Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
15.30

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Sanna Turunen Rudolf Pavlin boks Ema Kozin

Četrtek, 24. 1. 2019, 15.30

5 let, 3 mesece

Najmlajša svetovna prvakinja še drugič v ZDA

Po 14 zavrnitvah dobila tekmico. Pogum za spopad z Emo je zbrala 43-letna Finka.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Ema Kozin Rudolf Pavlin | "Zoprno se je pripravljati in ne vedeti, za koga," pravi najboljša slovenska boksarka Ema Kozin, ki je po kar 14 odpovedih danes le izvedela za ime svoje naslednje tekmice. | Foto Vid Ponikvar

"Zoprno se je pripravljati in ne vedeti, za koga," pravi najboljša slovenska boksarka Ema Kozin, ki je po kar 14 odpovedih danes le izvedela za ime svoje naslednje tekmice.

Foto: Vid Ponikvar

Potem ko so pred dnevi iz tabora najboljše slovenske boksarke Eme Kozin sporočili, da se bo 20-letna Ljubljančanka 16. februarja v Denverju v ZDA bojevala za naslov svetovne prvakinje super srednje kategorije, je bila pravkar uradno potrjena tudi njena nasprotnica.

Kozinovi se bo po robu postavila 43-letna Sanna Turunen, Finka, ki ima v profesionalni karieri štiri zmage, dva poraza in en neodločen izid.

"Je dobra in zelo izkušena borka. Imela je dobro amatersko kariero, borila se je že dvakrat za naslov svetovne prvakinje, dvoboja sicer izgubila, ampak po točkah. Stara je 43 let, vidimo pa, kaj leta pomenijo dandanes, v soboto smo denimo lahko spremljali Pacquiaa, ki je premagal Bronerja … Kako že pravijo, staro vino je dobro vino," ocenjuje Emin trener Rudolf Pavlin.

Po seriji odpovedi vendarle dočakali tekmico

"Finka mogoče le ni na tako visoki ravni, kot je bila Hernandesova, ima pa tudi drugačen slog, ki se mu bomo morali prilagoditi. Dela dobro na distanci, ves čas pa s presingom vsiljuje svojo taktiko," še pravi Pavlin, vesel, da so vendarle našli tekmico za Kozinovo, ki se je boksarke srednje in super srednje kategorije, kot kaže, bojijo.

"Odpovedalo je točno 14 potencialnih nasprotnic, od najboljših do tistih mogoče malo slabših. Nikki Adler, Tori Nelson … Vse so odpovedale ali pa so postavile tako nerazumne pogoje, da so že vnaprej vedele, da jih ne moremo sprejeti. Tudi to je način izogibanja," še pravi Pavlin. 

Kaj Ema Kozin pripravlja v letu 2019?

"Zoprno se je pripravljati in ne vedeti, za koga"

Ema Kozin je vesela, da je za ime nasprotnice izvedela vsaj tri tedne pred dvobojem. "Zoprno se je pripravljati in ne vedeti, za koga," priznava najmlajša svetovna prvakinja v profesionalnem boksu: "Ampak pri ženskem profesionalnem boksu je v 90 odstotkih tako. Mi smo se pa na to že na splošno zelo dobro navadili."

"Da bi imela mesec ali še dlje že določeno tekmico, je prava redkost. V resnici se mi je zgodilo samo enkrat. Ko sem se borila z Muthonijevo (Kenijko Florence Muthoni je Kozinova premagala in se okitila z naslovoma svetovne prvakinje po verzijah WBC in WBF, op. p.) v Tivoliju. To je bila zlata izjema, takrat sem vedela precej vnaprej," še pove slovenska šampionka, Pavlin pa jo dopolni: "Ampak tudi takrat vse do zadnjega nismo vedeli, ali bo Muthonijeva dobila vizum ali ne."

"Če bi imeli denar, bi sprejeli vse"

"Problem je, ker mi nimamo nekega svojega promotorja, kot je Sauerland v Nemčiji, ki ima veliko svojih borcev. Mi se trudimo po najboljših močeh, naš menedžer Mirko Skoko opravlja super delo, skrbi za Emino kariero po stopničkah, tako kot je treba, ampak če neka tekmica nabija ceno, je to za nas boj z mlini na veter. Če bi imeli denar, bi sprejeli vse," razmišlja Pavlin.

Ema Kozin vs Sanna Turunen | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V Nemčiji živeči in delujoči hrvaški boksarski menedžer Skoko je po Pavlinovih besedah "naša rešilna bilka, eden bistvenih členov naše ekipe. Mi smo v ta svet vstopili povsem neprepoznavni, on pa je menedžer z dolgim stažem. Ima ime, bil je menedžer 25 svetovnih prvakov. Spozna se na posel in tudi njega dobro poznajo promotorji in supervizorji".

Še drugič v ZDA

Ema Kozin bo tako februarja še drugič boksala v Združenih državah Amerike. Ko je bila tam prvič, marca lani, je v Oklahoma Cityju nokavtirala Madžarko Evo Bajić in ubranila naslova prvakinje po verzijah Wiba in WBF ter jima dodala še pas GBC (Global Boxing Council).

Zapletlo se ni le pri iskanju tekmice, ampak tudi pri organizaciji WBO - v tej so svetovni prvaki tudi Anthony Joshua, Vasil Lomančenko in Oleksandr Usyk, v ženski srednji kategoriji pa Nemka Christina Hammer, trenutno bržčas največja zvezda ženskega boksa - za katere pas naj bi se bojevala Slovenka. WBO dvoboja Kozin-Turinen ni potrdil, zato bosta v igri le pasova IBO in WBC.

Preberite še:

Ema Kozin
Sportal Ema Kozin v ZDA po nov naslov: Pripravljena sem bolje kot kadarkoli
Sportal Uspehov toliko, da zaboli glava, olimpijski medalji pa nad vsemi
mladi upi
Sportal Dončićevi vrstniki, ki trkajo na članska vrata
Ema Kozin Rudolf Pavlin
Sportal Mehičanka se je imela za favoritinjo, hitro je bilo jasno, da se moti
Ne spreglejte