Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
15. 4. 2012,
6.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Nedelja, 15. 4. 2012, 6.18

8 let

Napaka manj in Sokoli bi končno slavili v Beogradu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljana Silverhawks so bili boljši, a Beograd Vukovi so izvlekli zmago v derbiju lige CEFL (28:25). Usodni so bili trije zapravljeni PAT, dve izgubljeni žogi in ena sodniška napaka.

Po štirih zaporednih zmagah v začetku sezone 2012 so bili Ljubljana Silverhawks odločeni, da se sezona brez poraza nadaljuje tudi na najtežji tekmi leta – na gostovanju v Beogradu pri branilcih naslova prvaka lige Sportklub CEFL, Vukovih. A za razliko od uvodnih tekem so tokrat odlično začeli in tako kot lani na obeh srečanjih z Vukovi popustili v končnici. Končni izid 28:25 za Beograd pomeni, da Ada Ciganlija ostaja neosvojljiva že šesto leto, Vukovi pa po treh odigranih tekmah vodilno moštvo regionalne lige.

Kljub le dvema skupnima treningoma so Silverhawks od prvega napada naprej stavili na novega ameriškega podajalca Anthonyja Gardnerja. In začetek je bil fantastičen. Prvi napad je končal s podajo za 35 jardov dolg "touchdown" do Jerneja Pavliča. Prvi napad Beograda je z dvema "tackloma" zaustavil drugi ljubljanski profesionalec, Desmond Hendricks. Po začetnem šoku so domači le strnili vrste in Lance Kriesien je z lepo podajo do Alena Ružića soigralce pripeljal na rob končne cone. "Touchdown" za 7:7 je z enega jarda osvojil Brandon McDowell. Sledila je prva napaka Silverhawksov. Gardner je ekipo pripeljal na 15 jardov nasprotnika, nato pa izgubil žogo. V zaključku polčasa se je oddolžil z drugo podajo za "touchdown" do Jerneja Pavliča. Po blokiranem dodatnem strelu (PAT) je bil rezultat prvega polčasa 13:7 za Silverhawks. Gardner je imel iz 10 zaključenih podaj (12 metov) 154 jardov. Gostje so dominirali, "fumble" jih je stal vodstva za dva "touchdowna".

Po odmoru so udarili Vukovi. Še na drugi tekmi zapored je Filipu Stojanoviću uspelo vračanja začetnega udarca za "touchdown" (14:13). Manj kot minuto kasneje so gostje spet vodili. Tretjič na tekmi je Gardner v končni coni našel Jerneja Pavliča – 49 jardov dolga podaja za 19:14. Tokrat so PAT blokirali Nikoli Grbiču, ki je zamenjal znova poškodovanega Milana Narata. V prvo zmago Sokolov na Adi smo verjeli ob koncu tretje četrtine, ko je za svoj četrti "touchdown" na tekmi Gardner podal do Bojana Justina. Da bi nadoknadili dva zgrešena PAT, so se odločili za konverzijo za dve točki. Neuspešno (14:25). V nadaljevanju je začela popuščati napadalna linija, spustili so dva "sacka" in napad je šel po zlu. Nato pa preobrat v režiji Kriesiena. Njegove teke v levo stran igrišča Silverhawks nikakor niso uspeli ustaviti. Za 20:25 je podal McDowellu, za 26:25 pa je v končno cono McDowell stekel. Pavle Plamenac je za končni izid 28:25 ujel konverzijo za dve točki.

Vmes se je zgodila še napaka sodnikov, ki niso priznali podaje Gardnerja prek polovice igrišča do Jana Jakusa. Na posnetku se je videlo, da je nogo imel v igrišču. Sodniki posnetkov žal nimajo in po tekmi so se Silverhawksom tudi opravičili. Dve minuti pred koncem so Ljubljančani sicer prišli v rdečo cono, a zaradi kazni 15 jardov nazadovali izven dosega za prosti strel, ki bi prinesel izenačenje, nato pa še igrali na dolgo podajo. Žoga se je znašla v rokah Igorja Srbulovića, ki se je ob tem sicer poškodoval, a zapečatil usodo Silverhawksov.

Tako blizu, a znova poraz v Beogradu. Kje so zmanjkale tiste tri točke? "Blokirani PAT-i, ki bi prinesli nekaj točk. Napadalna linija je bila ob koncu malo utrujena. Tisti 'sacki' so bili nepotrebni. Spornih sodniških odločitev ne gre komentirati. Več sreče je bilo na strani Vukovov. Ekipi sta zelo uravnoteženi, tako v napadu kot obrambi," je komentar za Sportal podal Luka Fabiani, eden od ustanovnih članov ljubljanske ekipe, ki je prav v teh dneh obeležila 10-letnico obstoja in prve zmage. S prek 300 podanimi jardi in štirimi "touchdowni" se je za veliko okrepitev izkazal Anthony Gardner. "Ne vem, če gre pohvala le podajalcu ali pa tudi bolj izkušenim lovilcem. Toliko zaključenih podaj pri Silverhawksih že dolgo nismo videli. Morda bo treba še malo potrenirati igro po tleh in nato ne bo Silverhawksov nihče več ustavil," dodaja Fabiani, ki bi ga utegnili naslednjo nedeljo na tekmi Silverhawksov z Alp Devils v slovenski ligi spet videti na zelenici (po treh letih premora priljubljeni Fabo namreč spet trenira).

Blue Devils iz tirolskega Hohenemsa, ki bodo čez 14 dni naslednji nasprotnik Silverhawksov v ligi Sportklub CEFL, so v drugem dvoboju dneva z 41:14 nadigrali Bupadest Wolves. Pred mesecem dni so v Budimpešti izgubili, se vmes okrepili in tako postajajo resen tekmec.

Ne spreglejte