Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Ema Kozin boks

Petek, 22. 9. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Ema Kozin, nova slovenska boksarska senzacija

Najmlajša svetovna boksarska prvakinja nadaljuje pohod na vrh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Ema Kozin | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Komaj osemnajstletna slovenska boksarka Ema Kozin postaja svetovna senzacija. Minuli konec tedna je v Augsburgu v Nemčiji osvojila naslov svetovne prvakinje v srednji kategoriji (do 72,5 kg) po verziji WBU, ko je v desetih rundah premagala kar 16 let starejšo nasprotnico iz Gruzije. Zdaj si Ljubljančanka želi še višje, priložnost za to pa bo imela že 14. oktobra v domači dvorani Tivoli.

Ema Kozin je z zmago nad Gruzijko Jeleno Sikmašvili postala sploh najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini v katerikoli kategoriji ali različici ženskega profesionalnega boksa. Kozinova je osvojila pas prvakinje po različici WBU.

Najmlajša boksarska svetovna prvakinja vseh časov

Na ta podatek je Emo in njenega trenerja Rudolfa Pavlina šele nekaj dni po dvoboju opozoril nemški menedžer. Pred Kozinovo se je z naslovom najmlajše prvakinje hvalila Korejka Kim Ju-hi, ki je šampionski pas v mušji kategoriji leta 2004 osvojila z 18 leti. 

"Pred nekaj dnevi me je klical menedžer iz Nemčije in mi zaupal podatek, da je naša Ema najmlajša borka v zgodovini boksa, ki je osvojila naslov svetovnega prvaka. To si štejemo kot nepričakovano veliko čast," je v oddaji Dan. na Planet TV povedal Pavlin.

"Odkar sem to izvedla, si še bolj želim, da ta naslov obdržim in dobim še naslednje naslove," pravi Kozinova, ki se bo že 14. oktobra potegovala za naslednja pasova, pas WBF in drugega že nekoliko bolj prestižne organizacije WBC. Za prost pas WBC International se bo Kozinova pomerila z 32-letno Kenijko Florence Muthoni, in to kar pred domačimi navijači v ljubljanski Hali Tivoli. Že zdaj je Ljubljančanka na lestvici portala boxrec.com šesta najboljša borka srednje kategorije na svetu. 

Kenijka bo najresnejši preizkus do zdaj

Kozinova, ki je med profesionalke prestopila šele septembra lani, bo oktobra lovila še 11 zmago, čaka pa jo zelo resna preizkušnja. "Ima zelo drugačen slog, kot sem ga navajena med svojimi sparing partnerji," pravi slovenska šampionka, ki je levičarka in bo s tem zagotovo tudi sama poseben izziv za kenijsko tekmico. "To je zame nek nov izziv. Da vidim, kako je boksati z Afričanko," še dodaja.

Kje so meje za slovensko boksarsko senzacijo? Lahko ogrozi tudi vladavino nemške šampionke Christine Hammer? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kje so meje za slovensko boksarsko senzacijo? Lahko ogrozi tudi vladavino nemške šampionke Christine Hammer? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kenijka boksa v južnoameriškem slogu z veliko gibanja. To ji bo poskušala onemogočiti z udarci v telo. "Zagotovo ne bomo kalkulirali, merimo na zmago in verjamemo v zmago," je odločen Emin trener, ki svojo varovanko za zdaj še ščiti pred pastmi vse večje prepoznavnosti in je zavrnil dve povabili v ZDA: "Naš menedžer je že dvakrat dobil ponudbo. Enkrat, da bi boksala s Clariso Shield. To je dvakratna olimpijska prvakinja. Pa še eno ponudbo iz Las Vegasa smo dobili. Ampak vse postopoma, po stopničkah."

Lahko mlada Slovenka ogrozi tudi vladarico Hammerjevo?

Letos Kozinovo čakajo še trije dvoboji. Po oktobrskem se bo dvakrat borila še decembra. V primeru nadaljevanja niza neporaženosti pa bi v njenem taboru bržčas že lahko začeli razmišljati tudi o morebitnem spopadu z Nemko kazahstanskega rodu in nesporno vladarico srednje kategorije Christino Hammer.

Ta izvrstna neporažena šampionka (21 zmag, 9 nokavtov) bi se tako lahko spet predstavila slovenskemu občinstvu, ki jo je na delu že videlo trikrat. Hammerjeva je v letih 2010 in 2011 v Hali Tivoli in v Stožicah nastopala v predborbah na boksarskih spektaklih, s katerimi nas je razvajal Dejan Zavec.

Ne spreglejte