Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
13.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

veslanje

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 13.52

6 let, 6 mesecev

Na prvi tekmi svetovnega pokala v Vareseju štirje slovenski čolni, Hrvat znova v neolimpijskem lahkem enojcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Slovenska veslaška reprezentanca bo prihodnji konec tedna nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v italijanskem Vareseju, kjer je slovenski dvojni četverec leta 2012 na EP osvojil bronasto medaljo. Član te posadke je bil tudi Gašper Fistravec, ki bo tokrat nastopil v enojcu, poleg njega pa bodo nastopili še Aleš in Janez Zupan v dvojcu ter Rajko Hrvat in Marko Bolha v lahkih enojcih.

Prve postaje letošnjega svetovnega pokala, ki je zaradi avgustovskih OI na sporedu zelo zgodaj, se udeležuje 530 tekmovalcev in tekmovalk iz 47 držav. Predtekmovanja in repasaži bodo potekali v petek, polfinala v soboto, finala pa so na sporedu v nedeljo.

Fištravca v enojcu čaka 28 konkurentov

Gašper Fistravec bo nastopil v enojcu, podobno kot je lansko sezono svetovnega pokala začel na Bledu. Dober teden nazaj je s četrtim mestom uspešno nastopil na mednarodni regati v Piedilucu, kar mu je dalo zagona za nadaljevanje sezone. Na jezeru Varese bo imel 28 konkurentov, večina od njih tudi neposrednih tekmecev v majskih olimpijskih kvalifikacijah, od koder bodo v Rio odpotovali prvi trije. Najbolj zveneči imeni sta zagotovo Hrvat Damir Martin, lani peti na SP, in Kubanec Angel Fournier Roudrigez, lani šesti, predlani pa tretji na SP. Od nekvalificiranih skifistov bodo najnevarnejši tekmeci v Vareseju nastopili Belgijec Hannes Obreno, Španec Albert Tafalla Soriano, Izraelec Dani Fridman, Finec Robert Ven, Nizozemec Stefan Broenink, Slovak Lukaš Babač, lanski evropski podprvak med lahkimi skifisti, Američan Thomas Graves ter predstavnika Italije in Švice, kjer imajo v ognju več želez. V Varese odhaja optimističen, njegov cilj pa je obvladati neposredne tekmece.

Aleš in Janez Zupan bosta nastopila v konkurenci 19 dvojcev. Pred dobrim tednom sta v Piedilucu solidno nastopila v predtekmovanjih, vendar pa v močni konkurenci več italijanskih, španske in grške posadke nista zmogla do višjih mest.

Hrvat in Bolha znova vsak na svojem

Za Rajka Hrvata in Marka Bolho je bil prvotni načrt za Varese nastop v lahkem dvojnem dvojcu, ki je olimpijska disciplina, in nadaljevanje proti olimpijskim kvalifikacijam. Po neuspešnem nastopu na mednarodni regati v Piedilucu dober teden nazaj sta se trener in selektor odločila, da razstavita to posadko in veslača posedeta v enojca. Predviden spored sezone za boljšega od njiju je tako evropsko prvenstvo v maju in svetovno prvenstvo v avgustu, saj je lahki enojec neolimpijska disciplina. Rajko Hrvat se tako vrača v čoln, v katerem je lani osvojil srebro na svetovnem in bron na evropskem prvenstvu, na prvem svetovnem pokalu na Bledu pa je osvojil srebrno medaljo. Tokrat ga ob Marku Bolhi čaka še 12 lahkih skifistov, med njimi Marcelo Miani, svetovni prvak iz leta 2014.

Selektor Dušan Jurše je Rajka Hrvata in Marka Bolho znova posadil v lahkega enojca. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Dušan Jurše je Rajka Hrvata in Marka Bolho znova posadil v lahkega enojca. Foto: Vid Ponikvar

Selektor: Naredili smo, kar smo lahko

Selektor Dušan Jurše je odločitev utemeljil s preskromnim rezultatom te posadke na regati v Piedilucu. "Naredili smo vse, kar smo lahko, fanta sta vložila maksimalen trud in napor. Hitrosti na nižjih tempih so bile sicer solidne, ko pa smo se dotaknili regatnih hitrosti, smo ugotovili, da skladnost v čolnu ni takšna, da bi lahko vodila naprej."

Po njegovem mnenju je bil dvojec v Piedilucu malenkost pod pričakovanji, vendar pa so  zaostanki takšni, da še upajo v napredek.

"Pri enojcu je bila kvaliteta na precej višjem nivoju kot v lanskem letu, tako da je logično nadaljevanje na svetovnem pokalu, kjer se bomo srečali z bistveno več kandidati za kvalifikacije in bomo lahko ocenili možnosti za naprej. Za oba čolna je odločilen svetovni pokal v Vareseju. Tu je načrt nastopiti bolj čvrsto in popraviti manjše napake z nastopov v Piedilucu. Fantje morajo predvsem dokazati sami sebi, da zmorejo več in da so konkurenčni. Sočasno pa bo to meni podatek, s katerim lahko potrjujem zgodbo za naprej."

Ne spreglejte