Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
14.20

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Oscar Pistorius

Petek, 24. 11. 2023, 14.20

5 mesecev, 1 teden

Pistoriusu odobrili prošnjo za pogojni odpust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Pistorius | Foto Reuters

Foto: Reuters

Šestkratni paraolimpijski olimpijski prvak v teku na kratkih razdaljah Oscar Pistorius, ki v Južnoafriški republiki prestaja zaporno kazen zaradi umora svojega dekleta Reeve Steenkamp leta 2013, bo lahko 5. januarja 2024 odkorakal na prostost. Danes so mu odobrili njegovo prošnjo za pogojni odpust, poročata agenciji dpa in AFP.

Pistorius je bil med športno kariero splošno znan kot Blade Runner zaradi posebnih karbonskih protez, s katerimi je lahko tekel kljub amputaciji obeh nog. Svojo takratno partnerico Reevo Steenkamp je umoril s štirimi streli skozi vrata stranišča v svojem domu v Pretorii na predvečer oziroma v zgodnjih jutranjih urah valentinovega leta 2013.

Pistorius je branil svoja dejanja z besedami, da je verjel, da je v njegovem domu vsiljivec, vendar je sodišče na koncu zavrnilo njegove dokaze in ga obsodilo umora. Tudi kasneje je večkrat zavrnil priznanje, da je brezčutno ubil svojo tedanjo partnerko med jeznim in nasilnim izbruhom, in ostal pri trditvi, da je šlo za nesrečo.

Pistorius, ki je v tem tednu dopolnil 37 let, je odslužil polovico svoje kazni, ki v celoti znaša 13 let in pet mesecev. Po južnoafriški zakonodaji je imel po polovici prestane zaporne kazni samodejno pravico do zaslišanja za pogojni odpust.

Bil je prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage Bil je prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage

Oscar Pistorius
Sportal Prošnja o predčasnem izpustu zavrnjena, Pistorius ostaja v zaporu

Komisija za pogojni odpust je že marca odločila, da mora Pistorius, ki so mu že v zgodnjem otroštvu zaradi genetske okvare amputirali nogi pod kolenom, ostati v zaporu. Kot razlog je komisija navedla, da ni prestal najkrajšega obdobja pripora, ki je pogoj za izpustitev. A prejšnji mesec je tamkajšnje ustavno sodišče ugotovilo, da je šlo za napako, zato je določilo novo zaslišanje.

Tekač na rezilih je bil prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah. V času umora je bil Pistorius na vrhuncu svoje kariere.

Pistorius bo vseeno moral preživeti božič za zapahi, saj mora pred izpustitvijo prestati še oceno psihologov in socialnih delavcev.

V postopku sodeluje tudi mati žrtve June Steenkamp, ki ni prepričana, ali se je Pistorius res pokesal za dejanje, ki ga je storil. Oče Reeve Steenkamp je umrl septembra. | Foto: Guliverimage V postopku sodeluje tudi mati žrtve June Steenkamp, ki ni prepričana, ali se je Pistorius res pokesal za dejanje, ki ga je storil. Oče Reeve Steenkamp je umrl septembra. Foto: Guliverimage

Kot so poročali britanski mediji, med njimi Daily Mail, ki se sklicujejo na trditve Roba Matthewsa, tiskovnega predstavnika žrtvine matere June Steenkamp, se bo moral Pistorius udeleževati terapij za obvladovanje jeze in terapij proti nasilju nad ženskami. Vključen bo tudi v program družbenokoristnega dela.

Pistorius po pogojnem odpustu ne bo smel zapustiti okrožja Waterkloof, kjer bo bival pri svojem stricu Arnoldu, njegova pogojna izpustitev iz zapora pa bo trajala do 5. septembra 2029, še navajajo poročevalci s kraja dogajanja.

Ne spreglejte