SiolNET. Sportal Drugi športi
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Paraolimpijci odšli v Rio

0,23

termometer

paraolimpijci
Foto: Vid Ponikvar

Slovenska paraolimpijska reprezentanca je odpotovala v Rio de Janeiro, kjer se bodo 7. septembra začele paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide.

Na pot je danes odšlo sedem športnikov od osmih slovenskih aktivnih udeležencev iger, pa tudi večina trenerjev in pomočnikov.

Slovenija ima na paraolimpijskih igrah letos osemčlansko zastopstvo. Tekmovali bodo plavalec Darko Đurić, strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter, kolesar Primož Jeralič, maratonec Sandi Novak ter parakajakaš Dejan Fabčič. Zadnjega danes na predstavitvi ekipe v Ljubljani pred odhodom na letališče in v Rio ni bilo, ker so njegovi nastopi na sporedu ob koncu iger, preostala sedmerica pa je skupaj s trenerji predstavila načrte, potek zadnjih priprav in pričakovanja pred velikim dogodkom.

Nekaj skrbi paraolimpijcem povzročajo zadnje novice iz Brazilije, saj so prireditelji nekoliko oklestili vsebino paraolimpijskih iger v primerjavi z olimpijskimi. Predvsem bo na voljo manj uradnih prevozov, pri krovni slovenski zvezi (ZŠIS-POK) so jih zato organizirali sami. Finančno bo to sicer dodaten strošek, a upajo, da se bodo izognili morebitnim prometnim težavam na prizoriščih.

"Že uvrstitev je velik športni dosežek, največ pa pričakujemo od strelcev"

Danes je prevladovala mešanica rahle nervoze pred začetkom tekmovanj in veselja, da se končujejo dolgi tedni in meseci priprav, katerih vrhunec bo najmočnejše tekmovanje za športnike invalide. Slovenska ekipa, v kateri so tokrat po daljšem času samo športniki iz posamičnih panog (na prejšnjih petih je imela Slovenija tudi vsaj eno ekipo, golbaliste ali odbojkarice), je mešanica izkušenj in novih udeležencev iger: od novincev Jeraliča, Novaka in Pevčeve do najbolj izkušenega strelca Franca Pinterja, za katerega bodo igre v Braziliji že sedme v dolgi in bogati karieri.

Ob odhodu je prevladovala mešanica rahle nervoze pred začetkom tekmovanj in veselja, da se končujejo dolgi tedni in meseci priprav, katerih vrhunec bo najmočnejše tekmovanje za športnike invalide. Ob odhodu je prevladovala mešanica rahle nervoze pred začetkom tekmovanj in veselja, da se končujejo dolgi tedni in meseci priprav, katerih vrhunec bo najmočnejše tekmovanje za športnike invalide. Foto: Vid Ponikvar

"Za nas je naloga končana, mi smo športnikom priskrbeli priprave in možnosti za ta velik športni dogodek. Nekaj napetosti bo, da celotna ekipa prispe v Rio. A zdaj prihaja v ospredje delo trenerjev in športnikov. Za nas je bil to projekt, ki je trajal več let, predvsem ko je treba zagotoviti vse vstopnice, akreditacije in logistično podporo. Brazilija je žal nekoliko padla na področju logistike, a smo se hitro odzvali in se organizirali," je o vlogi zveze dejal njen predsednik Damijan Lazar in o pričakovanjih pred igrami dodal: "Že uvrstitev je velik športni dosežek, največ pa pričakujemo od strelcev, ki že dogo posegajo po svetovnem vrhu. Zadovoljen bi bil s tem, da bodo naši športniki dali vse od sebe in da bodo vsi delovali v smislu fair playa. Predvsem pa lahko dokažejo, da je to vrhunski šport, zato jih moramo upoštevati kot športnike, ne kot invalide."

Bodo iz Ria z medaljami prišli tudi paraolimpijci?

Med glavnimi aduti na igrah, morda tudi kolajne (na zadnjih igrah v Londonu so prav oni poskrbeli za edino slovensko), so slovenski strelci. Ekipo že dolgo vodi Polona Sladič, za katero Rio ne bo enkratna izkušnja. Pravzaprav se tja le vrača po kratkem predahu, saj je nedavno na olimpijskih igrah vodila Živo Dvoršak.

Poznavanje strelišča in razmer ter okoliščin, ki spremljajo tako veliko tekmovanje v včasih ne najbolj organiziranem mestu, pa bo koristno prenesla na svoje športnike. "To je dobra izkušnja. Okoliščine Ria so mi znane, poznam olimpijsko vas in strelišče. Upam, da bodo prevozi dobro organizirani. To je seveda dobrodošla izkušnja, tudi za mojo ekipo. Naporno je biti v slabih dveh mesecih dvakrat na tako oddaljenem prizorišču, a tako kot sem bila osredotočena z Živo Dvoršak, sem zdaj osredotočena na svoje strelce. To so njihove igre in tudi jaz moram biti pripravljena," pravi Sladičeva.

Franc Pinter ima ogromno olimpijskih izkušenj in štiri medalje v strelstvu. Franc Pinter ima ogromno olimpijskih izkušenj in štiri medalje v strelstvu. Foto: Vid Ponikvar

Bogate paraolimpijske izkušnje ima eden od njene četverice, Franc Pinter, ki ni manjkal na nobenih igrah od leta 1992. "Seveda, novinci imajo tremo, a tudi mi izkušeni imamo pozitiven adrenalin, da narediš tisto, kar delaš na treningih. Delali smo dobro, rezultati so bili zavidljivi. Kljub mojim letom in sedmim igram upam, da bo tudi rezultat v Riu zavidljiv," pravi priljubljeni član slovenske ekipe. "Strelci smo lahko čisto mirni ob taki trenerski ekipi. Rezultati potem ne morejo izostati. Če bo še malo športne sreče, pa bo še pika na i," pravi Pinter, ki v živo na strelišču v Riu še ni bil: "A v teh dneh, ko bomo tam, bomo osvojili tudi tisti prostor. Tarče so povsod enake. Mislim, da se bo vse izšlo."

Paraolimpijci so v Rio odšli tudi z mislijo, ki je postala njihov zaščitni slogan: prepreke so v glavi, telo ne pozna meja. Da je res tako, bodo dokazovali od 8. septembra. Prva bosta dan po slavnostnem odprtju iger na tekmovališčih plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin