SiolNET. Sportal Drugi športi
4,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vertical Blue 2018, Bahami, 6. dan

Velik dan za Italijo, Alenka znova v slogu morske deklice #video

4,12

termometer

Italijanka Alessia Zecchini je zdaj lastnica rekordov v vseh treh najbolj prestižnih disciplinah globinskega potapljanja pod okriljem mednarodne prostopotapljaške organizacije Aida. Svetovnemu rekordu z monoplavtujo (CWT), ki si ga po novem deli s slovensko šampionko Alenko Artnik, je na letošnjem zanimivem tekmovanju na Deanovi modri luknji v svojo zbirko dodala še rekordni znamki v disciplinah FIN in CNF.

Alessia Zecchini in njen slovaški trener Martin Zajac:

Že v Kolumbiji pokazala svojo moč

Italijanka je odlično pripravljenost pokazala že maja v Kolumbiji, ko je na tekmovanju nirvana oceanquest 2018 v disciplini z monoplavutjo postavila svetovni rekord 105 metrov. Takrat je svoj svetovni rekord izboljšala za en meter, v soboto pa se ji je na Bahamih z norim potopom na vrhu te discipline pridružila še slovenska šampionka Alenka Artnik.

Alenka Artnik 1 Sportal Kakšen potop: Alenka Artnik nova svetovna rekorderka!

Italijanka se je spustila na 105 metrov globine že maja v Kolumbiji:

Na Bahamih, na tekmovanju vertical blue 2018, tekmuje tudi Zecchinijeva, ki je četrti dan izboljšala svetovni rekord Novozelandke Jeanine Grasmeijer v disciplini FIN, ki zdaj znaša 93 metrov, v nedeljo pa je rekordno znamko postavila še v tretji preostali disciplini CNF. Svetovni rekord Japonke Sayuri Kinošite je izboljšala za en meter in zdaj rekordna znamka znaša 73 metrov.

Artnikova varčevala z močmi

Artnikova je po sobotnem svetovnem rekordu šesti tekmovalni dan varčevala z močmi. V disciplini CNF, v kateri niti ne trenira, je najavila globino 45 metrov in jo s pol moči tudi dosegla. Da, spet je spominjala na pravo morsko deklico in kljub temu, da ni šlo za tako ekstremno globino kot v soboto, človek dobi občutek, da ima simpatična Primorka namesto pljuč škrge.

Druga slovenska predstavnica Neža Čeč je z 'monofinko' najavila globino 70 metrov, a prišla le do 50, Samo Jeranko je v nedeljo počival.

Alenka Artnik je v nedeljo varčevala z močmi. | Foto: Alenka Artnik/Instagram Alenka Artnik je v nedeljo varčevala z močmi. Foto: Alenka Artnik/Instagram

Tekmovanje na Deanovi modri luknji traja vse do četrtka. Kaj lahko se zgodi, da se bo slovenska šampionka, ki ima vsaj na oko še ogromno rezerv, v svoji paradni disciplini do konca tekmovanja spustila še globlje od 105 metrov.

Alenka Artnik Sportal Alenka Artnik: Sloveniji neznana šampionka, ki se sto metrov pod vodno gladino počuti kot doma

Ženski svetovni rekordi pod okriljem organizacije Aida:

Monoplavut (CWT): 105 m (Alessia Zecchini, Alenka Artnik)
Brez plavutk - prsna tehnika (CNF): 73 m (Alessia Zecchini)
Prosto potapljanje - vlečenje po vrvi, prav tako brez plavutk (FIM): 93 m (Alessia Zecchini)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 81
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin