SiolNET. Sportal Drugi športi
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaško brez olimpijskih ciljev

0,03

termometer

Živa Dvoršak
Živa Dvoršak bo najmočnejše slovensko orožje v Osijeku. Foto: Getty Images

Hrvaški Osijek bo med 17. in 24. marcem gostil najboljše evropske strelke in strelce z zračnim orožjem. Na njem bo nastopilo 582 tekmovalcev in tekmovalk iz 46 držav, med njimi tudi 20 iz Slovenije. Največ možnosti za odmeven izid ima Živa Dvoršak, štirikratna finalistka in dobitnica bronaste kolajne z zračno puško iz danskega Odenseja 2013.

Evropska strelska zveza (ESC) bo na letošnjem evropskem prvenstvu v prestolnici Slavonije premierno predstavila nov format tekmovanja. Od ponedeljka do srede bo nastopila "pomlad evropskega strelstva", od četrtka do nedelje pa bodo na sporedu razburljivi obračuni v članski konkurenci. Ena od novosti je, da bodo vsi finalni posamični obračuni v članski konkurenci na sporedu v soboto, 23. marca, dan kasneje pa bodo na sporedu še finalni dvoboji v ekipni konkurenci.

V slovenskem taboru ima največ možnosti za odmeven izid Živa Dvoršak. Ljubljančanka se je na dosedanjih evropskih prvenstvih z zračnim orožjem že štirikrat prebila v veliki finale, po zvezdah pa je posegla v Odenseju 2013, ko je osvojila odličje bronastega leska. V finskem Vierumäkiju 2013 je osvojila sedmo mesto, v ruski Moskvi 2014 in madžarskem Györu 2016 pa osmo mesto.

Krepijo ekipni duh

V Indiji je bila blizu zagotovitvi nastopa na OI v Tokiu. V Indiji je bila blizu zagotovitvi nastopa na OI v Tokiu. Foto: Stanko Gruden, STA Dvoršakova, ki jo malenkosti ločijo do njenega tretjega nastopa na poletnih olimpijskih igrah po Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016, je na letošnji uvodni tekmi svetovnega pokala v indijskem New Delhiju osvojila šesto mesto v disciplini malokalibrska puška trojni položaj, na tekmi z zračno puško pa je zasedla 25. mesto.

"V zadnjih dveh, treh letih je ženska ekipa z zračno puška izjemno zrasla. Veliko delamo na krepitvi ekipnega duha, vzdušje v ekipi je izjemno in z lepimi občutki potujemo v Osijek. Klavdija in Urška sta sposobni poseči po vrhunskih izidih, obe sta to dokazali v začetku sezone. Če nam bo na evropskem prvenstvu uspelo vsaj približno ponoviti dosežke z zadnjih tekem, potem se bomo iz Osijeka vrnile zelo zadovoljne," je na današnjem druženju s slovensko izbrano vrsto na ljubljanskem strelišču dejala Dvoršakova.

Brez olimpijskih vozovnic

Na evropskem prvenstvu v Osijeku se ne bodo delile olimpijske kvote za Tokio, te si bodo tekmovalci in tekmovalke skušali izboriti na tekmah za svetovni pokal, ki bodo po New Delhiju še v kitajskem Pekingu (med 21. in 29. aprilom), nemškem Münchnu (med 24. in 31. majem) ter brazilskem Rio de Janeiru (med 26. avgustom in 3. septembrom).

"Mislim, da je to letošnja edina velika tekma, kjer se ne bodo delile olimpijske kvote. Glede na to, da je večina strelcev in strelk povsem osredotočena v ta cilj, bo imela tekma v Osijeku zavoljo tega nekoliko manjšo težo po tekmovalni plati," je dejala Dvoršakova, a nato dodala: "Ne glede na to bom na Hrvaško odpotovala motivirana. V ekipni konkurenci imamo velike možnosti za dober izid, hkrati pa bo tekma idealna priložnost za določene spremembe, ki jih na minulih tekmah nisem mogla narediti."

Živa Dvoršak Sportal Živa Dvoršak za las ob olimpijsko kvoto

V članski konkurenci bodo slovenske barve v Osijeku zastopali Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek in Jakob Petelinek (vsi puška), Denis Bola Ujčič, Jagoda Tkalec, Klara Smolič, Sašo Stojak, Jože Čeper in Peter Tkalec (vsi pištola), v mladinski konkurenci pa Urška Hrašovec, Nuša Žnidarič, Katarina Fevžer, Nejc Klopčič, Luka Lukič in Jure Sočič (vsi puška) ter Anja Prezelj, Sara Ščuri, Pia Srpčič in Amadej Slak (vsi pištola).

Vodja reprezentance bo Andreja Vlah, njeni pomočniki pa Polona Sladič, Damijan Klopčič, Andrej Brunšek in Zlatko Kostanjevec.

Živa Dvoršak Sportal Dvoršakova napredovala, Kuharičeva izpadla

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin