Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
15.58

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Urša Kragelj kajak Luka Božič Sašo Taljat

Nedelja, 15. 5. 2016, 15.58

7 let, 11 mesecev

Pred tekmo zaspal, potem pa osvojil medaljo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Sašo Taljat

Če je bila na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah sobota precej ponesrečena, je bila nedelja v Liptovskem Mikulašu slovenski dan, saj so Urša Kragelj med kajakašicami ter Sašo Taljat in Luka Božič med dvojci osvojili srebrno medaljo.

Vsi trije prihajajo iz Kajak kanu kluba Soške elektrarne, prav tako pa nas bodo zastopali na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Tam bosta ena izmed glavnih kandidatov za olimpijsko odličje tudi Sašo in Luka, ki sta na Slovaškem dosegla drugo posamično medaljo na evropskih prvenstvih.

Zdaj bosta lažje zadihala

"Ne, nisva pričakovala te medalje. Kot sem povedal že na tiskovni konferenci, se s Sašem po izbirnih tekmah malo loviva. Potrebujeva nekaj časa, da se malo 'naštelava'. Tudi na samem prizorišču sva se ves teden privajala, ampak na koncu se nama je izšlo. Moram povedati, da je bila proga zelo zahtevna, ampak sva jo dobro naštudirala in na koncu se nama je izšlo," nam je uvodoma povedal Ljubo, kot kličejo Luko Božiča.

Primorca sta vajena vrhunskih rezultatov, saj sta v svoji karieri med drugim osvojila tudi naslov svetovnih prvakov. Tokrat se jima je zlata medalja izmuznila za nekaj stotink. "Ko sva prišla v cilj, nisem mogel verjeti, da sva dosegla tak čas in da sva bila tako blizu prvemu mestu. Mislil sem, da bodo v drugo veliko bolj napadali, ampak se je izkazalo, da sva že v polfinalu zelo dobro vozila. Bila sva presenečena, da nama je zmanjkalo le 46 stotink ... Malo razočaranja je, vendar bova zdaj nekoliko lažje zadihala in se lažje pripravljala na svojo glavno tekmo – olimpijske igre.

Sašo se umakne v neki drugi svet

Poseben ritual pred finalno vožnjo ima drugi član dvojca Sašo Taljat. Če je med odmorom dovolj čas, se umakne v drugi svet. "Skušam se čim bolj umiriti. Tak je moj način priprave. Skušam se umakniti v neki drugi svet, da ne razmišljam samo o progi in da se nekoliko sprostim. Na Dunaju, ko sva dobila prvo evropsko medaljo in ko sva bila v ZDA svetovna prvaka, sem tudi malo zaspal. Kar pogosto uporabljam ta način priprave," nam je v krajšem pogovoru zaupal Sašo, ki se je ravno vrnil z dopinške kontrole.

Bolj kot medalje je vesela nastopa na olimpijskih igrah

Kajakašica Urša Kragelj je imela dvojni razlog za veselje. Na evropskem prvenstvu je osvojila svojo drugo posamično medaljo, s tem pa si prislužila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah. Kragljeva se je zadnjih nekaj let ubadala s poškodbo, a kot kaže, je ta pozabljena.

Primorska kajakašica je že v preteklosti kazala dobre vožnje. Tokrat je na Slovaškem zelo dobro odpeljala polfinalno in finalno vožnjo. "Tekma se mi je zdela podobna treningu. Bila sem osredotočena samo na progo in kombinacije, saj je bila proga precej težka. Konstantnost sem dosegala tudi že na treningih, sem pa vsekakor zadovoljna z obema tekoma."

Ko smo jo vprašali, katerega dejstva je bolj vesela, je slovenska kajakašica brez pomisleka odgovorila: "Bolj sem vesela uvrstitve na olimpijske igre kot pa medalje, ampak ko se bo vse skupaj umirilo, bom zagotovo zelo vesela tudi medalje." 

Ne spreglejte