Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
12.22

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Gorazd Hren plezanje

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 12.22

5 mesecev, 4 tedne

"Moram priznati, da smo vsi zelo razočarani"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Gorazd Hren Koper | Gorazd Hren | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Gorazd Hren

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Lavalu v Franciji se je v nedeljo končala letošnja sezona tekmovanj najvišje kakovostne ravni v športnem plezanju na stari celini. Zadnje dejanje evropskih olimpijskih kvalifikacij v balvanih in težavnosti je minil brez udeležbe tekmovalcev iz Slovenije. Neugoden razplet kvalifikacij je v slovenski tabor prinesel veliko razočaranje.

V slovenskem taboru so se zavedali zahtevnosti štiridnevnega tekmovanja v Franciji. V boj za olimpijski vozovnici so se podali Mia Krampl, Vita Lukan in Sara Čopar v ženski ter Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant v moški konkurenci.

Nihče od slovenske šesterice se ni uvrstil v nedeljski finale najboljše osmerice, olimpijski vozovnici sta na koncu dobila le zmagovalka in zmagovalec tega tekmovanja v Lavalu.

Cilji so bili višji

Pri ženskah je to bila domačinka Oriane Bertone, pri moških nekoliko presenetljivo Britanec Toby Roberts, brez vozovnice je denimo ostal češki zvezdnik plezalnih sten Adam Ondra ter olimpijski prvak v kombinaciji hitrosti, balvanov in težavnosti iz Španije Alberto Gines Lopez, ki sta sicer nastopila v finalu.

"Ostali smo brez finalista, moram priznati, da smo vsi zelo razočarani, cilji so zagotovo bili višji," glavni trener slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren ni pričakoval takšnega za Slovenijo neugodnega razpleta kvalifikacij.

"Zavedali smo se, da bo za olimpijsko vozovnico treba narediti res presežek, ampak nikakor nismo pričakovali, da se bo izšlo tako, kot se je," je dejal.

Mia Krampl | Foto: Jan Virt/IFSC Mia Krampl Foto: Jan Virt/IFSC

Mia je odplezala eno svojih najslabših tekem

Selektor s slovenskimi nastopi v sobotnem polfinalu ni bil zadovoljen. "Očitno je, da ti niso bili dovolj dobri, ker pač ni bilo finala. Lahko edino pohvalim Peharca, da je v balvanih plezal dobro, ampak žal mu je malo zmanjkalo v težavnosti, da bi dobil še tistih par točk za uvrstitev v finale."

"Pri puncah je Mia v balvanih odplezala eno svojih najslabših tekem, medtem ko je bila najboljša v težavnosti, ker pa je smer bila takšna, kot je, torej prezahtevna, Mia kot najboljša tekmovalka v težavnosti ni mogla nadoknaditi in zbrati dovolj točk in žal je tudi ona ostala brez finala," je za Slovence nesrečni splet okoliščin ocenil slovenski trener.

Hren ocenjuje, da je šlo za dobro izkušnjo s povsem tekmovalnega zornega kota, ki pa se je končala krog pred tem, kot so načrtovali. Dejstvo je, da primanjkuje tekmovalnih preizkušenj v olimpijski kombinaciji balvani težavnost. V svetovnem pokalu teh tekem ni, pred Lavalom so se športni plezalci v tej disciplini, ki bo na OI v Parizu, merili avgusta na svetovnem prvenstvu v Bernu.

"Verjamem, da smo veliko odnesli od tekmovanja v Lavalu, vendar pa smo šli v Francijo po olimpijsko vozovnico."

Vrata za Pariz še niso zaprta

Olimpijska vrata, skozi katera pelje pot na igre v Pariz, še niso zaprta. Na sklepnih izbornih tekmah v letu 2024, in sicer v Šanghaju od 16. do 19. maja ter v Budimpešti od 20. do 23. junija, bodo skupno razdelili po deset olimpijskih vozovnic v ženski in moški konkurenci. Pred OI v Parizu bodo podelili še dve posebni povabili plezalcu in plezalki.

Oddali so po pet olimpijskih vozovnic, najboljšim trem ženskam in moškim s SP v Švici ter zmagovalcem vse ameriških in evropskih kvalifikacij. Prva vozovnica je pripadla svetovni prvakinji Janji Garnbret, olimpijski šampionki iz Tokia.

Sledijo še kvalifikacije Azije, Oceanije in Afrike.

Slovenska reprezentanca ima na voljo še eno žensko in dve moški kvoti za Pariz.

Ne spreglejte