Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2020,
12.41

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

težavnostno plezanje evropsko prvenstvo Jernej Kruder Anže Peharc

Sreda, 25. 11. 2020, 12.41

3 leta, 4 mesece

Peharc se je prebil v finale težavnosti na EP v Moskvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Anže Peharc slovenska plezalna reprezentanca | Anže Peharc, sicer specialist za balvane, se je uvrstil v finale težavnosti na EP v Moskvi. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Anže Peharc, sicer specialist za balvane, se je uvrstil v finale težavnosti na EP v Moskvi.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenija bo imela na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi svojega predstavnika tudi v finalu težavnosti. Finale si je priboril Anže Peharc, ki je po torkovem sedmem mestu v kvalifikacijah danes dopoldne poskrbel še za šesti dosežek polfinala. V današnjem finalu se bo za naslov celinskega prvaka pomerila najboljša osmerica.

V polfinalu nihče od tekmovalcev ni osvojil vrha smeri. Najbližje vrhu sta bila Rus Dimitrij Fakirianov in Belgijec Nicolas Collin, ki sta smer končala na oprimku 36+. Kar pet finalistov je padlo na enem gibu nižje, na višini 35+, med njimi tudi Peharc.

Ostali finalisti so Šved Hannes Puman, Švicar Sascha Lehmann, ki sta si delila prvo mesto po kvalifikacijah, Čeh Martin Stranik in Ukrajinec Vladislav Ševčenko. V finale se je zavihtel tudi tekmovalec z višino 32+ Izraelec Marcus Nimrod.

V Moskvi nastopata dva Slovenca. Jernej Kruder je po osvojenem naslovu evropskega prvaka v balvanskem plezanju v težavnosti svojo pot na evropski vrh končal že v kvalifikacijah na 28. mestu.

Jernej Kruder
Sportal Slovenski uspeh v Moskvi: Jernej Kruder je evropski prvak #video
Jernej Kruder
Sportal Celjski šovmen je kralj Evrope, a prišel je po drugačno krono #video

Peharc, ki je v ponedeljek na sedmem mestu ostal brez finala balvanov, finalni krog je zgrešil za eno mesto, si je še na drugi tekmi zapovrstjo priboril nastop v polfinalu. V Moskvi pa je danes naredil še korak naprej ter se zavihtel v finale.

V soboto dan D za olimpijske igre

V četrtek sledi prost dan, nato pa bosta petek in sobota v znamenju zadnje discipline na prvenstvu, in sicer kombinacije, najprej kvalifikacij in nato še velikega finala, po katerem bosta znana tudi dobitnika poslednjih dveh evropskih vstopnic za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto.

Janja Garnbret in Mia Krampl sta že lani uspešno osvojili obe slovenski ženski olimpijski kvoti, slovenska kandidata za moško olimpijsko normo pa sta Peharc in Kruder, ki je lani v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu ostal praznih rok.

Peharc ima z evropskih prvenstev že kolajno. Pred tremi leti je bil v Münchnu bronast v balvanskem plezanju.

Ne spreglejte