Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sašo Bertoncelj svetovno prvenstvo

Četrtek, 2. 10. 2014, 9.31

8 let

Prvi konjenik slovenske odprave se zaveda: Resda bo težko, a kolajna ni nerealna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj bo na bližnjem svetovnem prvenstvu, ki se bo s kvalifikacijami začelo v petek, prvi adut slovenske vrste za odmevnejši dosežek

Te vloge je že vajen, tako da se s pričakovanji ne obremenjuje. Zaveda se, da se je ob dobri izvedbi sestave na konju z ročaji sposoben vmešati tudi v boj za kolajne.

Po kolajni, ki jo je maja osvojil na evropskem prvenstvu v Sofiji, zatrjuje, da bo na SP lahko nastopil precej bolj mirno in sproščeno, saj je to sezono nekaj že dosegel. "Če ne drugega, mi je kolajna dala bolj miren konec sezone, da se ne obremenjujem toliko s SP. Kar še zdaleč ne pomeni, da bom na Kitajskem nastopil ležerno. A ko sem začel sezono, zaradi operacije komolca nisem pričakoval ničesar, nato pa sem kljub vsem težavam na EP z zelo dobrim nastopom osvojil medaljo. Nedvomno bom skušal to ponoviti tudi na SP," je napovedal telovadec Narodnega doma.

Protibolečinske tablete na vsakem treningu

"Resda bo težko, a kolajna ni nerealna," si ne dela utvar Bertoncelj: "A bil bi precej bolj vesel, če bi šel lahko na tekmo zdrav in bi bile vse težave z roko že pozabljene. Žal ni tako. Na vsakem treningu si moram pomagati s protibolečinskimi tabletami, a če ne bi vedel, da lahko v Nanningu osvojim kolajno, tako daleč sploh ne bi odpotoval."

Razočaran nad slovenskim zdravstvom

Ob tem je Škofjeločan znova potarnal, da poškodba komolca še vedno ni odpravljena, izkusil pa je tudi izjemno razočaranje nad slovenskim zdravstvom: "Z izjemo dr. Zorka na Metelkovi, ki se vseskozi izjemno trudi, da bi mi pomagal, in mi je vedno na voljo, sem izredno razočaran nad tem, kakšne slabe zdravniške obravnave smo deležni vrhunski športniki, ko se poškodujemo. Zelo sem razočaran in ne vem, kam bo šel slovenski šport, če imajo tudi drugi takšno zgodbo kot jaz. Če se hočemo enakovredno boriti z najboljšimi na svetu, moramo imeti tudi zdravstveno podporo. To je minimum, ki bi si ga zaslužili. V Sloveniji pa to ni urejeno sistematično, ni kolesja, ki bi se hitro zavrtelo, ko se zgodi poškodba, zato športnik izgublja dragocene mesece treningov in tekmovanj."

Načrt: dve lepi vaji brez napak

Vseeno je povsem osredotočen na kvalifikacijski nastop, v katerem se bo predstavil s sestavo z izhodiščno vrednostjo 16,500 točke. "Seveda je moj načrt, da prikažem dve lepi vaji brez napak. V kvalifikacijah se bom predstavil s takšno kot na EP z izhodiščem 16,500 točke, za finale pa bom videl, ali bo treba vajo otežiti," je načrte razkril Bertoncelj, ki seveda meri predvsem na preboj v finale, tam pa je mogoče prav vse. A tudi če ostane brez, ne bo jokal, pravi.

Tudi brez medalje ne bo točil solz

"Ne bom jokal, ne bom. Saj pravim, s kolajno na EP sem se letos že malo razbremenil, tako da bom lahko v Nanningu nastopil pod manjšim pritiskom. Vem, da lahko posežem visoko, a vem tudi, da moram kvalifikacijsko sestavo izpeljati stoodstotno. Ni prostora niti za najmanjšo napako. Če bom telovadil tako, kot je treba, vem, da bom prišel v finale. A tudi če se mi tu na Kitajskem ne bi izšlo, ne bom zelo razočaran," je dejal 30-letni telovadec in v isti sapi dodal: "Sem pa takšen, da si želim na vsaki tekmi doseči vrhunski rezultat, zato s tega vidika seveda ne bom zadovoljen, če sem pripotoval na drug konec sveta in mi vaja ne bi uspela. A moj glavni cilj je šele SP prihodnje leto (SP 2015 v Glasgowu bo kvalifikacijsko za olimpijske igre 2016, op. STA) in do takrat bi rad dobro streniral težjo sestavo."

Ne spreglejte