Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
15.15

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Nik Krebs Jaka Čas Matej Filip Pfeifer Nina Kostanjšek Rajko Hrvat Bled veslanje

Sreda, 24. 5. 2023, 15.15

11 mesecev

Veslanje

Na Bledu se začenja eno najstarejših evropskih prvenstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Bled veslanje EP 2023 | Foto Veslaška zveza Slovenije

Foto: Veslaška zveza Slovenije

Na Bledu se bo v četrtek začelo evropsko prvenstvo v veslanju. Na jezeru je treninge že opravilo vseh 560 veslačev iz 33 držav, ki se bodo potegovali za nazive najboljših na stari celini. Slovenijo bo zastopalo pet veslačev in štiri posadke.

Rajko Hrvat
Sportal Rajko Hrvat po sedmih letih spet do zmage v svetovnem pokalu

Najštevilčnejša je zasedba Velike Britanije, ki bo nastopila v 18 različnih disciplinah od skupaj 21. En čoln manj so na Gorenjsko pripeljali Nemci. A številčnost vedno ne odloča o končnem izplenu. Lani na evropskem prvenstvu v Münchnu so bili najboljši Britanci, za njimi pa so se v končnem seštevku odličij zvrstili Romuni in Italijani.

Bled veslanje EP 2023 | Foto: Veslaška zveza Slovenije Foto: Veslaška zveza Slovenije Med Slovenci je kandidat za najvišja mesta lahki skifist Rajko Hrvat, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Račicah na Češkem osvojil bronasto odličje, letos pa zmagal na uvodni tekmi svetovnega pokala. Zdaj že 37-letni Izolčan ima tudi izjemno bogate izkušnje, saj je na tovrstnih tekmovanjih dvakrat že stal na zmagovalnem odru. "Vse gre po načrtu. Čoln ima pravo, želeno hitrost. To smo delali v zadnjem tednu, tako da me s tega vidika ne skrbi," je pred prvim vrhuncem sezone 2023 optimističnem Hrvat. 

Druga slovenska udarna posadka naj bi bil mariborski dvojec Jaka Čas/Nik Krebs. Slovenska dvojica vrhunec forme sicer napoveduje za septembrsko svetovno prvenstvo v Beogradu, ki bo tudi največje kvalifikacijsko sito za olimpijske igre. Na Bledu pa bi Slovenca vendarle lahko izkoristila tudi prednost domačega terena. "Najlepši cilj bi bil finale, saj tekmujemo doma. Če pa bi šli postopoma, pa bi bila zadovoljna že s polfinalom," pred začetkom prvenstva pravi Krebs.

Najštevilčnejša je zasedba v moškem skifu, prva favorita pa sta olimpijski prvak, Grk Stefanos Ntuskos, in aktualni svetovni prvak, Nemec Oliver Zeidler, ki je nedavno slavil tudi na uvodni tekmi svetovnega pokala v Zagrebu. A favoritov je več. Visoko meri srebrni z OI v Tokiu, Norvežan Kjetil Borch, pa povratnik v elito, Danec Sverri Nielsen, ter vedno nevarna Bolgar Kristijan Vasiljev in Hrvat Damir Martin. Zelo težko delo v omenjeni konkurenci čaka Ljubljančana Mateja Filipa Pfeiferja, ki je na treningih in testiranjih pokazal velik napredek, zaradi bolezni pa žal izpustil uvodno tekmo svetovnega pokala. Želja je polfinale. 

Bled veslanje EP 2023 | Foto: Veslaška zveza Slovenije Foto: Veslaška zveza Slovenije V ženskem skifu je prva kandidatka za naslov svetovna prvakinja, Nizozemka Karolien Florijn. Za nevarno izzivalko pa velja Romunka Simona Radis, med mladimi za velik talent velja Švicarka Aurelia-Maxima Janzen. Za lepo presenečenje je na uvodni tekmi svetovnega pokala v začetku maja poskrbela Slovenka Nina Kostanjšek. Tekmovalka izolskega kluba se je na Savi na Jarunu prebila v finale in zasedla peto mesto. "V predtekmovanju se bom osredotočila na svojo tekmo, saj še ne poznam vseh sotekmovalk, tako da bom poskušala čim boljše odpeljati."

Ena glavnih tem pred EP je ženski četverec. V britansko posadko se vrača olimpijska prvakinja iz let 2012 in 2016 Helen Glover. Ta se je pridružila čolnu, ki lani ni doživel poraza. A strokovnjaki opozarjajo, da jih letos lahko presenetijo Nizozemke, Irke ali pa Romunke.

Bled | Foto: Veslaška zveza Slovenije Bled Foto: Veslaška zveza Slovenije Evropsko prvenstvo v veslanju je eno najstarejših evropskih prvenstev v športu sploh, saj je bilo prvo že leta 1893. Prve tekme so sicer znane že iz antične Grčije, svojo zdajšnjo obliko pa je šport začel dobivati v začetku 18. stoletja, ko so za pravila poskrbeli Britanci, ki so leta 1715 izvedli tudi prvo uradno tekmo moderne dobe. Obenem pa evropska prvenstva v veslanju sodijo tudi med najmlajše športe. Dolgo tradicijo, Bled je evropsko prvenstvo gostil leta 1956, je Mednarodna veslaška zveza prekinila leta 1973 in nehala organizirati evropska prvenstva. Ta so se v koledar vrnila šele leta 2007 in bila sprva namenjena mlajšim posadkam, ki so se kalile v mednarodni konkurenci. V zadnjem desetletju se jih udeležuje elita, postala pa so tudi del združenih evropskih prvenstev, ki so na sporedu vsaka štiri leta.
Nina Kostanjšek
Sportal Nina Kostanjšek peta v Zagrebu
Ne spreglejte