Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
22.30

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

OFEM

Nedelja, 23. 7. 2023, 22.30

9 mesecev, 2 tedna

odprtje poletnega olimpijskega festivala evropske mladine

Za več kot 2.400 mladih se je v Mariboru začel športni festival

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Ofem | Otvoritev v Ljudskem vrtu | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Otvoritev v Ljudskem vrtu

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Ljudskem vrtu se je z uvodno slovesnostjo začel poletni olimpijski festival evropske mladine (Ofem), na katerem se bo okoli 2.400 mladih športnikov in športnic iz 48 držav pomerilo v 11 športnih panogah. V vseh športih bo Slovenijo zastopalo 138 mladih športnic in športnikov.

Ofem 2023, Maribor
Sportal Nedokončan stadion Poljane bo lahko gostil atletske tekme na Ofemu

Ofem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ti so se v petek javnosti uradno predstavili v središču mesta na Trgu svobode. Na domačem Ofemu bo slovenske barve zastopalo 71 športnic in 67 športnikov. Slovenke in Slovenci se bodo za odličja borili v atletiki, cestnem in gorskem kolesarstvu, rokometu, judu, plavanju, tenisu, odbojki, rolkanju, športni gimnastiki ter košarki 3 x 3.

Odprtje iger je potekalo na nogometnem stadionu mariborskega kluba. Tam se je s slovesnim prižigom ognja miru, predstavitvijo mladih športnih upov in spremljevalnih programom uradno začel letošnji poletni Ofem.

Kot so sporočili organizatorji, so slovesnost pripravili z mislijo na mlade, z več kot 200 nastopajočimi, med njimi tudi orkester Slovenske vojske, ki bo poskrbel za celotno glasbeno podlago, častna garda pa bo dvignila zastavo.

Slovenska reprezentanca je sicer ena izmed največjih, saj skupno šteje 197 članov. Gre tudi za najštevilčnejšo reprezentanco v samostojni Sloveniji, ki je kadarkoli nastopala na poletnem Ofemu. Slovenija se teh tekmovanj pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) udeležuje že od prvega festivala leta 1991 v Bruslju.

Še pred uvodno slovesnostjo v mariborskem Ljudskem vrtu, so nastope na festivalu začeli teniški igralke in igralci. Na delu sta bila dva Slovenca, tako Beti Butina Jazbec kot Žiga Šeško sta bila v prvem krogu posameznikov uspešna. V ponedeljek bosta prvič zaigrala še preostala slovenska tenisača, Zoja Peternel in Svit Suljić. Slednji je danes slavil v finalu evropskega prvenstva do 14 let in si priboril zlato odličje. V finalu je mladi Ljubljančan po preobratu s 3:6, 6:3 in 6:3 ugnal Francoza Daniela Jada. Na Ofemu v Mariboru pa je bila v prvem krogu Butina Jazbec s 6:1 in 6:4 boljša od Nemke Emily Victorie Eigelsbach, Šeško pa je zatem ugnal Finca Lukasa Korsströma s 6:2 in 6:0.

Brezplačen vstop na večino prizorišč

V Slovenijo na Ofem prihaja 2420 mladih športnic in športnikov iz 48 držav. Z brezplačnim vstopom za obiskovalce na večino prizorišč in pestrim spremljevalnim programom se v mestu obeta zanimiv sedemdnevni vrvež, poln mladostniške energije. Prvič v zgodovini festivala bodo izvedli tekmovanja v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 x 3.

Festival bo trajal do sobote, 29. julija, zaključna slovesnost pa bo potekala na Trgu svobode.

Ofem Maribor 2023
Sportal S prispevkom države zaprta finančna konstrukcija Ofema
olimpijski festival evropske mladine
Sportal Plamen miru za Ofem prispel v Maribor
Foksi, OFEM 2023, Maribor
Sportal Na Ofemu v Mariboru 138 mladih slovenskih športnikov

 

Ne spreglejte