Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2016,
20.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Thomas Bach Olimpijske igre Rio de Janeiro

Petek, 15. 4. 2016, 20.18

6 let, 7 mesecev

Predsednik MOK: Slovenija je sposobna organizirati velika športna tekmovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Za predsednikom MOK Thomasom Bachom je dinamičen dan, ki ga je razveselil s spoznanjem, da je Slovenija dežela, ki živi za šport. Verjame, da je spodobna gostiti velika tekmovanja, pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru je optimističen.

 

Nemški funkcionar je zjutraj prisostvoval odprtju muzejskega prostora Slovenski olimpijski izobraževalni center, si ogledal, kako bo slovenska odprava oblečena na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, se v nadaljevanju obiska Ljubljane srečal z državnim vrhom, premierjem Mirom Cerarjem, ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in s predsednikom republike Borutom Pahorjem, v družbi katerega je na štadionu na Kodeljevem lovil olimpijsko normo. Pozno popoldan je stopil pred sedmo silo, v nadaljevanju dneva pa sta ga čakali še dobrodelna prireditev in svečana večerja.

 

Brez utrujenosti

Kljub vsem obveznostim je bil 62-letni Nemec, lastnik olimpijskega ekipnega zlatega odličja v sabljanju, precej dobre volje. "Nerad nasprotujem gostiteljem, a tokrat moram, saj so rekli, da smo imeli težak dan. Pa sploh ni res, bil je zelo prijeten in zanimiv dan v deželi, ki ljubi šport, ki ga živi. Kjer športniki dobijo podporo in pozornost, ki si ju zaslužijo in so odlični ambasadorji države. Tako da nisem izmučen, ampak vesel, da sem lahko izkusil, kako pomembno vlogo šport igra v Sloveniji in njeni družbi," je  Bach, navdušen nad podporo OKS športnikom in implementacijo programa agenda 2020 v šport, dejal ob druženju z novinarji.

 

Povsem drug svet

Zanj to še zdaleč ni bil prvi obisk dežele na sončni strani Alp, že leta 1994 je obiskal polete v Planici, in, kot pravi, je Slovenija danes popolnoma drug svet: "Težko je primerjati obiska, a lahko rečem, da je v dveh desetletjih vse skupaj napredovalo. Ne le infrastruktura, pač pa tudi uspehi vaših športnikov. Poglejte le zadnjo sezono smučarskih skokov, s Petrom Prevcem ste pisali zgodovino. Napredovala so tudi mesta, Ljubljana se je razvila na zelo dinamičen način. Edino, kar se ni spremenilo, je ljubezen Slovencev do športa. Upam, da se ta po mojem obisku ne bo spremenila (smeh, op. a.)."

Navdušen je bil tudi nad dejstvom, da je šport pomembno vpet v slovenski šolski sistem, o čemer se je pogovarjal s predsednikoma vlade in države ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport, s katerimi je razpravljal tudi o pomembnosti razvoja športa od slovenske osamosvojitve do danes in o pripravah slovenskih športnikov na olimpijske igre v Rio de Janeiru, kjer upa, da bodo ob dobrih pogojih dosegli tudi dobre rezultate.

V Riu 98 odstotkov stvari pripravljenih na OI

Po zagotovilih predsednika MOK je v Riu de Janeiru večina stvari pripravljenih na tekmovanje petih krogov. | Foto: Reuters Po zagotovilih predsednika MOK je v Riu de Janeiru večina stvari pripravljenih na tekmovanje petih krogov. Foto: Reuters

O avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je bilo prelitega veliko črnila, tudi o tem, da gradnja objektov zaostaja za načrtovano. "Naša koordinacijska komisija je v Riu ravno opravila zadnji obisk in danes sem govoril s podpredsednico Nawal El Moutaweakel. Zadnja poročila so zelo spodbudna, viden je bil napredek pri gradnji objektov. Rekli so, da 98 je odstotkov stvari pripravljenih in da bo za igre vse nared. Nič nenavadnega ni, da tri ali štiri mesce pred igrami še ni vse povsem pripravljeno. Ko  sem obiskal Soči tri mesce pred začetkom iger, sem bil res živčen, saj sem si ogledoval stavbe, za katere sem mislil, da nikakor ne bodo mogle biti pripravljene pred igrami. Potem pa smo videli, da so bile te igre, moje prve na mestu predsednika, odlične. Tudi za Rio smo zelo optimistični, verjamemo, da bodo igre odlične," je strah pred nevšečnostmi odgnal Bach.

 

Ob tem je zavrnil razmišljanje, da ima MOK zaradi visokih zneskov gostiteljstva težave pri pridobivanju kandidatov za naslednje OI: "Ni najpomembnejše vprašanje števila kandidatov za olimpijske igre, ampak njihova kakovost."

 

"Niste le ljubeznivi in gostoljubni, pač pa tudi dobri organizatorji"

Na vprašanje, ali so se danes na sestanku s predsednikoma pogovarjali tudi o konkretnih načrtih, ki zadevajo slovenski šport, je Nemec odgovoril, da je to domena OKS – predsednik te Bogdan Gabrovec je popoldne dejal, da si OKS prizadeva za organizacijo novih olimpijskih dogodkov (olimpijski festival evropske mladine in pa evropske igre) –, ki mora dati pobudo, in da ni na njem, da bi komentiral konkretne načrte. Kot je še dodal Bach, tega, da bi Slovenija gostila kakšno od  tekmovanj, tako ni bilo na seznamu pogovorov.

Bach je prepričan, da je Slovenija sposobna gostiti velika športna tekmovanja, kar je dokazala s svetovnim prvenstvom v veslanju, ki ga je leta 2011 gostil Bled. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bach je prepričan, da je Slovenija sposobna gostiti velika športna tekmovanja, kar je dokazala s svetovnim prvenstvom v veslanju, ki ga je leta 2011 gostil Bled. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A iz izkušenj – kot primer je navedel SP v veslanju na Bledu leta 2011 – ve, da je Slovenija dobra gostiteljica: "Slovenija je sposobna organizirati velika športna tekmovanja, Slovenci znajo biti odlični gostitelji mednarodnih dogodkov. Niso le ljubeznivi in gostoljubni, pač pa tudi dobri organizatorji."

Ne spreglejte