinalistk. 

Slovenci v moški konkurenci tekme v težavnosti niso nastopili v Seulu.

Janja Garnbret | Foto: Grega Valančič Janja Garnbret Foto: Grega Valančič Tekmovanje v Južni Koreji je izpustila tudi najboljša Slovenka Janja Garnbret, ki je v letu 2024 osvojila vse, kar je načrtovala, in je po zmagi na domači tekmi v težavnosti v Kopru končala sezono. Garnbretova, ki je avgusta v Parizu osvojila še drugi naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji športnega plezanja, sicer vodi v seštevku težavnosti svetovnega pokala. Korošica je na vrhu lestvice s tremi zmagami in osvojenimi 3.000 točkami.

Se je pa pred sklepnim dejanjem sezone, s katerim bo padel zastor na sezono 2024 svetovnega pokala, že otresla dveh izzivalk. Avstrijka Mattea Pötzi se na 16. mestu ni uvrstila v finale in niti teoretično ne more nadoknaditi več kot 700 točk razlike. Prav tako se v finale ni uvrstila Japonka Mei Kotake (2.005 točk), ki bi morala v Seulu zmagati, da bi prehitela Janjo na vrhu seštevka. Je pa v finalu bronasta z iger v Parizu Jessica Pilz (780 točk zaostanka), z višino 37+ je četrta po polfinalu. Avstrijka mora biti vsaj druga ter osvojiti 805 točk, da prehiti Garnbretovo in osvoji seštevek.

Mia Krampl
Sportal Tri slovenske plezalke v polfinalu zadnje tekme sezone
Ne spreglejte