SiolNET. Sportal Drugi športi
7,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger
VAIL, KOLORADO, SVETOVNI POKAL, BALVANI

Nepremagljivi Janji Garnbret uspelo nekaj, kar ni še nikomur #video

7,27

termometer

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH | Janja Garnbret ostaja nepremagljiva. | Foto: Ana Kovač
Janja Garnbret ostaja nepremagljiva. Foto: Ana Kovač

Janja Garnbret je na kar najlepše sklenila sezono svetovnega pokala v balvanskem plezanju, z novo zmago. Slovenska športna plezalka je v Vailu nadaljevala niz nepremaganosti s šesto zmago v sezoni zapored. Kot prva v zgodovini je zmagala na prav vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v koledarskem letu.

"To je bil moj življenjski cilj. Ne morem verjeti, da mi je uspelo. Ne vem, kaj naj rečem, tako zelo sem čustvena v tem trenutku," je po zgodovinskem uspehu dejala Garnbretova, ki so jo po velikem uspehu prevzela čustva in solze sreče.

V svetovnem pokalu na balvanih, ta je na sporedu od leta 1999, tak niz nepremaganosti še ni uspel nobenemu plezalcu ali plezalki pred Korošico. "Sezona se je začela idealno in želela sem si, da bi jo lahko tako nadaljevala in končala. Zdaj se je to zgodilo. To je neverjetno. Moja motivacije je bila, da bi zmagala na vseh tekmah. In to mi je uspelo pred 20 minutami," je takoj po uspehu dejala nova rekorderka, ki je pri svojih komaj dopolnjenih 20 letih vpisala že 25. zmago v svetovnem pokalu.

Šesta zmaga za Janjo Garnbret:

Potem ko je v prvem poskusu splezala zadnji balvan v finalu, so jo obkrožile tekmice in ji čestitale ter se veselile skupaj z njo. V ženski konkurenci je bil še pred Vailom, torej zadnjo tekmo letošnjega svetovnega pokala športnih plezalk na balvanih, odločen boj za naslov skupne zmagovalke sezone.

Janja Garnbret je znova navdušila. | Foto: Ana Kovač Janja Garnbret je znova navdušila. Foto: Ana Kovač

Prvič do balvanskega globusa

Balvanski globus je prvič pripadel Garnbretovi, ki je lovoriko kot prva osvojila z nizom šestih zmag, torej niti enkrat v sezoni ni bila premagana. Dvomov o zmagovalki tako ni bilo, saj je osvojila maksimalen izkupiček 500 točk. V končnem seštevku se odšteje ena tekma oziroma najslabši izid.

Druga v skupnem seštevku, Japonka Akiyo Noguchi (320 točk), je bila v Vailu še četrtič v tej sezoni druga, Fanny Gibert pa je tekmo končala na tretjem mestu, Francozinja je tretja tudi skupno.

V prvi deseterici seštevka sezone sta še Lučka Rakovec in Katja Kadić na sedmem oziroma osmem mestu. Slovenija je v pokalu narodov sezono drugo leto zapored končala na drugem mestu, tik za Japonsko.

Lučka Rakovec je končala na sedmem mestu. | Foto: Sportida Lučka Rakovec je končala na sedmem mestu. Foto: Sportida

Pred finalno tekmo sezone na balvanih je Garnbretova napovedala, da si želi zmagati tudi v Vailu, kjer se ji doslej ni uspelo uvrstiti v finale. A je ta urok tekme v Koloradu letos prekinila.

Po kvalifikacijah in vseh petih preplezanih smereh od prvega do zadnjega oprimka so se ji v polfinalu pripetile napake. Prvi polfinalni balvan je za tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu ostal nerešljiva uganka. A ta spodrsljaj je ni zmedel, ampak še bolj podžgal, da je nato osvojila naslednjih sedem smeri v polfinalu in finalu.

Tudi finale ni bil povsem po meri najboljše slovenske športne plezalke, za prva dva balvana je porabila šest poskusov in bila po polovici finala na tretjem mestu. Nato pa se je odlično znašla na tretjem balvanu, ga premagala v dveh poskusih in prevzela vodstvo. Na zadnjem balvanu pa je le še potrdila fantastično balvansko sezono.

Vezonik in Kruder zaključila po kvalifikacijah

Preostala slovenska predstavnika na zadnji tekmi balvanske sezone Gregor Vezonik in Jernej Kruder sta nastop v Vailu končala že po petkovih kvalifikacijah. Kruder je bil 21., torej eno mesto pod robom polfinala, Vezonik pa 33.

Gregor Vezonik je bil 33. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Gregor Vezonik je bil 33. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Garnbretova je na balvanih neporažena že vse od 21. aprila lani, ko je niz zmag odprla na tekmi svetovnega pokala v Moskvi. Zadnja tekma na balvanih, na kateri ni zmagala, je drugo mesto v Meiringenu 13. aprila lani.

V zadnjih 13 mesecih je zmagala na vseh tekmah na balvanih, na katerih je nastopila. V tem nizu je postala tudi balvanska svetovna prvakinja septembra lani v Innsbrucku.

Julija se bo v Villarsu v Franciji začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Slovenska kraljica vertikale ima visoke načrte tudi v tej disciplini. Na seznamu želja sta še dve posebni lovoriki. Še četrto sezono zapored bo poskušala osvojiti naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018).

Če bo napovedi uresničila, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

Preberite še:

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH Sportal Garnbretova s težavami, a vseeno gladko v finalu Vaila Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH Sportal Garnbretova navdušuje tudi čez lužo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin