Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 15.15

6 let, 6 mesecev

Ponomarenko Janič: Tudi v Plovdivu je cilj kolajna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Špela Ponomarenko Janić | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Kajakaše in kanuiste na mirnih vodah konec tedna v Plovdivu čaka letošnje evropsko prvenstvo. Udarni adut v petčlanskem slovenskem taboru je 35-letna Koprčanka Špela Ponomarenko Janić, ki ne skriva, da si tudi v Bolgariji želi kolajno.

Ponomarenkova se je vnovič odločila za dvojni program, solo nastop v kajaku na 200-metrski razdalji in dvojec z Anjo Osterman na 500 metrov. "V obeh disciplinah imam visoke cilje, dvojni nastop pa je seveda vedno izziv, a to sva z Anjo trenirali, naredili tudi simulacijo tekmovalnega programa in mislim, da sva sposobni narediti dober izid," je pred sredinim odhodom v Bolgarijo za STA povedala lanska finalistka olimpijskih iger, ki je v Riu zgrešila kolajno le za eno mesto.

Veliko bo odvisno od dnevne forme

Primorka se ne izogiba odgovornosti in napoveduje boj za kolajno: "Veliko je odvisno od dnevne forme, počutja, tekmecev in pogojev, a neumno bi bilo reči, da je cilj finale. Letos sem bila prav na vseh tekmah svetovnega pokala na stopničkah in tudi na evropskem prvenstvu ciljam na kolajno." S kolajno pa bi izkupiček z EP izenačila s številom kolajn na SP, saj je bila na večji tekmi na zmagovalnem odru že trikrat.

Z Anjo Osterman sta v dvojcu začeli sodelovati v letošnji sezoni, šele letos dobili tudi tekmovalni čoln, že na prvi tekmi svetovnega pokala konec maja v Szegedu na Madžarskem pa sta se zavihteli tudi na stopničke. "Forma se vzpenja, enojec in dvojec sta hitrejša, a tudi konkurenca ni počivala. Za naju je pomembno, da bova odveslava svojo tekmo in pokazali najboljše."

Razlika od skupnih začetkov do obdobja pred EP je v dvojcu po mnenju Ponomarenkove res velika. "Tehnika je bila na začetku tako različna, da je bil prvi občutek ta, da sem se spraševala, kaj se sploh greva. Še vedno ni idealno, a izboljšuje se iz dneva v dan. Imava še velike rezerve, posebej v finišu, a treba je pustiti času čas."

Špela Ponomarenko Janić Anja Osterman | Foto: STA , Foto: STA ,

Imela je težave s turom, a je vseeno naredila vse treninge

Zadnje skupne priprave sta tekmovalki opravili v Bohinju. "Zdaj sva več časa namenjali prav dvojcu, saj v začetku sezone sploh nisva imeli svojega čolna, tako da je bil dvojec na programu dvakrat ali trikrat na teden. Res so občutki vedno boljši, kot rečeno, pa se pri velikih hitrostih še pojavljajo napake," je še povedala Koprčanka, trikratna udeleženka olimpijskih iger, in priznala, da je imela v obdobju priprav tudi težavo s turom na nepravem mestu za veslanje, a vseeno je praktično vse treninge opravila po načrtih.

Že vnaprej je jasno tudi, da bo EP pomemben test za dvojca, saj bo v primeru dobrega nastopa to zanesljivo tudi kombinacija za svetovno prvenstvom, ki bo avgusta v Račicah na Češkem.

Predtekmovanja v Plovdivu se bodo začela v petek, ob obeh dekletih pa bodo slovenijo zastopali še Jošt Zakrajšek, Simon Blažević in Rok Šmit.

Ne spreglejte