Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
8.13

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

odbojka sede Dejan Fabčič Franček Gorazd Tiršek Pariz 2024 paralimpijske igre šport invalidov

Torek, 21. 5. 2024, 8.13

4 tedne, 1 dan

Pariz, 28. avgust–8. september

Paralimpijce od vrhunca leta jih loči še manj kot 100 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
odbojka sede, paralimpijske kvalifikacije | Paralimpijce do Pariza loči še manj kot sto dni. | Foto ParaVolley Europe

Paralimpijce do Pariza loči še manj kot sto dni.

Foto: ParaVolley Europe

V teh dneh so paralimpijski športniki, ki odštevajo dneve do začetka največjega tekmovanja na svetu za športnike invalide, že prišli do dvomestne številke. Pariz 2024 je namreč oddaljen manj kot sto dni, kar so zaznamovali tako slovenska krovna Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite kot prireditelji iger. Igre v Parizu se bodo začele 28. avgusta, trajale bodo do 8. septembra.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je ta mejnik zaznamovala ob paralimpijskem odštevalniku pred trgovino Lidl na Zaloški cesti v Ljubljani, ki beleži čas do začetka letošnjega športnega spektakla.

"Paralimpijske igre so vrhunec kariere vsakega parašportnika, zato na Zvezi ŠIS – SPK vso našo pozornost in napore vlagamo v zagotavljanje optimalnih pogojev za priprave ter trening, obenem pa že zdaj samozavestno pričakujemo nastope naših parašportnikov," je ob mejniku sto dni do Pariza dejal predsednik zveze Damijan Lazar.

Obenem so tudi začeli kampanjo V športu mi ni para, s katero želijo krepiti prepoznavnost slovenskega parašporta. V njej poudarjajo vrline parašportnikov, želijo slovenskemu občinstvu približati parašport, spodbujati navijaško zavest in tako prispevati k spreminjanju dojemanja parašporta v javnosti.

V kampanji so v ospredju strelec Franček Gorazd Tiršek, plezalka Manca Smrekar, plavalec Gašper Glušič, lokostrelka Živa Lavrinc, košarkar na vozičku David Škorjanc ter Tija Vrhovnik in Matjaž Majdič, tekmovalca v odbojki sede.

Nastop na igrah v Parizu so si v slovenski reprezentanci do zdaj zagotovili Lavrinčeva in Dejan Fabčič v lokostrelstvu, Tiršek v strelstvu ter ženska ekipa v odbojki sede, ki si je nastop zagotovila na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nastop na igrah v Parizu so si v slovenski reprezentanci do zdaj zagotovili Lavrinčeva in Dejan Fabčič v lokostrelstvu, Tiršek v strelstvu ter ženska ekipa v odbojki sede, ki si je nastop zagotovila na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Nastop na igrah v Parizu so si v slovenski reprezentanci do zdaj zagotovili Lavrinčeva in Dejan Fabčič v lokostrelstvu, Tiršek v strelstvu ter ženska ekipa v odbojki sede, ki si je nastop zagotovila na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem.

Za vozovnice se bodo borili do konca julija

Nekaj slovenskih športnikov pa še ima možnost, da se na igre uvrstijo, za paralimpijske vozovnice se bodo tekmovalci borili še do konca julija.

"Na vsakem treningu si poskušam predstavljati pritisk, kakršnega občutim na tekmovanjih. In ne le, da si ga predstavljam, temveč se ga učim tudi obvladovati. Glede na to, da so to moje prve igre, pričakovanj nimam. Iz preteklih izkušenj sem se naučila, da je ob večjem pričakovanju lahko večje tudi razočaranje, če pričakovanja niso uresničena," je ob odštevanju do iger povedala lokostrelka Lavrinčeva.

22 parašportov

Na paraolimpijskih igrah v Parizu bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu.

Franček Gorazd Tiršek se je iz Tokia vrnil z dvema odlčjema. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Franček Gorazd Tiršek se je iz Tokia vrnil z dvema odlčjema. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Na zadnjih poletnih paraolimpijskih igrah v Tokiu se je slovenska reprezentanca razveselila srebrne in bronaste kolajne Frančka Gorazda Tirška v parastrelstvu.

Prireditelji iger v Parizu pa so sto dni pred začetkom sprožili kampanjo z naslovom Oni so pripravljeni, ste vi?, s katero želijo spodbuditi prepoznavnost iger in parašporta nasploh.

"Resnica je, da je parašport zelo tekmovalen in včasih kar brutalen"

Krovna zveza, Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), je ob mejniku izdala promocijski film, v katerem je zvočna podlaga pesem Paula McCartneyja We All Stand Together.

"S promocijskim filmom Pariz 2024 smo želeli duhovito in kreativno izzvati stereotipe ter predstave, ki jih imajo nekateri o igrah," je za spletno stran IPC dejal Craig Spence, vodja komunikacij in trženja pri krovni zvezi, ter dodal: "Za nekatere so paralimpijske igre idilično okolje, kjer so vsi srečni že samo zato, ker lahko sodelujejo. Resnica je, da je parašport zelo tekmovalen in včasih kar brutalen. Da se uvrstiš na igre, moraš biti med najboljšimi športniki na svetu."

OKS kolekcija
Sportal V kakšne barve bodo odeti slovenski olimpijci?
OI Pariz 2024, zlata kolajna
Sportal Pariško zlato bo slovenskemu olimpijcu prineslo 70 tisoč evrov
Sky Brown
Sportal Sky Brown zaustavila poškodba
Mathieu van der Poel Tadej Pogačar
Sportal Mathieu van der Poel bo v Parizu nastopil na cestni dirki, ne v olimpijskem krosu
Ne spreglejte