Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Oscar Pistorius

Torek, 14. 10. 2014, 8.26

8 let

Nadaljevanje sojenja Pistoriusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek se nadaljuje sojenje 27-letnemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki so ga spoznali za krivega nenaklepnega uboja svojega nekdanjega dekleta.

Njegova obramba ga je skušala rešiti pred zaporom in je predlagala hišni zapor ter družbenokoristno delo. Pistoruisu naj bi kazen izrekli še ta teden.

Pistoriusova obramba se je v ponedeljek borila za to, da bi se paraolimpijec izognil zaporni kazni, zato je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da je Pistoriusu resnično žal za uboj Reeve Steenkamp in da ima pošten značaj.

Njegov nekdanji menedžer Peet Van Zyl je izpostavil atletovo dobrodelnost pri pomoči invalidnim osebam ter pri tem poudaril njegovo delo z Unicefom in prostovoljstvo v domu za invalide.

Nekateri predlagajo hišni zapor

Obramba je na pomoč poklicala tudi predstavnika južnoafriških zaporov, socialnega delavca Joela Maringo, ki je predlagal, naj Pistoriusa kaznujejo s hišnim zaporom in družbenokoristnim delom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pistorius bi po njegovem prepričanju moral v hišnem zaporu preživeti tri leta, dvakrat na mesec pa bi po osem ur opravljal družbenokoristno delo. Meringa je zatrdil, da bi to prispevalo k Pistoriusovi prevzgoji in spremembi vedenja. Tožilec Gerrie Nel je Maringove predloge označil za "šokantno neprimerne".

Pistoriusova psihologinja Lore Hartzenberg pa je na zaslišanju govorila o obsojenčevi ljubezni do Steenkampove in zatrdila, da je njegovo obžalovanje zagotovo pristno.

Izrek kazni še ta teden

Izrek kazni naj bi sledil še ta teden. Pred tem bo tožilstvo zaslišalo priče, ki bodo zagovarjale najstrožjo kazen za Pistoriusa in izpostavljale njegovo zgodovino malomarnosti s strelnim orožjem. Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je sicer Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ko je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

Pistoriusu grozi največ do 15 let zapora, a bi se lahko rešetkam tudi izognil.

Sojenje 27-letniku, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Ves čas je bilo deležno ogromne pozornosti javnosti.

Ne spreglejte