SiolNET. Sportal Drugi športi
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odštevanje do paraolimpijskih iger #3

Od rekreativca do paraolimpijca v treh letih

0,60

termometer

dejan fabcic
Foto: Sportida

Čeprav se je rodil s telesno okvaro, ne more premikati kolen in gležnjev, bo primorski parakajakaš Dejan Fabčič nastopil že na drugih paraolimpijskih igrah. In to v drugem športu.

Na Sportalu osvetljujemo osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.

Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

Parakajakaš Dejan Fabčič, ki bo v Riu nastopil v šprintu na 200 metrov, piše izjemno športno zgodbo. Igre v Braziliji bodo zanj že druge, a ne v istem športu. V Pekingu je pred osmimi leti nastopil v plavanju in zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. Po igrah je končal študij, si ustvaril družino, zato je opustil plavalno udejstvovanje, a športna žilica mu ni dala miru.

#NeSpreglejte:

Rekreativno se je lotil kajakaštva, v katerem je kmalu odkril nadpovprečne potenciale. V le treh letih je tako napredoval, da je na junijskem evropskem prvenstvu Sloveniji priveslal prvo parakajakaško kolajno – na 200 metrov je bila bronastega leska –, na svetovnem prvenstvu pa je bil peti.

Pogled proti Riu

''Moj cilj v Riu je, da bi vožnjo odpeljal po zamislih oziroma tako, kot najbolje znam. Ne glede na mesto, ki ga bom zasedel. Še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen. To moram prenesti na tekmo. Nočem, da bi 'zmrznil'. Pri tem mi bodo, upam, v pomoč izkušnje iz Pekinga.''

Ne amputaciji

Dejan, ki je star 38 let, se je rodil brez dveh kosti v nogah, ki sta med ključnimi – leve in desne golenice. V preteklosti so v takšnih primerih noge vselej amputirali, kot na primer slovitemu in tudi razvpitemu Južnoafričanu Oscarju Pistoriosu. Dejanov ortoped, s katerim sta tudi pozneje ostala v pristnem stiku, pa je predlagal, da bi poskusili z novo prakso. Namreč da bi mečnica prevzela vlogo golenice, za amputacijo bi se bilo še vedno mogoče odločiti naknadno.

Dejan Fabčič s trenerjem Jernejem Župančičem Regentom Dejan Fabčič s trenerjem Jernejem Župančičem Regentom Foto: Vid Ponikvar

Bolnišnic je bil zelo dobro vajen

Stvar je po več kot 20 operacijah na srečo uspela, Dejan lahko uporablja noge, čeprav ne more hoditi na običajen način. Kolen in gležnjev ne more pregibati. Vsi številni obiski bolnišnic in preostalih ustanov pa so postali tudi nastavki za kar dve njegovi karieri. Na rehabilitacijah se je ''spoprijateljil'' z vodo in se osem let resno ukvarjal s plavanjem. Po srednji šoli pa se je odločil za velik izziv – študij medicine.

Rekreativec postal paraolimpijec

Tega je uspešno končal in se specializiral za interno medicino. V Novi Gorici se največ ukvarja z obolenji, povezani z diabetesom in ščitnico. Ob tem praktično vsak dan vadi dve uri. Največ v Solkanu in Mostu na Soči. Pomagajo mu Nina Mozetič, Jernej Župančič Regent in tudi Dejan Testen.

Pravijo, da je izjemno marljiv in discipliniran, v veliko pomoč pa so mu tudi strokovno znanje in izkušnje iz ''prvega'', prav tako z vodo povezanega športa. Tudi zato je Fabčič le v treh letih preveslal pot od rekreativca do paraolimpijca v športu, ki bo na prihajajočih igrah doživel premiero.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 154
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin