Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
17.38

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Peter Kauzer svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 17.38

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo, kajak/kanu

Olimpijska proga v Braziliji mu je šla na začetku na živce

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
kajak kanu evropsko prvenstvo praga Peter Kauzer | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Le še en dan nas loči od začetka svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v Braziliji, to bo na olimpijski progi iz leta 2016. Najvišja mesta bo lovil Peter Kauzer, ki je priznal, da mu je šla olimpijska proga precej na živce.

Hrastničan je letošnji prvi del sezone opravil z odliko, ko je med drugim osvojil naslov evropskega prvaka v Pragi. Drugi del sezone mu ni šel po načrtih. Domača tekma v Tacnu se je zaradi previsoke vode končala predčasno in so obveljali rezultati s kvalifikacij, medtem ko se je na finalni tekmi svetovnega pokala v Španiji prevrnil in ostal brez možnosti za visoko uvrstitev.

"Nisem bil preveč razočaran, ker mi ni šlo. Do zdaj sem tri leta zapored zmagal na finalni tekmi, zdaj nisem in ni nič hudega. Napake se dogajajo. Mene veseli, da sem kljub napakam še vedno hiter in brez težav pridem v finale. In zakaj svetovnega prvenstva v Riu ne bi sklenil tako, kot sem sezono začel?"

Peter Kauzer je letos v Pragi osvojil naslov evropskega prvaka. | Foto: Grega Valančič / Sportida Peter Kauzer je letos v Pragi osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Grega Valančič / Sportida

Rad bi ponovil stopničke z olimpijskih iger

"Sezono sem dobro začel in na progah, ki mi niso nikoli ustrezale, sem dosegel vrhunske rezultate. V Pragi mi je uspelo zmagati prvič v karieri. To je prava podlaga in prav sem se odločil, da sem šel na priprave v Avstralijo in da sem se dobro pripravil na letošnjo sezono," je dodal Hrastničan, ki o koncu sezone noče niti razmišljati, saj bi bil potem z glavo potem povsem drugje. "Sam se bom čim bolj pripravil na tekmo. Po eni strani komaj čakam tekmo, saj bomo imeli spet malo pravega dvoboja. Lepo bi bilo ponoviti stopničke iz olimpijskih iger, ampak v drugem vrstnem redu (smeh, op. p.)."

"Če sem iskren, ko sem se prvič srečal s progo v Riu, mi je šla zelo na živce." | Foto: Sportida "Če sem iskren, ko sem se prvič srečal s progo v Riu, mi je šla zelo na živce." Foto: Sportida Proga mu je sprva šla na živce

Kauzer ima na olimpijsko progo v Braziliji lepe spomine, potem ko je tam osvojil srebrno medaljo. A s progo sprva ni bil v najboljših odnosih. "Če sem iskren, ko sem se prvič srečal s progo v Riu, mi je šla zelo na živce, a sta teža olimpijskih iger in želja po končnem uspehu bili tako veliki, da se ni bilo težko pripraviti. Zdaj bo veliko odvisno od postavljavca proge. S tem imam bolj težave, ker včasih postavijo progo 'kontra' vodi in v resnici ne izkoristijo lastnosti proge."

Z ekipnimi vožnjami bodo poskušali potegniti voz

Tekmovalce sprva na SP čakajo ekipne vožnje. Peter bo v ekipnih vožnjah tekmoval skupaj z Martinom Srabotnikom in Žanom Jakšetom, s katerimi so lani v Pauju osvojili bron. Fantje skupaj niso prav veliko trenirali. "V Riu bomo naredili kakšno vožnjo, ampak pri ekipnih vožnjah je tombola. Vse se mora sestaviti, a dejstvo je, da znamo vsi trije veslati. Upam, da bomo z ekipnimi vožnjami lepo odprli prvenstvo in da potem potegnemo voz in dosežemo dobre rezultate tudi v posamičnih vožnjah."

Ni še za v smeti Proga v Riu mi je šla že na začetku na živce. | Foto: Osebni arhiv Proga v Riu mi je šla že na začetku na živce. Foto: Osebni arhiv

Peter Kauzer je pri svoji napovedih vedno odkrit. In tudi tokrat ni bilo nič drugače. V svoji karieri je osvojil dva naslova svetovnega prvaka in v dolgoletni karieri se njegove napovedi niso spremenile.

"Kljub svoji starosti sem dokazal, da še nisem za v smeti in da sem še na vsaki tekmi sposoben zmagati. Cilji so s tem pogojeni in res je tudi, da grem po osvojeni olimpijski medalji lahko z bolj mirno glavo na štart. Na koncu je to lahko jeziček na tehtnici, ki se lahko prevesi na pravo stran. Progo v Riu poznam dobro, čeprav tam nisem veslal dve leti," je povedal 34-letni slovenski kajakaš, ki pravi, da je svetovni vrh vsako leto širši, razlike med tekmovalci pa vedno manjše.

Peter Kauzer je leta 2014 staknil hudo poškodbe rame. | Foto: Peter Kauzer je leta 2014 staknil hudo poškodbe rame. Po poškodbi začel na kajak gledati malo drugače

Kauzer je večkrat omenil, da po osvojeni olimpijski medalji veliko bolj sproščeno tekmuje, saj je v svoji vitrini zapolnil še zadnje prazno mesto. A na kajak je začel gledati drugače že leta 2014, ko je staknil hudo poškodbo. "Takrat sem pri sebi razmislil, kako naprej. Vrnil sem se k osnovam in stvari začel gledati malo drugače. Zavedal sem se, da je to šport, kjer se dogajajo napake. Stvari sem si želel poenostaviti."

Ne spreglejte