Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2020,
18.13

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

balvansko plezanje Anže Peharc Jernej Kruder

Ponedeljek, 23. 11. 2020, 18.13

3 leta, 4 mesece

ep, balvansko plezanje, finale

Slovenski uspeh v Moskvi: Jernej Kruder je evropski prvak #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Jernej Kruder | Jernej Kruder je evropski prvak v balvanskem plezanju. | Foto Luka Fonda

Jernej Kruder je evropski prvak v balvanskem plezanju.

Foto: Luka Fonda

Slovenski plezalec Jernej Kruder je v Moskvi osvojil naslov evropskega prvaka v športnem plezanju v disciplini balvani. Drugemu slovenskemu predstavniku Anžetu Peharcu je le en poskus zmanjkal za finale najboljše šesterice. 

Anže Peharc slovenska plezalna reprezentanca
Sportal Peharc v kvalifikacijah le za domačinom

Celjan Jernej Kruder je že v polfinalu napovedal bitko za balvanski vrh stare celine, v finale se je namreč kot edini, ki je uspešno opravil z vsemi štirimi balvani, prebil z najboljšim izidom. V finalu mu podoben podvig sicer ni uspel, je pa bil kljub temu dominanten, ugnal vso konkurenco in si priboril zlato odličje. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Rusa Sergej Lužetcki in Nikolaj Jarilovec.

"Bilo je zabavno, a ni bilo tako dobro kot v polfinalu, sem pa seveda vesel tega naslova. Želel sem si preplezati tudi zadnji balvan, pred katerim sem že vedel, da sem prvi, tako da je bilo lažje, a mi žal ni uspelo. Zelo sem si želel tega naslova, vesel sem," je po naslovu evropskega prvaka v pogovoru za IFSC povedal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih iz leta 2018.

Za 29-letnega plezalca je to prvo zlato odličje na evropskih prvenstvih, postal je sploh prvi Slovenec v moški konkurenci z naslovom evropskega prvaka.

Jasno je bilo že po treh balvanih
Jernej Kruder | Foto: Luka Fonda Foto: Luka Fonda
Novi celinski prvak v balvanskem plezanju je za kolajno zlate barve svoje opravil že po prvih treh balvanih od štirih, na katerih so se merili tekmovalci v finalu. V prvem poskusu je osvojil prvo in tretjo smer ter cono v drugi smeri, kar je zadostovalo za naslov evropskega prvaka.

Vir: STA

Peharc obstal v polfinalu

Drugi iz kvalifikacij, Anže Peharc, je za las ostal brez finalne vstopnice, pri drugi polfinalni balvanski smeri je potreboval poskus več, kar mu je odneslo finale. Brez finala je ostal tudi prvi domači favorit, najboljši iz kvalifikacij Aleksej Rubcov. Anže Peharc je za las ostal brez finala. | Foto: Ana Kovač Anže Peharc je za las ostal brez finala. Foto: Ana Kovač

Zadnji dan po olimpijsko vozovnico

Oba Slovenca čakata še tekmovanji v težavnosti in olimpijski kombinaciji. Ta bo na sporedu v soboto, ko bodo podelili zadnjo olimpijsko vozovnico za Tokio 2021. Prejel jo bo najboljši Evropejec v olimpijski kombinaciji.

Pri ženskah je zmaga ostala doma

V ženski konkurenci, v kateri nimamo svoje predstavnice, saj je Vita Lukan zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus ostala doma, je evropska prvakinja v balvanih postala Rusinja Viktorija Meškova.

Vita Lukan IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Po šoku na testiranju z mislimi že v prihodnji sezoni

 

Ne spreglejte