Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Tjaša Oder Anja Klinar plavanje

Sobota, 21. 5. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

EP v plavanju

Slovenci popravili 23 let star rekord, popoldan "v ogenj" tudi Klinarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

V dopoldanskem delu evropskega prvenstva v plavanju se je četverici slovenskih londonskih finalistov danes v popoldanskem programu pridružila še Anja Klinar, ki se je na 200 m delfin z 2:10,83 kot deseta prebila v polfinale.

"Glede na formo sem zadovoljna z izidom in vesela, da lahko popoldan nastopim še enkrat. Tam bom skušala še kaj dodati," je po tekmi povedala Gorenjka, ki vseskozi poudarja, da je EP zanjo le močan miting in dober olimpijski trening za Rio.

Ob koncu programa so se Anže Tavčar, Martin Bau, Robert Žbogar in Grega Popović v štafeti 4 x 200 m prosto lotili še enega najstarejših slovenskih rekordov, ki so ga leta 1993 na sredozemskih igrah v Narbonnu dosegli Jure Bučar, Igor in Nace Majcen ter Robi Zekanović. Izid 7:24,59 je bil več kot 11 sekund hitrejši od stare znamke, v Evropi pa novi slovenski rekord trenutno pomeni 15. mesto. "Vesel sem, da smo se na koncu vsi uspeli tako motivirati, da smo stari rekord popravili za več kot 10 sekund in da smo na ta način zaključili prvenstvo. Zdaj gremo naprej, premor bo kratek, saj nas že drug teden čaka državno prvenstvo," je po pričakovanem rekordu povedal Martin Bau.

Zaradi štafete ni bil dobro pripravljen

Kot prva je zjutraj nastopila Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde in tudi v tretjem nastopu potrdila, da ni v formi. Izid 32,54 na 50 m prsno je zadostoval za 25. mesto. Anže Tavčar iz Ljubljane je najprej nastopil na 50 m prosto, čas 23,05 pa je zadostoval 37. mesto med 83 tekmovalci. "Zaradi štafete se pač nisem popolnoma pripravil za ta nastop," je na kratko povedal plavalec Ljubljane, ki je bil letos že štiri desetinke sekunde hitrejši.

Nastja Govejšek je na 50 m prosto s 26,01 zmagala v svoji predtekmovalni skupini in bila 29. "Izid je za zjutraj zelo soliden, pričakovanja v tej disciplini pa tako ali tako niso bila visoka." Ozrla se je tudi na prvenstvo, kjer je danes sklenila nastope: "Zelo sem zadovoljna s 50 m delfin, državnim rekordom in najvišjo uvrstitvijo na EP. Na 100 m delfin, pa tudi v štafeti, pa so bili cilji drugačni, a to je šport." Mlada Velenjčanka bo že prihodnji teden v Kranju spet lovila pot na olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Se lahko Tjaša Oder okiti z novim odličjem na tem EP? | Foto: Se lahko Tjaša Oder okiti z novim odličjem na tem EP?

Super dan za slovensko plavanje

Popoldan bo za Slovence izredno zanimivo že ob 17. uri, ko bosta s finalom na 1500 m prosto začeli Tjaša Oder in Gaja Natlačen. Odrova, v olimpijskem bazenu že bronasta na 800 m prosto, ne skriva, da si želi še enkrat na zmagovalni oder. Finale na 50 m prsno je na sporedu ob 18:43, ob Petru John Stevensu in Damirju Dugonjiću pa sta glavna favorita za medalje še Britanca Adam Peaty in Ross Murdoch, najhitrejša v polfinalu. Klinarjevo polfinale čaka ob 18:25.

Ne spreglejte