Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OFEM Jacques Rogge

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 7.48

2 leti, 8 mesecev

Nizozemski kralj odprl OFEM, zdaj bo šlo zares

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S slavnostnim odprtjem se je začel 12. poletni olimpijski festival evropske mladine (OFEM) v Utrechtu. Na Nizozemskem bo v naslednjih dneh tekmovalo tudi 73 mladih slovenskih športnikov.

Slavnostno odprtje je potekalo na razprodanem nogometnem štadionu Galgenwaard, vse prisotne pa je že pred uradnim začetkom dodobra razgibal DJ Dennis van der Geest, nekdanji judoist, ki je leta 2004 v Atenah osvojil bron, leto pozneje pa je v kategoriji nad sto kilogramov postal svetovni prvak.

Na festivalu mladih odprtje poteka po olimpijskem protokolu. V mimohodu 49 držav udeleženk je bila tudi 73-članska slovenska odprava, zastavo pa je nosila judoistka Patricia Brolih, ki je nastopila že pred dvema letoma v turškem mestu Trabzon, kjer je osvojila bronasto medaljo. Zbrane športnike je prvi nagovoril direktor OFEM-a Pieter van den Hoogenband, nekdanji nizozemski plavalni zvezdnik, ki je osvojil tri zlate olimpijske medalje. Zaželel jim je dobro počutje in čim več zabave. "Ta večer predstavlja vstop v olimpijsko življenje. Nekateri med vami boste prihodnje leto pot nadaljevali na mladinskih olimpijskih igrah, spet drugi leta 2016 na pravih olimpijskih igrah," je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge in se še posebej lepo zahvalil 2200 prostovoljcem, ki bodo skrbeli, da bo vse potekalo tako, kot mora. "V čast in veselje mi je, da lahko naznanim, da je 12. poletni OFEM odprt," pa so bile besede nizozemskega kralja Willema-Alexandra, ki je za svoje dejanje požel največji aplavz.

Olimpijsko plemenico, ki je bila 30. maja prižgana v Atenah, sta na štadion prinesli večkratna paraolimpijska prvakinja v tenisu Esther Vergeer in večkratna olimpijska prvakinja in ena najboljših kolesark vseh časov Leontien van Moorsel. Olimpijski ogenj bo gorel do 19. julija, ko bo v Utrechtu sklepni del festivala.

Če je bil na odprtju čas za sprostitev in zabavo, pa se že v ponedeljek začenja zares. Predstavili se bodo mladi slovenski atleti, teniški igralci, odbojkarice, ki se bodo pomerile s Turkinjami, plavalec in rokometaši, ki jih čaka večerna tekma z Norvežani.

Ne spreglejte