SiolNET. Sportal Drugi športi
4,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Anja Osterman, pogovor

Pred leti je morala delati v lokalu, danes pa lahko leži na plaži

4,87

termometer

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman
Foto: Nina Jelenc

Anja Osterman, kajakašica na mirnih vodah, je v zadnjih treh letih skupaj s Špelo Ponomarenko Janić doživela pravi preporod. Primorska kajakašica živi svoje sanje, potem ko sta se s Špelo na zadnjem SP uvrstili na olimpijske igre. Anja si je po naporni sezoni vzela pravi počitek, a pred leti je o tem lahko samo sanjala.

Anja Osterman prosti čas rada preživlja na plaži. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There is nothing better than a day at the beach 🏝 #dayoff

A post shared by anja osterman (@anja_osterman) on

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta na svetovnem prvenstvu v Szeged v kajaku dvosedu dosegli srebrno in bronasto medaljo ter si priveslali olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. Za Špelo bodo to že četrte olimpijske igre, medtem ko bo naša sogovornica prvič nastopila na največjem športnem dogodku.

"Sanje so se uresničile. Seveda, zdaj ne smemo počivati. En mesec imamo odmor, potem pa se vse skupaj začne od začetka in misli bodo že pri Tokiu. Narediti moramo vse, da bova osvojili medaljo tudi prihodnje leto. To je tisto, kar si želiva," je odkrita in neposredna v svojih napovedih Anja.

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janjić Sportal Slovenski kajakašici se s SP vračata s kolajno in olimpijsko normo

"To je lastnost, ki me lahko odlikuje ali pa tudi ne." "To je lastnost, ki me lahko odlikuje ali pa tudi ne." Foto: Boštjan Boh Tudi v zasebnem življenju pove tisto, kar si misli

Kot nam je zaupala, je takšna tudi v zasebnem življenju. Rada pove, tisto kar si misli. Predvsem svojim prijateljem in družini. "Mislim, da je pomembno, da si odkrit. Res, da lahko s tem kdaj lahko tudi koga prizadeneš, ampak pomembno se mi zdi, da sem odkrita. Tako je v športu, kot tudi v zasebnem življenju. To je lastnost, ki me lahko odlikuje ali pa tudi ne."

Verjetno bi že zdavnaj končala

Čeprav se morda zdi, da sta Špela in Anja prišli do rezultatov čez noč, pa je za medaljami skritega veliko garanja in odrekanja. Za njuno formo in pripravo pa skrbi Stjepan Janić, ki je znan kot velik perfekcionist. "Glede na to, koliko treniramo, bi se slabo počutila, če se ti uspehi ne bi tako vrstili. Res živimo za ta šport. Vse, kar delamo, je podrejeno treningu. Če ne bi bilo rezultatov, bi verjetno že zdavnaj končala z veslanjem," je razkrila Ostermanova, ki je že od malih nog sanjala o nastopu na olimpijskih igrah.

"Kdaj bo prišlo do tega, nisem vedela. Vedela sem, da si to želim in da za to treniram. Prvi cilj je bil, da se zaposlim v slovenski vojski ... Tri leta pozneje imam olimpijsko vozovnico in izpolnile so se mi sanje. Vedela sem, v kaj se spuščam in to sem dosegla."

Anja Osterman nam je pred časom dejala, da zmeraj rada pomaga Špeli, če potrebuje pomoč pri otrocih. Anja Osterman nam je pred časom dejala, da zmeraj rada pomaga Špeli, če potrebuje pomoč pri otrocih. Foto: Boštjan Boh

"Mislim, da usluge moraš vračati"

Anja je danes zaposlena v slovenski vojski, kar pomeni, da se lahko povsem osredotoča na treninge in da si lahko po končani sezoni vzame zares počitek. Anjo smo zmotili na zasluženem počitku na plaži. Leta 2017 je bila zgodba povsem drugačna. Ko se je vrnila s svetovnega prvenstva v Račicah vrnila z bronasto medaljo okrog vratu, je šla takoj za tem delati v lokal.

"Potrebovali so pomoč in ravno takrat sem se vrnila s svetovnega prvenstva. En dan sem imela počitek, naslednji dan pa sem šla že delati. Ni mi bilo težko. Tako kot so šli oni meni na roko, sem jim tudi jaz poskušala vrniti na ta način. Mislim, da usluge moraš vračati in le tako se enkrat vrne tudi tebi."

Anja Osterman je priznala, da so se ji pred štartom na 500 metrov močno tresle noge. Anja Osterman je priznala, da so se ji pred štartom na 500 metrov močno tresle noge. Foto: Nina Jelenc

Nič proslavljanja, ampak le miren spanec

Obe naši kajakašici sta imeli v ponedeljek sprejem v Žusterni, a pred tem nista imeli veliko časa za proslavljanje. "Takoj po tekmi se ne zavedaš, kaj ti je uspelo. To pride za teboj. Bili sva veseli, da sva osvojili tisto, kar sva si želeli. Večernega proslavljanja ni bilo. Šli sva zgodaj spati in imeli predvsem miren spanec," je še povedala 26-letna kajakašica.

Ponomarenko Janić, osterman Sportal Slovenki svetovni podprvakinji: Želeli sva zlato, a kolajni se ne gleda v zobe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin