Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
9.10

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

Natisni članek

Jernej Kruder Luka Potočar

Nedelja, 30. 10. 2022, 9.10

1 leto, 5 mesecev

Red Bull Dual Ascent v Švici

Luka Potočar s španskim kolegom po drami do zmage na spektaklu v Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

Red Bull plezanje | V finalu spektakla v Švici so bili med štirimi sodelujočimi trije Slovenci. | Foto Stefan Voitl / Red Bull Content Pool

V finalu spektakla v Švici so bili med štirimi sodelujočimi trije Slovenci.

Foto: Stefan Voitl / Red Bull Content Pool

Na steni jezu Verzasca v Švici se je s finalom zaključilo prvo plezalsko tekmovanje v paralelnem plezanju večraztežajnih smeri. Slovenski plezalci so se še enkrat dokazali, da skorajda nimajo konkurence. Med 16 povabljenimi iz osmih držav, ki so sestavljali osem parov (navez), smo imeli tri udeležence, vsi trije pa so plezali v velikem finalu. Na koncu je Luka Potočar v navezi s Špancem Albertom Ginésom Lópezom premagal Domna Škofica in Jerneja Kruderja.

Na jezu Verzasca v Švici se je v preteklih treh dneh odvijalo prvo tekmovanje v plezanju večraztežajnih umetnih smeri Red Bull Dual Ascent. Dve vzporedni smeri, ki sta se vili po sredini zunanje stene jezu, je sestavljalo šest raztežajev, so sporočili organizatorji. Za ogrevanje so se plezalci spopadli s 25 metri z oceno 6c, sledilo je 18 metrov z oceno 7a+, pa 32 metrov z oceno 7b+, 30 metrov z oceno 7c, 25 metrov z oceno 7b, in za zaključek slabih 20 metrov z oceno 8a. Prvi in zadnji raztežaj sta bila popolna zrcalna slika en drugega, vmesni štirje pa popolne kopije.

16 povabljenih vrhunskih plezalcev iz osmih držav se je pomerilo v navezah (dvojicah), cilj vseh pa je bilo čim hitreje preplezati 150 metrov dolgo smer in biti pri tem boljši od konkurence. Seveda je bilo pri tem treba vse raztežaje preplezati po pravilih, brez padca. Če se je ta zgodil, je bilo raztežaj treba ponoviti ali pa se sprijazniti s časovnim pribitkom.

Zmaga v zadnjem raztežaju

Po treh dneh tekmovanja sta bila na vrsti le še finalni dvoboj in zadnji raztežaj. Luka Potočar in Španec Alberto Ginés López sta Domna Škofica in Jerneja Kruderja dejansko prehitela v zadnjem raztežaju. "Vso smer sva bila za njima," je v izjavi za Red Bull povedal López. "V bistvu sva že obupala in se odločila, da bova do vrha samo uživala in da je pomembno le, da ga doseževa."

Luka Potočar in Španec Alberto Ginés López sta do zmage prišla v zadnjem raztežaju, ko je v drugi navezi padel Jernej Kruder. | Foto: Will Saunders / Red Bull Content Pool Luka Potočar in Španec Alberto Ginés López sta do zmage prišla v zadnjem raztežaju, ko je v drugi navezi padel Jernej Kruder. Foto: Will Saunders / Red Bull Content Pool

Potem pa je Kruder padel v zadnjem raztežaju in obvisel na vrvi. Slovenski dvojici, ki se ji je zmaga že nasmihala, je to prineslo časovni pribitek, in takrat sta ju Lopez ter Potočar prehitela.

"Super vesela, saj nama ni kazalo dobro"

"Super, super vesela sva, da sva na vrh priplezala prva in da sva prva zmagovalca tega norega tekmovanja. In tudi kar malo presenečena, saj nama res ni kazalo dobro. Danes je bilo v smeri tudi zelo vroče, ne le v prenesenem smislu, tudi tole pretoplo vreme je naredilo svoje in plezanje še malo otežilo," sta po zmagi misli strnila Potočar in Lopez.

Škofic in Kruder nista skrivala razočaranja, a sta ga znala prenesti tudi z nekaj humorja: "Bo prav, da Domen začne, jaz si danes ne zaslužim," je začel Jernej, Škofic pa je izziv sprejel: "Red Bull Dual Ascent je nora zadeva. Midva sva vesela, da sva lahko tukaj, vesela sva, da sva bila po vseh kvalifikacijskih plezanjih najhitrejša in sva se uvrstila v finale. Na žalost se je tukaj malo zalomilo in sva končala kot druga. Imela sva super priložnost, da zmagava, saj sva bila v prednosti skoraj celo finalno plezanje, ampak s tem, ko sva čez smer letela tako zelo hitro, se je zgodilo to, kar se v takih situacijah hitro zgodi. Malo pretiravaš in te 'zakisli'. Danes se je to žal zgodilo Jerneju, prsti v zadnjem, najtežjem raztežaju niso zdržali in sledil je padec. Ampak ni mi žal. Vesel sem, da je bil Jernej moj soborec tukaj, ker je v tovrstnem plezanju res dober, in zasluge, da sva bila tako hitra, so povečini njegove."

"Vesel sem, da je bil Jernej moj soborec tukaj, ker je v tovrstnem plezanju res dober, in zasluge, da sva bila tako hitra, so povečini njegove," je po drugem mestu dejal Domen Škofic. | Foto: Will Saunders / Red Bull Content Pool "Vesel sem, da je bil Jernej moj soborec tukaj, ker je v tovrstnem plezanju res dober, in zasluge, da sva bila tako hitra, so povečini njegove," je po drugem mestu dejal Domen Škofic. Foto: Will Saunders / Red Bull Content Pool

"Res sva bila hitra in zato mi je tudi najbolj žal, da nama ni uspelo čisto do konca," je nadaljeval Kruder. "Tokrat sem jaz 'izvisel' in zapravil priložnost, ampak vem, da Domen ni preveč jezen, ker sva uživala, pokazala pa sva tudi, da sva zelo dobra. Zdi se mi, da sva bila od prvega dne do danes od vseh najbolj fokusirana v samo plezanje, brez strahov in dvomov, kar je bistvo.”

Tretje mesto sta zasedla Italijana Stefano Ghisolfi in Marcello Bombardi, na četrtem pa sta tekmovanje končali najboljši dekleti − domačinka Petra Klingler in Francozinja Louna Ladevant.

Ne spreglejte