Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bruno Najdič

Nedelja, 1. 6. 2014, 18.05

8 let

Odbojkarski selektor: Rezultati in igra dajejo upanje za prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je izpolnila cilj, ki si ga je dokaj optimistično zadala pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Po dveh kvalifikacijskih turnirjih v Madridu in Plznu je v skupini zasedla drugo mesto in se s tem uvrstila v dodatne kvalifikacije, ki bodo maja naslednje leto. Slovenke so dvakrat zanesljivo premagale Španijo in Črno goro, dvakrat pa kljub solidnemu odporu izgubile proti Češki, ki je bila v tej skupini razred zase.

"Cilj smo v celoti izpolnili. Za nekatere je bilo pred začetkom kvalifikacij drugo mesto v skupini, v kateri sta bili Češka in Španija, dve uveljavljeni reprezentanci z izkušnjami z največjih tekmovanj, nerealno, še posebno, ker smo imeli težave z odpovedmi in poškodbami. Toda mi smo si tako nalogo enostavno morali zadati, če sem iskren, pa sem si sam pri sebi pred turnirjema rekel, da bi bil zadovoljen že, če bi bili do zadnje tekme v igri za drugo mesto. Dodatne kvalifikacije pa smo si zagotovili že dve tekmi pred koncem. In to v skupini, ki še zdaleč ni bila lahka. V njej so bile Čehinje razred zase, Španke so precej boljše, kot kaže njihov dosežek, najbrž jih je pokopal uvodni poraz proti Črni gori, od katerega se niso opomogle in niso več našle ritma," je zadovoljen selektor Bruno Najdič.

Stratega, ki je reprezentanco prevzel letos, pa ne veseli le dejstvo, da Slovenija ostaja v igri za zgodovinsko, prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo (prvenstvo bo leta 2015 v Belgiji in Nizozemski), še bolj ponosen je na druge stvari, ki so uspeh zagotovile: "Vesel sem, da smo se uvrstili v dodatne kvalifikacije, še bolj pa sem zadovoljen, ker smo z izjemo zadnje, ki pa je bila bolj ali manj nepomembna, pokazali igro, ki veliko obeta. Punce so me presenetile, pokazale so več, kot sem od njih pričakoval. A ne samo na tekmah, ampak tudi na vseh treningih, prav na vseh so delale zavzeto in profesionalno, nismo imeli nikakršnih težav. Nagrada za vse to je tu," meni Najdič, ki pa v ekipi vidi še rezerve in to ne samo v vrnitvi nekaterih igralk (Anja Zdovc, Sonja Borovinšek, Iza Mlakar...): "Potrebno bo še veliko dela in odrekanj. Ta ekipa ima lepo bodočnost, a bo morala še veliko potrpeti, poleg tega pa bo potrebna tudi stalnost pogojev. V takih razmerah, ki jih imamo letos, bomo morali vzdržati vsaj še štiri leta. A to bo težko, tako za zvezo pri zagotavljanju sredstev kot za punce. Treba je vedeti, da reprezentantke v tem primeru ne bodo imele pravega počitka, pokazati bodo morale pravi karakter, da vse to zdržijo."

Najdič je zadovoljen z vsemi varovankami kot tudi z vsemi elementi odbojkarske igre: "Še najslabši smo v atipičnih položajih, kar je posledica pomanjkljivosti v tehniki in tudi neuigranosti. Na tem bomo morali v prihodnje veliko delati. Vse drugo je na dokaj visoki ravni, kar pa ne pomeni, da ne more biti boljše. Vse igralke imajo rezerve in ne samo v izkušnjah. Sem pa zadovoljen z njihovim napredkom. Marina Cvetanovič še nikoli ni tako dobro igrala v reprezentanci, Marina Kaučič in Nika Blagne mi za klub nikoli nista igrali tako dobro. Živa Recek je v ZDA napredovala v napadu, manjka ji boljši sprejem. Katja Medved je duša te ekipe, tako na igrišču kot izven njega, mogoče sem nekoliko več pričakoval le od Monike Potokar, nadejam se, da se nam bo naslednje leto pridružila v boljši telesni pripravljenost in boljšem psihičnem stanju. Zaradi nekoliko slabše pripravljenosti bo tudi izpustila tekme v evropski ligi, ki se začnejo že naslednji teden. Reckova bo na prvih dvobojih s Turčijo še igrala, nato pa se vrača v ZDA. V evropski ligi bodo manjkale tudi nekatere igralke, ki imajo maturo, a naša kakovost je širina. Ta se je pokazala že zdaj, v evropski ligi pa bom lahko preizkusil še nekatere igralke, ki jih tu ni bilo."

Najdič je v Plznu sicer budno spremljal, kaj se dogaja v skupini, ki se je križala s slovensko in iz katere so prišle tekmice za dodatne kvalifikacije. "Skupina je bila zelo izenačena, do zadnjega se ni vedelo, kdo bo prvi, kdo drugi in kdo tretji. V bistvu se z razpletom nisem obremenjeval, saj vem, da bo vse odvisno od nas. Je pa res, da sem si najmanj želel Francijo, ki v teh kvalifikacijah igra brez dveh najboljših igralk. Pri Izraelu se tudi nikoli ne ve, kdaj bo kakšni ruski igralki podaril potni list, Madžarke pa so tudi dobra reprezentanca, a ne nepremagljiva" se s tekmicami ni obremenjeval Najdič, Mojca Božič, ena od dveh organizatork slovenske igre, ki sta si v Madridu in Plznu porazdelile delo, pa ga je dopolnila: "Mislim, da lahko igramo proti vsem. Z Madžarkami smo se letos merile na dveh prijateljskih tekmah, videle, da jih lahko premagamo, tudi z Izraelkami smo se že merile in niso nepremagljive, še največja neznanka so Francozinje. Smo optimistke, z dobrim delom se lahko uvrstimo na prvenstvo, kar bi bila za slovensko žensko odbojko ogromna stvar."

Ne spreglejte