Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
10.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Anže Peharc Jernej Kruder Tudi to je šport Tudi to je šport

Petek, 29. 11. 2019, 10.01

4 leta, 4 mesece

Neverjetna smola za Slovenca na velepomembni tekmi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Jernej kruder IFSC WORLD CUP MUNICH | Za Jerneja Kruderja je še ena olimpijska priložnost splavala po vodi. Naslednja bo marca prihodnje leto v Moskvi, kjer bo evropsko prvenstvo v kombinaciji. Na olimpijske igre v Tokiu 2020 vodi samo zmaga. | Foto Ana Kovač

Za Jerneja Kruderja je še ena olimpijska priložnost splavala po vodi. Naslednja bo marca prihodnje leto v Moskvi, kjer bo evropsko prvenstvo v kombinaciji. Na olimpijske igre v Tokiu 2020 vodi samo zmaga.

Foto: Ana Kovač

Slovenska plezalca Anže Peharc in Jernej Kruder sta včeraj na olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu v Franciji žal ostala brez olimpijske vozovnice, Kruderju pa se je v težavnostni zgodila zelo nenavadna nesreča.

Včeraj so v Toulousu v Franciji plezalci opravili z olimpijskimi kvalifikacijami za šest mest na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto.

Slovenskima predstavnikoma Anžetu Peharcu (21. mesto) in Jerneju Kruderju (19. mesto) se žal ni uspelo prebiti med najboljših osem, ki jih v soboto čaka finale, Kruderju pa se je v steni za težavnost zgodila neobičajna nesreča.

Med plezanjem je odpadel oprimek, kar se zgodi zelo redko, Celjan pa je ob tem padel s stene. Pozneje je sicer imel možnost ponovitve, a se mu z doseženo višino 40+ in 16. mestom v težavnosti oz. končnim 19. mestom v kombinaciji ni uspelo uvrstiti med najboljših osem.

Zgolj en gib na zadnjem balvanu je pokopal njegove olimpijske sanje. Če bi tudi četrti balvan splezal do vrha, bi se po zmnožku (in ne seštevku) uvrstitev v vseh treh disciplinah zagotovo uvrstil v sobotni finale, ki zaradi pravilnika o zgolj dveh predstavnikih ene države na olimpijskih igrah že vodi v Tokio.

Anže Peharc je na kvalifikacijski tekmi v Franciji zasedel 21. mesto.  | Foto: Ana Kovač Anže Peharc je na kvalifikacijski tekmi v Franciji zasedel 21. mesto. Foto: Ana Kovač

Med osmerico finalistov sta namreč kar dva Japonca, kar pomeni, da je preostalih šest že uvrščenih na olimpijske igre, saj imajo Japonci kvoto dveh predstavnikov že izpolnjeno. V plezanju bosta lahko nastopila največ dva predstavnika iz vsake države.

Nastop na olimpijskih igrah so si tako že zagotovili Čeh Adam Ondra, Kitajec Yufei Pan, Španec Alberto Gines Lopez, Nemec Jan Hojer, Francoz Bassa Mawem in Američan Nathaniel Coleman.

Slovenca sta pristala na repu med 22 nastopajočimi. Kruder je tekmovanje sklenil na 19. mestu, Peharc je bil 21.

Danes bodo na sporedu še olimpijske kvalifikacije deklet. Slovenija ima na štartni listi dve tekmovalki, svetovno podprvakinjo v težavnosti Mio Krampl in evropsko prvakinjo v isti disciplini Lučko Rakovec, ki se bosta ob 11. uri podali v boj za zadnjo slovensko olimpijsko vstopnico.

Program, 29. november 2019

11.00 hitrost, kvalifikacije, ženske

13.00 balvani, kvalifikacije, ženske

16.45 težavnost, kvalifikacije, ženske

Od slovenskih plezalcev ima olimpijski nastop za zdaj zagotovljen zgolj Janja Garnbret, ki si ga je priborila na svetovnem prvenstvu avgusta v Hačiodžiju, kjer je osvojila kar tri naslove svetovne prvakinje.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo plezanje prvič del olimpijskega sporeda, bo nastopilo 20 tekmovalk in 20 tekmovalcev. Naslednja priložnost za plezalce iz Evrope bo evropsko prvenstvo v olimpijski kombinaciji, ki bo marca prihodnje leto v Moskvi (na olimpijske igre vodi samo zmaga), dve povabili (eno za plezalko in eno za plezalca) pa bo izdala posebna komisija.

Rezultati, olimpijske kvalifikacije, moški:

Hitrost:
1. Bassa Mawem (FRA) 5,687 sekunde
...
17. Jernej Kruder (SLO) 7,528 sekunde
..
20.
Anže Peharc (SLO) 8,271 sekunde
...

Balvani:

1. YuFei Pan (KIT)
...
7. Jernej Kruder (SLO)
...
17. Anže Peharc (SLO)
...

Težavnost:

1. Adam Ondra (ČEŠ) TOP
...
16. Kruder (SLO) 40+
17. Peharc (SLO) 40+

 

Ne spreglejte