Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
19.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Natisni članek

boks Ema Kozin

Torek, 16. 10. 2018, 19.02

5 let, 6 mesecev

Svetovna prvakinja Ema Kozin na zaslužen počitek

Mehičanka se je imela za favoritinjo, hitro je bilo jasno, da se moti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Ema Kozin Rudolf Pavlin | Slovenska boksarska princesa Ema Kozin je svetovna prvakinja v dveh težnostnih kategorijah! | Foto Vid Ponikvar

Slovenska boksarska princesa Ema Kozin je svetovna prvakinja v dveh težnostnih kategorijah!

Foto: Vid Ponikvar

Ema Kozin, 19-letna študentka matematike, piše zgodovino slovenskega boksa. Po tem, ko je lani postala najmlajša svetovna prvakinja na sploh – kar velja tudi za moško konkurenco – je danes prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje v dveh težnostnih kategorijah. Slaba novica za njene prihodnje tekmice pa je, da ji je po 16 profesionalnih dvobojih in 15 zmagah zdaj jasno tudi to, da lahko še ogromno napreduje.

"Še nikoli nisem tako uživala v dvoboju, ki je bil v resnici zelo naporen," nam je po nedeljski zmagi nad Irais Hernandez razlagala do ušes nasmejana borka iz Šmartnega ob Savi, ki je po mesecu dni, ko se je v Zagrebu z Mehičanko razšla z neodločenim izidom, stvari postavila na svoje mesto.

Ema Kozin
Sportal Ema Kozin v Münchnu po desetih rundah do novega pasu!

"V Zagrebu me je ustavljala ona, tokrat sem jaz onemogočila njo"

"Bila sem boljša, dvoboj sem imela popolnoma pod nadzorom," je pojasnjevala nova svetovna prvakinja supersrednje kategorije po različicah WBA in Wiba, ki je za zmago na revanši v Münchnu potrebovala deset rund. Bila je agresivnejša kot na prvem spopadu s Hernandezovo, uresničila je napovedi: "Taktiko smo določili in držala sem se je skoraj dobesedno. V Zagrebu me je ustavljala ona, tokrat sem jaz rinila vanjo in jo s tem onemogočila."

Hernandezova je po remiju v hrvaški prestolnici pričakovala zmago, a ostala razočarana. "Na uradnem tehtanju v soboto je bilo videti, da misli, da je favoritinja. Bila je zelo samozavestna, ampak ko sem jo malo bolj grdo pogledala, zanjo sem imela pripravljen zelo resen izraz na obrazu, pa jo je zaskrbelo, zavedela se je, da ji ne bo lahko," se je smejalo slovenski šampionki.

Prvi dve rundi spopada na Bavarskem je bila Mehičanka agresivna, sprožila je številne udarce, a so ti večinoma pristali v Eminem bloku. "Čakala sem, da se iztroši, znam se dobro pokriti. Je pa znana po tem, da v zadnje pol minute v vsaki rundi močno dvigne tempo. Za sodnike. Tukaj pa že po nekaj rundah tega ni več mogla početi. Zadala sem ji tudi veliko čistih udarcev, imela je kar hude težave."

Nov agresiven slog ji zelo ustreza

"Ostala sem pametna in jo vsako rundo bolj utrujala, ji vzela moč, vsakič je bila frekvenca njenih udarcev manjša." | Foto: Vid Ponikvar "Ostala sem pametna in jo vsako rundo bolj utrujala, ji vzela moč, vsakič je bila frekvenca njenih udarcev manjša." Foto: Vid Ponikvar To je bil lep prikaz profesionalnega boksa proti amaterskemu. Udarci profesionalke Kozinove so bili namenski, vsak je štel, Mehičankinih je bilo več, a so bili bolj za okras. "Tako je, v amaterskem boksu imajo dekleta samo štiri runde in v teh morajo sprožiti čim več udarcev in zbrati čim več točk, zame pa tudi deset rund ni dolgih. Ostala sem pametna in jo vsako rundo bolj utrujala, ji vzela moč, vsakič je bila frekvenca njenih udarcev manjša."

V mesecu dni so se v Eminem taboru posvetili spremembi njenega sloga. Če je v Zagrebu prikazala preveč obramben boks, je bilo tokrat drugače, Kozinova je bila agresor. V tem se je našla: "Ta slog, ki smo ga zdaj trenirali, agresiven, da grem naprej, da včasih tudi porinem z ramo, objamem, mi leži. Veliko je še za razviti, kar pa me še dodatno veseli. Tudi koncentracijo imam takrat pravo. Zelo mi leži, vedno sem imela rada presing, že ko sem začela boksati."

Ema Kozin
Sportal Slovenska najstniška boksarka brez zmage, a tudi brez poraza

"Če je borka še tako neugodna, je mogoče najti rešitev"

"V zadnji rundi je iskala nokavt, a sem se pokrila in počakala ter ubranila prednost." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "V zadnji rundi je iskala nokavt, a sem se pokrila in počakala ter ubranila prednost." Foto: Urban Urbanc/Sportida Hernandezova je za slovensko najstnico neugodna tekmica, kar je še enkrat potrdila tudi v Münchnu: "Zagotovo je med najbolj neugodnimi borkami, ampak smo jo natančno proučili. Že v Zagrebu smo videli, kaj dela, in jo onesposobili. Če je borka še tako neugodna, je mogoče najti rešitev. V zadnji rundi je iskala nokavt, a sem se pokrila in počakala ter ubranila prednost. Kritičnega trenutka ni bilo, dobila sem nekaj dobrih udarcev, a ne veliko. Večinoma je šlo v roke."

Zdaj Emo, svetovno prvakinjo v srednji in supersrednji kategoriji, čaka zaslužen počitek, a nikakor ne tudi lenarjenje. "Zdaj ko imamo nekaj več časa, se bomo zagotovo ukvarjali s stvarmi, ki se nam jih prej ni uspelo lotiti, z močjo, nogami, zadnje lože imam na primer zelo slabe. Pa čas je, da se malo duševno odpočijem, da se bolj posvetim študiju, družini, da me prijatelji spet malo vidijo …

Treniram naprej, vem, kje imam rezerve. Vem, da sem lahko boljša, in tista, ki me bo hotela premagati, mora vedeti, da ves čas napredujem," pravi bojevita in vse bolj samozavestna Ljubljančanka.

Ne želi biti kot Conor McGregor

"Iz intervjuja v intervju je lažje, seveda pa temu botrujejo uspehi. Ko nekaj dosežeš in veš, da ti ni bilo podarjeno, pripomore k samozavesti. So pa borilne veščine na splošno dejavnost, s katero pridobiš samozavest. A z znanjem pride tudi odgovornost, tega ne smeš izkoriščati na ulici. Naučiš se spoštovanja ljudi na splošno. Mislim, da je to spoštovanje najpomembnejše, nikoli si ne želim postati kot Conor McGregor, ki žali in blati nasprotnike. Sem svetovna prvakinja in sem lahko samozavestna tudi brez takšne arogance."

Conor McGregor, Habib Nurmagomedov
Sportal Noro: Rus ponižal Irca, nato pa se je začelo! #video #foto

"Kdo ne bi bil ponosen?!"

"Kdo ne bi bil ponosen?! To je zgodovinski dosežek. Ema je bila že tako najmlajša svetovna prvakinja sploh, zdaj je najmlajša v dveh težnostnih kategorijah." | Foto: Vid Ponikvar "Kdo ne bi bil ponosen?! To je zgodovinski dosežek. Ema je bila že tako najmlajša svetovna prvakinja sploh, zdaj je najmlajša v dveh težnostnih kategorijah." Foto: Vid Ponikvar Eminega trenerja Rudolfa Pavlina te dni kar razganja od ponosa. Razumljivo. "Kdo ne bi bil ponosen?! To je zgodovinski dosežek. Ema je bila že tako najmlajša svetovna prvakinja sploh, zdaj je najmlajša v dveh težnostnih kategorijah. Ta zadnji preizkus je bil peklenski, še posebej če upoštevamo Zagreb, kjer nismo našli pravega recepta. Ampak vsak zakaj ima svoj zato, veliko smo se naučili s tiste tekme, še več v pripravah na povratni dvoboj. Ema je dokazala, da spada med top tri na svetu, tega je lahko vesela vsa Slovenija, saj to ni majhna stvar. Vsi namreč vemo, kako razvit je ta šport v nekaterih drugih državah. Ema bo strah in trepet še kar nekaj let."

Pri moči in hitrosti udarca še 50 odstotkov rezerve

Tudi nova moč v Eminem taboru je kondicijski trener Tadej Černoč, ki je po mesecu dni dela s prvakinjo prepričan, da bo v prihodnje še bolj strašljiva za tekmice: "Presenečen sem, kako se Emi resnično hitro odziva telo, je pa to dolgoročen projekt, izhodišče je visoko že zdaj, potencial je ogromen. Izkoristili ga bomo sistematično. Menim, da je njena velika rezerva v hitrosti nadzora telesa, v hitrosti giba, v komunikaciji med spodnjim in zgornjim delom telesa. Ogromno rezerve ima pri moči, s kondicijo se bova tudi ukvarjala, a ta ni njena šibka točka. Pri moči in hitrosti udarca pa ima po mojem mnenju še 50 odstotkov rezerve."

Legendarna Hala Tivoli, prizorišče Eminega naslednjega boksarskega spopada. | Foto: Vid Ponikvar Legendarna Hala Tivoli, prizorišče Eminega naslednjega boksarskega spopada. Foto: Vid Ponikvar

Marca 2019 v Hali Tivoli!

Datum Eminega naslednjega dvoboja je znan. To je 30. marec 2019, ko se bo pred domačimi navijači v Hali Tivoli z za zdaj še neznano nasprotnico pomerila za naslov svetovne prvakinje WBC. "Poskrbeli bomo, da bo tekma na taki ravni, kot si jo Ema zasluži, prvič v zgodovini bo sredi Slovenije, v Ljubljani tudi borba za naslov svetovne prvakinje WBC-verzije. Privabiti bomo poskušali najboljše boksarje, dogovarjamo se, da bi pripeljali Filipa Hrgovića, privabiti hočemo tudi preostale slovenske boksarje, Andreja Bakoviča, Denisa Simčiča, Harisa Aksalića, Tanjo Ovsenik … Dvigniti želimo raven in pokazati, da v Slovenijo prihaja novo, sveže obdobje boksa. Glavno je, da se Ema bori za naslov svetovne prvakinje, o imenih bomo več povedali v prihodnjih mesecih, potrjena sta le datum in pas," pravi Pavlin.

Ema Kozin Rudolf Pavlin
Sportal Slovenska boksarska senzacija Ema Kozin. "Tako nevarna, da lahko ogrozi kogarkoli!"
Ne spreglejte