Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2021,
20.49

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret balvansko plezanje

Petek, 16. 4. 2021, 20.49

3 leta, 5 mesecev

Balvansko plezanje, svetovni pokal, Meiringen

Plezalci odlično čez prvo stopnico, Janja Garnbret brezhibna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Kruder Škofic | Jernej Kruder in Domen Škofic sta odlično opravila s kvalifikacijami na balvanih.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Jernej Kruder in Domen Škofic sta odlično opravila s kvalifikacijami na balvanih.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Meiringenu v Švici se je s kvalifikacijami začela nova sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Janja Garnbret je po 238 dneh premora nastopila z odliko, osvojila je vrhove vseh petih balvanov, vsakega v prvem poskusu. Vsega skupaj bo Slovenija imela v soboto šest polfinalistk in štiri polfinaliste. V finalu se meri po šest najboljših v vsaki od konkurenc. To je prva balvanska tekma za svetovni pokal po kar 22 mesecih. Lani je zaradi pandemije celotna balvanska sezona odpadla.

V kvalifikacijah v moški konkurenci je nastopilo šest slovenskih tekmovalcev, vsi, z izjemo letošnjega državnega prvaka na balvanih Anžeta Peharca in Matica Kotarja, ki sta tekmovanje končala na 21. oziroma 47. mestu, so se prebili v polfinale.

Prvo mesto kvalifikacij si s štirimi vrhovi od petih delita Japonec Kokoro Fujii in Čeh Adam Ondra. Domen Škofic si je kot najboljši Slovenec tretje mesto delil z Japoncem Sohto Amagaso, Jernej Kruder pa je bil na petem mestu izenačen z Američanom Nathanielom Colemanom. 

Tudi Zan Lovenjak Sudar je vpisal tri osvojene balvanske vrhove, v kvalifikacijah pa osvojil 13. dosežek. Za preboj med najboljšo dvajseterico, ki se bo pomerila v sobotnem polfinalu, je bilo treba preplezati vsaj dva balvanska vrhova od petih, pri ostalih treh pa osvojiti vsaj cono v čim manjšem številu poskusov, kar je od Slovencev uspelo tudi Gregorju Vezoniku, ki je kvalifikacije končal na 19. mestu. Ta dosežek si je delil s Švicarjem Sascho Lehmannom.

Janja Garnbret
Sportal Prva postaja za dokazovanje v najpomembnejši sezoni Janje Garnbret

Popoldne so bile na vrsti še ženske kvalifikacije s sedmimi Slovenkami na štartu, tudi z Janjo Garnbret. Ta je po 238 dneh premora nastopila z odliko. Garnbretova je osvojila vrhove vseh petih balvanov, vsakega v prvem poskusu, prvo mesto kvalifikacij pa si je delila z japonsko predstavnico Akiyo Noguchi. Le malenkost slabša je bila Mia Krampl, ki je potrebovala nekoliko več poskusov, vseeno pa je preplezala vseh pet kvalifikacijskih balvanov do vrha. V zgoščeni konkurenci pa je to pomenilo deveti dosežek.

Garnbretova je osvojila vrhove vseh petih balvanov, vsakega v prvem poskusu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Garnbretova je osvojila vrhove vseh petih balvanov, vsakega v prvem poskusu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Deveto mesto so pripisali tudi Lučki Rakovec, ki je imela na svojem računu sicer en osvojeni vrh manj. Mesto v sobotnem polfinalu, v katerem se bo merilo 20 najboljših, so si zagotovile tudi Vita Lukan in Lucija Tarkuš, ki sta osvojili 15. mesto, ter Katja Debevec, ki je polfinalno vstopnico ujela z 19. mestom.

Brez polfinala je ostala Julija Kruder, ki je tekmovanje končala na 35. mestu.

Garnbretova je leta 2019 prav na tem prizorišču začela zmagoviti niz, ki se je končal z zmagami na vseh šestih balvanskih tekmah v tisti sezoni ter tremi naslovi svetovne prvakinje (balvani, težavnost in kombinacija).

Mia Lučka
Sportal Slovenki iz nagrajene zgodbe slovitega ameriškega časnika

Polfinale in finale bosta na sporedu jutri, 17. aprila, dogajanje bo mogoče spremljati na kanalu Mednarodne zveze za športno plezanje na YouTubu.

Ne spreglejte