Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
16. 2. 2016,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kajak kanu Bohinj protest

Torek, 16. 2. 2016, 19.24

8 let

Protest: Ljubitelji veslanja imajo dovolj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred kratkim so v Bohinju dokončno sprejeli nov plovbni režim. To pomeni, da bo treba v prihodnje plačati za veslanje po jezeru. Temu odločno nasprotujejo kajakaši, kanuisti in veslači na deski (SUP).

Nov plovbni režim uvaja vstopno-izstopna mesta. Po novem bodo morali vsi, ki bodo želeli veslati na Bohinjskem jezeru, plačati dnevno pristojbino. Dnevna pristojbina za uporabo vstopno-izstopnih mest bo stala dva evra, za letno pristojbino pa bo treba plačati dvajset evrov. Podobne ukrepe naj bi v kratkem sprejeli tudi na Blejskem, Cerkniškem in Zbiljskem jezeru.

S tem ukrepom se nikakor ne morejo sprijazniti ljubitelji veslanja

Temu odloku močno nasprotujejo nekateri ljubitelji veslanja, saj menijo, da občina ne more sama odločati o tovrstnih zadevah. Zaradi tega je najbolj na udaru kritik bohinjski župan Franc Kramar. Ta pravi, da je za to kriva tudi država, ki je sprejela uredbo in z njo prepovedala vrsto dejavnosti. "Mi smo se temu uprli, a smo bili žal nemočni. Posegli smo po odloku, ki bo legaliziral dejavnosti na jezeru. Vse to nam zakon o plovbi na celinskih vodah omogoča," je Petri Mlakar za Dnevnik povedal bohinjski župan.

S tem ukrepom se nikakor ne morejo sprijazniti ljubitelji kajaka in kanuja ter veslači na deski (SUP), zato bodo v nedeljo, 21. 2., ob 9. uri organizirali protest. Prek Facebooka vse ljubitelje tega športa pozivajo, da se protesta udeležijo v čim večjem številu.

Za domači klub bo nekaj dodatnih stroškov

Z novim odlokom bi bil lahko oškodovan domači klub Kajak kanu klub Bohinj. Za mnenje smo se obrnili na predstavnika kluba Leopolda Šmita. "Nastale bodo dodatne omejitve in dodatni stroški. Morali bomo registrirati katamaran. Otroci do 18. leta bodo lahko prosto veslali, medtem ko bodo morali odrasli plačati dnevno oziroma letno takso. Kar zadeva dostop do vode, nam ostane pomol, ki ga imamo že zdaj. Moram povedati, da čistopisa še ni, tako da imamo samo informacije, kaj se je dogajalo na občinskem svetu," nam je povedal Šmit.

Na jezeru redno trenirata tudi naša najboljša tekmovalca na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek, v zadnjih letih pa se za Bohinj odločajo tudi tuje reprezentance. Kako bo nov odlok vplival na reprezentance in turiste? "Menim, da bo vse skupaj odbijajoče. Tudi za priprave tujih reprezentanc bo treba stvari urejati vnaprej. Sprva bo treba dobiti soglasje in šele nato bomo lahko sklepali aranžmaje, kar v današnjem svetu ne gre. Zagotovo se bo zgodilo, da bodo nekatere reprezentance odpovedale priprave. To je po mojem mnenju slabo za turizem v Bohinju," nam je še povedal Leopold Šmit, ki o nedeljskem protestu ni vedel nič.

Kajakaška zveza si želi korektnih odnosov

Kajakaška zveza Slovenije se je od protesta distancirala. Za mnenje o novem odloku smo poklicali generalnega sekretarja kajakaške zveze Slovenije Jaka Marušiča. "Dejstvo je, da je občina sprejela nekoliko bolj rigorozen ukrep. Mi smo občino opozarjali in želimo tudi v prihodnje sodelovati z njo. Z lokalnimi skupnostmi želimo imeti korektne odnose. Veseli nas, da nas je lokalna skupnost obveščala o tem in tudi upoštevala nekatere naše pripombe. Kot kajakaška zveza pa se od protesta distanciramo," nam je povedal Marušič in nam pojasnil, da so na Ptujskem jezeru uvedli še strožji ukrep. Tam je plovba prepovedana od oktobra do maja.

Za "mladega Petra Kauzerja" se ne bo veliko spremenilo

Eden tistih, ki skrbi za razvoj kajaka in kanuja na mirnih vodah, je Jernej Regent Župančič, dvakratni udeleženec olimpijskih iger, ki z mlado reprezentanco večkrat pride na priprave na Bohinjsko jezero. Ali bo nov odlok vplival na njegovo delo? "Če gledam z vidika treningov, se za klube in reprezentanco ne bo veliko spremenilo. Proga na jezeru bo ostala in uporaba katamaranov bo na neki način (z vnaprejšnjimi prošnjami in odobritvami) tudi dovoljena. Mislim, da se za nekega 'mladega Petra Kauzerja' na mirnih vodah ne bo skoraj nič spremenilo," nam je povedal Župančič.

Ne spreglejte